Само 1 на 10 жилища у нас е застраховано срещу бедствия

1424
Само 1 на 10 жилища у нас е застраховано срещу бедствия
Снимка: БГНЕС

Около една десета от българите са сключили имуществените полици, въпреки че почти всички живеят в собствено жилище. В това число са включени и застрахованите по изискване на банка кредитор ипотекирани жилища, коментираха от застрахователните дружества.

В зависимост от избраните рискове на покритие и сумата, на която се застрахова даден имот, цената може да варира от 20-30 до 250 лева. У нас все още имуществената застраховка се сключва основно по задължение, например, когато имаме ипотечен кредит и банката изисква имуществена полица. Всяка застраховка има базови рискове – „Пожар“ и природни бедствия, земетресението и други рискове се добавят към основното покритие.

Едва 33% от българите са сключили застраховка извън "Гражданска отговорност"

Българите масово не са наясно какво представляват застраховките и какви са спецификите при тях. Оказва се, че близо 40% от хората нико...

„Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото. Предмет на специална полица са ценни картини, предмети, бижута, машини и работно оборудване", уточниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Щетите от природните стихии през последните години за кратко увеличават интереса към застраховките на дома, показват разчетите, пише "Монитор".

В България няма задължително застраховане на дома. При бедствие държавата изплаща с приоритет на обществените сгради и инфраструктура, а за частните имоти се заделят доста по-малки суми. Застрахователната сума е максималният размер на обезщетение, който можете да получите. Завишаването при оценката на имота води до излишно плащане на по-скъпи премии, тъй като при инцидент няма как да се надцени стойността на повреденото. Занижаването означава по-малки обезщетения. Компаниите имат разделения на имотите по райони, като всеки от тях е с минимална цена, приблизително на стойността, нужда за възстановяването му.

В условията за застраховането премиите могат да се разсрочат на две или повече плащания през годината, но за получаване на обезщетение обичайно застрахователите искат да платите цялата премия. Задължително проверявайте може ли да ползвате пълно обезщетение и при какви условия повече от веднъж в рамките на срока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com