Радев: Не съм търсил контакт с Гешев, не съм вършил нищо нередно (ВИДЕО)

5390
Радев: Не съм търсил контакт с Гешев, не съм вършил нищо нередно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Не съм търсил контакт с главния прокурор Иван Гешев, Конституционният съд е на ход. "Главният прокурор трябва сам да обяви мотивите. Нямам идея за конкретен случай. Аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно."

Така Румен Радев коментира питането на главния прокурор Иван Гешев от 27 януари докъде стига имунитетът на президента, какво е държавна измяна и какво нарушение на Конституцията. Това се случи по време на отчета за третата година от мандата му на президент на Република България. Него можете да ВИДИТЕ ТУК.

На 28 януари Гешев даде малко повече информация за това какво стои зад проверката дали държавният глава може да бъде разследван при информация за престъпление, няма официално обявена причина от главния прокурор. По думите му срещу Радев има досъдебно производство, което изисква разследване. ВИЖТЕ ТУК.

По искането му съдиите образуваха първото за годината конституционно дело. Отговорът на Президентството беше лаконичен: Очакваме развитие, защото само Конституционният съд може да тълкува Конституцията. ВИЖТЕ ТУК.

Вижда ли връзка президентът между предложените от него промени в Конституцията, които засягат и ролята на прокуратурата, и искането на главния прокурор?

"Моят мотив за Конституционни промени обявих и на откритите консултации в президентството, моят мотив не е насочен срещу прокуратурата, а е за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор иска разглеждане на имунитета на президента. Нямам идея за причините. Главният прокурор трябва да ги обясни. Очаквам Конституционния съд да се ръководи от заложените в Конституцията принципи, ще следя делото. От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има реална среда – в крупните обществени поръчки, а напоследък наблюдаваме и без такива." Неговата основна задача е да убеди обществото в ефективността си, а не управляващите, категоричен е президентът Румен Радев.

За Конституционните промени съм обявил, че тепърва ще имам срещи с всички институции. Преди да се срещна с партиите ще ги коментирам с тримата големи, в това число и главният прокурор - за неговото виждане за предлаганите промени в Конституцията, обясни още Радев.

"Българската Конституция е най-голямото демократично завоевание от зората на Прехода и към промените в нея трябва да се отнасяме много внимателно. Но след 30 г преход трябва да се попитаме не допуска ли тя възможности за противоречив прочит, защото днес сме свидетели на съвсем друг резултат. Този дебат е тест не само за юридическата общност, а за политическата ни система и зрялостта на обществото ни. Естествено, че това решение ще се вземе от Народното събрание. Искам да се обърна към народните представители. Които освен партийната вярност, са се клели да служат на обществения интерес и България. Съюзник тук трябва да бъде цялото общество. Предстоят консултации с институциите и накрая с политическите партии. Но от нашите решения ще зависи дали в България ще продължава да се развива демократичния процес."

Президентът коментира и шпионските скандали с Русия: "България трябва да отстоява твърдо своят суверенитет и да пресича всяка намеса в нейната национална сигурност. Разбира се за всяка такава дейност на службите трябва да има събрани ясни доказателства. Дали е нормално да се търси такава информация... има много тънка граница в дипломацията. Трябва да има ясна граница в дейността на всеки дипломат". Според Радев трябва да е ясно с каква мотивация действат чуждите дипломати и дали се прекрачва границата за нахлуване в националната сигурност. "При всички случаи подобни действия не трябва да се превръщат в телевизионно реалити. Ефективността трябва да е водеща пред ефектността.", категоричен беше президентът.

Как ще повлияе шпионският скандал на отношението ни с Москва?

Президентът припомни случаят с напускането на ген. Ангелов, който управляваше ДАНС, но беше принуден да напусне, след огласяването на данни и шумното начало на разследване за това, че е нарушил националната сигурност като е дал достъп на над 800 души до секретна информация.

Начина, по който те (обвиненията) се хвърлят гръмко в общественото пространство, няма как да не се отразят на имиджа на България на Запад. Представете си как се чете това в централата в НАТО, коментира Радев.

"Мисля, че има две страни в отношенията между България и Русия", отговори президентът на въпрос на Агенция ТАСС по темата. "Едната е по чисто дипломатическа линия. Очаквам да има реципрочност на действията, т.е. да има изгонени двама наши дипломати. От друга страна, България и Русия имат обши интереси в региона, които трябва да са стъпили на здрава основа." Много ясно формулирах необходимостта от преразглеждане на цените на газ за България при срещата си с руския президент Владимир Путин и той се съгласи на бъдещи преговори, припомни срещата си с него Радев. "Аз очаквам по-голяма активност и настойчивост на българското правителство. Не е срамно то да настоява за по-ниски цени. Надявам се шпионските скандали да не навредят на енергийните ни планове, защото България вече е вложила значителни средства в строителството на "Балкански поток".

Президентът не отговори дали ще присъства на празненствата в Русия на 9 май, за които вече е получил покана от колегата си Владимир Путин.

Трябва ли правителството на "Борисов 3" да подаде оставка? "Вотът на недоверие (бел.ред. който трябва да се гласува утре от депутатите) е най-силният парламентарен механизъм. Кризата е изключително дълбока, тя е екзистенциална, решението е в ръцете на българския парламент. Тук всеки народен представител трябва да изрази своята воля в зависимост и от обществения интерес или от партийната дисциплина.", коментира президентът.

"Аз ще имам много по-високо доверие в българското правителство, ако водещата цел на неговата дейност не е доизбутване на мандата, а благосъстоянието на българските граждани. Ако има много по-отговорно отношение към изборния процес, ако не формира предварително планиран изкуствен излишък чрез нереализиране на държавни инвестиции, който харчи еднолично и непрозрачно. Ако има желание и капацитет за реформи, ако инвестира повече в човешки капитал, повече в хората, ако мисли повече за децата и българските пенсионери", обясни още Румен Радев.

Ще наложи ли вето на промените в Закона за хазарта?

Вече има колебливи позиции по Закона за хазарта, каза президентът. "Знаете, че президентът е в края на законодателния процес. Тепърва предстоят дебатите в парламента. Искам да чуя как ще се развият те“. Според него вече има колебливи позиции от страна на изпълнителната власт и на вносителите на законопроекта.

Обмисля ли втори мандат като президент? "В момента имаме твърде натоварена програма. Изобщо не влиза в дневния ни ред обмисляне на втори мандат. Това го оставям като добра почва за спекулации във всякакви социологически агенции, експертни коментари и т.н." Дали ще търсим подкрепата на БСП? Ще търсим подкрепата на всички български граждани, които искат промяна в демократична посока и искат развитие на България като модерна държава, обясни Радев.

Цялата пресконференция, посветена на отчета на третата година от мандата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, можете да видите в следващото видео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика