Русия: Ракетата, свалила полет МН17 в Донбас, е била на въоръжение в украинска част

7051
Русия: Ракетата, свалила полет МН17 в Донбас, е била на въоръжение в украинска част
Снимка: Gettyimages

"Ракетата, с която е свален полетът на малайзийския „Боинг-777“ в Донбас е била на въоръжение в украинска част. Това заявиха на специална пресконференция от Министерството на отбраната на Руската федерация", съобщи РИА Новости.

Ракетата е била произведена в завод в град Долгопрудни през 1986 г.

Г-7 поиска от Русия да си признае за сваления малайзийски самолет

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха Русия да даде сметка за своята роля и да сътрудничи изцяло в процеса на изяс...

"Уникалният заводски сериен номер на ракетата е 8720, който се изписва от производителя", подчерта началникът на Главното ракетно-артилерийско управление на Въоръжените сили Николай Паршин.

Според него след производството ѝ ракетата е била предадена на Украинската ССР, като допълни, че има наличен приемно-предавателен протокол. Номерът на ракета е намерен на една от отломките, намерени на мястото на катастрофата на самолета.

"Отделно от това ще се спра на военната част 20152, където е доставена ракетата с номер 886847349, истинското ѝ име е 221-ра противовъздушна бригада, през 1986 г. тя е била част от Карпатския военен окръг в Теребовлия", продължи Паршин.

Въоръжените сили на бригадата са били въоръжени със системата за противоракетна отбрана "Бук". След разпадането на СССР тя е включена в украинската армия. Според Паршин този полк е участвал в "т.нар. антитерористична операция в районите на Донецк и Луганск".

САЩ застава твърдо зад обвиненията на Холандия и Австралия

Съединените американски щати заявиха, че застават твърдо зад твърденията на Холандия и Австралия, че ракетата, свалила полет MH17 през ...

Припомняме, че на 25 май Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на малайзийския "Боинг" под Донецк през 2014 година, съобщи BBC. На 24 май международната следствена група обяви, че самолетът с рейс MH17 на Boeing 777 на Malaysia Airlines е бил свален от ракета "Бук", принадлежащ на руската 53-та зенитна ракетна бригада от Курск.

Правителството на Холандия заяви тогава, че следващата крачка ще бъде иск в Международния съд на ООН.

"Призоваваме Русия да признае своята отговорност и да започне да сътрудничи на следствието, за да се установи истината и справедливостта за жертвите от рейс MH17", заяви министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок. Следователите от международната комисия са установили по номера на ракетата 9д1318869032, че тя е произведена в Подмосковието през 1986 година в долгопрудненското научно-производствено предприятие, което все още произвежда такива ракети. Последните цифри на корпуса - 9032 - са уникален идентификационен номер на двигателя на ракетата.

Според представените материали конвоят с военна техника е тръгнал в края на юни от базата на 53-та бригада в района на Курск. В състава му е имало най-малко шест "Бук"-а. Една от ракетните установки с номер 332 е изпратена на територията на Украйна. Именно от нея, според следствието, е изстреляна ракетата, с която е свален самолетът. На 18 юли установката е върната на територията на Русия, се казва още в доклада на международната следствена група, в която участват специалисти от Холандия, Белгия, Украйна и Малайзия.

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че ракетата не е могла да бъде от руската армия: "Серийният номер на двигателя на ракетата еднозначно показва, че даденият агрегат е произведен през 1986 година в Съветския съюз", се казва в изявлението. Всички ракети от тази година на производство са били иззети и описани през 2011 година, се казваше в официално съобщение на МО на Русия.

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на MH17

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на малайзийския "Боинг" под Донецк през 2014 година, съобщи BBC. На 24 м...

От руското ведомството припомниха, че след 1991 година украинската армия не е получила нито една нова ракета за комплексите "Бук", които са ѝ били доставени в рамките на раздела на военното имущество на СССР. По този начин принадлежността на тази ракета на украинските въоръжени сили е "повече от вероятна", съобщи Интерфакс.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще признае изводите от следствието само в случай, че вземе "пълноценно участие" в него. От руското министерство на отбраната заявиха, че техните ракети "Бук" никога не са пресичали границата с Украйна.

На 17 юли 2014 година самолетът се разби в Източна Украйна, след като беше ударен от ракета. На борда му имаше 298 души. Всички загинаха. Повечето от пътниците бяха граждани на Холандия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа