Разработват Закон за ВиК заради водната криза, БСП с критики и предложения

2317
Разработват Закон за ВиК заради водната криза, БСП с критики и предложения
Снимка: БГНЕС

Парламентът възложи на МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май 2020 г.

Идеята е до тази дата законът да бъде обявен за обществено обсъждане. Проект на решение беше приет от народните представители в края на разискванията за предотвратяване на опасността от воден режим.

БСП пита: Заради чии интереси Законът за ВиК операторите събира прах

Наблюдаваме съпротива за реформата във ВиК сектора. Това каза председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов по време на пре...

Разискванията бяха инициирани от ПГ на „БСП за България“ и в тях участва министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Заедно с искането за разисквания от БСП внесоха и проект на решение. От опозицията предлагаха законът да бъде внесен в Народното събрание в срок до 31 април 2020 г., както и в срок до 30 септември 2020 г. министърът да предложи на Министерски съвет и актуализация на Стратегията за развитие на ВиК сектора.

По предложение на ГЕРБ проектът на решение на социалистите обаче претърпя редакция. От ГЕРБ предложиха вместо докрая на април 2020 г. до 15 май 2020 г. министърът да подготви и да обяви за обществено обсъждане проекта на Закон за ВиК.

Според друго предложение на управляващите министърът на регионалното развитие ще трябва да информира два пъти годишно през юни и декември Народното събрание за напредъка по изпълнението на плана за действие по изпълнение на мерките по стратегията за развитието на ВиК за периода 2014 и 2023 г. и при необходимост да предложи на МС актуализация на стратегията.

Разисквания

От ГЕРБ "приемали предложението за водата с поправка", обещаха стратегия

"Ще ви съобщим, че приемаме вашето предложение и ще го подкрепим. Разбира се, няма как да не предложим някакви минимални корекции в пре...

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо качество и отровна вода. Това посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията, като посочи, че сме олицетворение на поговорката: "Вода гази, жаден ходи".

"Поводът за този дебат е конкретно кризата в Перник, но проблемът е комплексен и национален. Обяснението на управляващите обикновено е с климата. Ако вали дъжд - чакайте някой язовир да ви наводни като в Мизия. Ако има суша, правете молебен за дъжд. Това е удобно, но не вярно обяснение. Нека да видим какви са причините днес 320 хил. българи да бедстват на режим в страната с риск те да се увеличат", коментира Нинова. "Първо, безконтролно се раздаваха язовири за правене на бизнес. 500 млн. по постановление на Министерски съвет извън бюджета, извън нормалната процедура на парламента бяха гласувани за аварийни ремонти на язовори. По-голямата част вече са разпределени - 1 млн. през 2017 г., 442 през 218 г. Оттам нататък пълна мъгла. Къде са отишли, колко язовири се ремонтират, по какви процедури, кои фирми и т.н. Нищо не се знае за тези пари и за тяхната резултатност. През 2018 г. министърът Караникалов заяви тук пред нас, че държавата все още не знае кой е собственика на 153 язовира. 10 години управление на Борисов не стигнаха да се установи собствеността на язовирите в България и 153 са безстопанствени и безконтролни. Втора причина, криминално се унищожи Напоителни системи. Разпродадоха се, нарязаха се тръбите. До какво доведе това - до наводнения и липса на поливно замеделие. Третата причина е остарялата инфраструктура", заяви още Нинова и поясни, че 60 % се губи вода по изчисления на КЕВР. "В същото време сте направили ремонт само на 0, 5 % от мрежата в страната. Пак по официални данни.

Следваща причина за състоянието на сектора: съмнение за корупция. Сигурно знаете, че в Перник витаят от седмици всякакви версии за онези 32 млн. отпуснати за ремонт на язовира и недовели до резултат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата там. Следваща причина пета - лошото качество на водата в Стрелча, Хасково, цялата Плевен област, Шумен хората пият мръсна и опасна за здравето вода", подчерта още Нинова. Според нея шестата причина е пълен административен хаос и управленско безхаберие. "МРРБ прехвърля отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на областните управители. Областните упавители на ВиК дружествата. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинскикте съвети. Никой не знае какво прави в този сектор"ы заяви Нинова. Тя посочи, че седмото е, че на фона на всичко това се увеличава цената на водата. "На 20 ноември 2019 в свое изказване от трибуната допуснах, че ще увеличите отново цената на водата за следващата година. Само го допуснах, но днес един месец по-късно това вече е факт. Вчера КЕВР обяви нови пределни цени на водата и е направо парадокс и е подигравка, че това увеличение започва от Шумен, където водата е с една от най-високите цени, където съдът се произнесе, че е негодна за пиене и където се очаква режим на водата до седмици и месеци. Там точно решихте да увеличавате цената на водата", подчерта още лидерът на БСП.

Водната реформа се търкаля 10 години, а отговорните институции често заекват по нея, посочи от своя страна депутатът от БСП Манол Генов. „Само искам да маркирам драстичния случай – Перник. Тежък непростим рецидив на безхаберие, безотговорност и малко управленска наивност. Мислехме си, че няма да ни разберат, че всичко това ще мине, ще ни се размине, само че в този конкретен казус имаме накуп събрани всичките абсурди на отказ на институциите да контролират този сектор, да санкционират достъпа до питейна вода. По този начин лишиха цял град от достъпа до нея. Лъсна хаосът с използване на водите от язовир с национално значение и в крайна сметка безпомощност от контролните институции да се справят. Получи се така, че премиерът буквално напъха в джобовете на един областен управител оставките. Всички въздъхнахме, че нещата са се оправили, ама не“, каза Манол Генов. Народният представител от БСП обърна внимание, че продължава да се чака кой ще понесе отговорността как уж никой не е видял, чул и видял, че се отклоняват в пъти повече води от допустимите по закон в аварийни казуси .„И това в продължение на месеци. Същите онези месеци, за които лично министърът на околната среда и водите се заричаше и при това в писмена форма, че отклоняването на води е в рамките на нормалното. Даже в края на годината обемът на язовир „Студена“ ще бъде напълно възстановен. Ама не стана така и Дядо Коледа няма да спаси нито потърпевшите перничани, нито покрилите се от отговорност експерти. Получи се снишаване, подобно на призива на един далечен наш държавен ръководител в очакване всичко да се размине.

До днес нямаме отговор на въпроса къде беше държавата и кой държи ангажиментите да упражнява перманентен и предварителен контрол и да санкционира подобни ситуации. Да ви кажа алибито, че се отклонявали води единствено в авариен режим е оправдание като в детската градина“, каза още Генов. „Не само нищо не се случва, но и едва ли не се върви с уверени крачки към провал. Истината, който я познае, е доста страшничка. Водната реформа едва ли не се осуетява и се имитира такава. Хората не са виновни, че не приемат тази реформа като нещо, което пряко ги засяга. Вече 20 години страната ни изпълняваше уж ангажименти по водна реформа. Повече от десетилетия имаме ангажименти и пред ЕС за същото. Пак от Световната банка изчислиха, че с тези темпове България реално може да стигне до реформиран ВиК сектор след 30-тина години. Много сериозни са проблемите с този отказ от реформа. През 2017 г. поехме ангажимент пред ЕК да намалим загубите на вода под 50 %. След 20 години те да са 30 %“, каза още Манол Генов.

Корнелия Нинова посочи причините за водната криза в национален мащаб

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо кач...

Според него се затварят очите, че е нужно удвояване на средните комбинирани цени за водоподаване и пречистване на води. Народният представител от "БСП за България" обърна внимание, че ВиК дружествата след време може да не са в състояние да поемат дори и текущите си разходи. Само преди дни бодро бе обявен първият анализ, че активите на ВиК в целия сектор в страната е 11 млрд. лв. Какво следва? Защо е нужен този опис? Най-вероятният отговор е, че това ще бъде основата, на която водните оператори ще търсят своето съфинансиране, а асоциациите към тях ще получават банкови кредити. Обаче после тези кредити, за да се изплащат десетилетия трябва да се калкулират инвестиционните разходи, а това простичко значи – цената на водата. Това е неизбежно“, допълни още Манол Генов. Той отбеляза още, че щетите в общественото водоснабдяване са над 55 %, а половината население на Европейска България битува без пречиствателни станции и обществена канализация. „Колко години повтаряме, че за реална реформа са необходими 12 млрд. Следим и чакаме да се сулчи реалното окрупняване на ВиК дружествата, както сме поели ангажиментите и са похарчени стотина милиона, записани на стратегии и проекти, а наяве има много малко“, коментира още Генов.

От ГЕРБ обявиха, че ще приемат предложението на БСП, но с известни поправки. "Ще ви съобщим, че приемаме вашето предложение и ще го подкрепим. Разбира се, няма как да не предложим някакви минимални корекции в предложението. Ще има редакционна поправка, която ще бъде предложена от нашите колеги, но в никакъв случай няма да замълчим по темата и ще представим нашата позиция. С това изказване се обърна към левицата депутатът на ГЕРБ Младен Шишков. Според него на административно ниво този закон ще допринесе няколко неща. „На първо място ще изведе специфичната фрагментирана материя, която в момента е разпределена в няколко законодателни и подзаконови акта. Ще въведе в един специален закон, ще обедини цялата нормативна уредба по отношение на собствеността, по отношение на управлението, на стопанисването и предоставянето и регулирането на ВиК услугите, по отношение на планирането и финансирането на ВиК дружествата. Разбира се, ще доведе до намаляване на административната тежест и опростяване на нормативната уредба. По-сериозните очаквания към този закон са консолидираното управление на ВиК сектора, където целта е да имаме една услуга и една цена. Няколко пъти беше споменато от трибуната, че има области, в които все още това не е постигнато с идеята, че виждате ли някои от общините ще плащат по-ниски цени заради своите естествени ресурси. Това е един парадокс, който трябва да се работи много сериозно в бъдеще“, допълни още Шишков.

Законът за ВиК ще бъде разработен, а дебатът за водните помощи предстои. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на дебатите.

Тя обърна внимание, че основните насоки и постановки са запазване на публичния характер на ВиК инфраструктурата, прилагане на регионалното предлагане на услуги, като една административна област да има една асоциация на ВиК, един ВиК оператор, регулиране в отрасъла и запазване на социалната поносимост.

По отношение на Перник, министърът посочи, че нивото в язовир „Студена“ е ниско. „Факт е, че Перник има нужда от воден режим, за да запазим този ресурс за по-дълго време“, обясни още Аврамова. Според нея въпросът е как ще се планират водните ресурси във времето, които ВиК операторите да ползват. „В момента се изграждат язовири. Изграждаме язовир „Луда Яна“, вече е пуснат в експлоатация язовир „Пловдивци“. Със заем от Световната банка ремонтираме и язовир „Студена“, включително и язовирната стена“, допълни още министърът. Министърът призова да не се сатанизира ВиК дружеството в Перник.

Опозицията поиска поемане на отговорност за водната криза в Перник

Водната реформа се търкаля 10 години, а отговорните институции често заекват по нея. Това каза народният представител от ПГ на „...

„Темите наистина са взаимно свързани и реформата в един сектор трябва да бъде разгледана като част от една обща реформа. Ако ВиК сектора черпи води от водоизточниците, то трябва голямата тема за водните ресурси и тяхното управление да бъде в дневния ред както на правителството, така и на Народното събрание.

Това което казахте всички вие и обсъдихте почти цялата гама от стратегически документи, стратегия, Закон за ВиК, само няколко думи за стратегията. Смятаме, че тя е добре разработен документ, в който са участвали много политически сили в годините. Смятаме, че на този етап не е необходимо нейното променяне“, заяви още министърът.

Тя обърна внимание, че тази стратегия има висока оценка от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com