Първолаците ще учат "Компютърно моделиране"

6051
Първолаците ще учат "Компютърно моделиране"
Снимка: БГНЕС

Учениците от първи клас ще изучават предмет компютърно моделиране. Те ще се обучават на програмиране, писане алгоритми и други базови умения. Това предвижда проектът по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", обясни образователният министър Красимир Вълчев след старта на конференцията "От дигитални ползватели към дигитални създатели".

Проектът обхваща три ключови дейности. Една от тях е разширение на обучението по информатика и програмиране. От следващата учебна година малчуганите от трети клас ще започнат изучаването компютърно моделиране като задължителен предмет, а след това надградят знанията си и в четвърти клас, пише "Монитор".

Целта на проекта да се създаде допълнителното обучение по компютърно програмиране, което да обхваща учениците от 1 до 7 клас, подобно на националната програма за гимназии "Старт за IT кариера", по която се обучават над 1000 ученици. "Като един от резултатите на този проект ще има и предложение за промяна в учебните програми, така че в по-голяма степен децата да бъдат обучени да бъдат дигитални създатели", обясни министър Вълчев.

В проекта е заложено и създаване на отворено образователно съдържание. С него учителите и учениците ще получат възможността да правят образователни ресурси и филмчета, които да могат да използвани от всички. Третата основна дейност, която е предвидена в проекта по оперативната програма, е свързана с обучението на учителите. Проектът е финансиран от 100 млн. лева, като до 2022 могат да бъдат използвани средства към предвидените в него дейности.

Борисов: Икономиките, които разполагат със суперкомпютри, рязко ще надминат останалите

Неслучайно водещите икономически сили в света Япония, САЩ притежават суперкомпютри. Неслучайно от там започна да се говори за градски т...

По време на официалното откриване на конференцията образователният министър обясни, че неравенството в бъдеще ще е свързано с това къде ще има дигитални създатели, а не толкова къде има дигитални ползватели. Затова свързването на тези две умения с учебния материал е ключово за бъдещето. Той допълни, че трябва да бъдат вплетени във всички учебни програми и дисциплини, включително и традиционните.

"Дигиталната ползвация е неизбежна. Трябва да се опитаме да бъдем крачка напред пред промените и да направим така, че образователните системи да създадат повече създатели", заяви министър Вълчев.

Wi-Fi във всички училища до една година

Образователният министър заяви още, че се надява в срок до 1 година да бъдат предоставени средства за изграждане на Wi-Fi мрежи във всички училища. В момента в около 1 300 образователни институции нямат свободен достъп до интернет. По-голяма част от училищата без Wi-Fi покритие са в по-малките населени места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com