Само 50 бежанци у нас се интегрирали на пазара на труда през 2016 г.

2788
Само 50 бежанци у нас се интегрирали на пазара на труда през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

В България проблемът с бежанците не стои толкова остро в момента. Към август 2018 г. статистиката показва че имаме 652 случая на прекратено производство за получаване на хуманитарен статут. Това ясно показва че целта на бежанците не е България. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда, която се провежда в централата на КНСБ.

Имаме 12% запълване на капацитета на бежанските центрове. Основните групи са от местата с военнополитически конфликти - това са Сирия, Ирак и Афганистан, поясни Симеонов в своето изложение.

Цветан Симеонов

Туск: Лидерите на ЕС да не използват миграцията за политически цели

„Дойде време да намерим решение за европейското главоболие с миграцията“, заяви днес председателят на Европейския съвет Д...

"Заетостта, която сме успели да осигурим в България за бежанци, е около 50 човека, като това са данни за 2016 г. Ние считаме че този проблем първоначално за нас беше възможност успоредно с процеса на интеграция да осигурим снижаване на напрежението на пазара не труда у нас", каза още Цветан Симеонов. 

Темата за интеграцията на мигрантите и бежанците на пазара на труда е най-горещата тема в ЕС, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Сигурен съм, че всеки си дава сметка как изглежда тази тема в очите на отделните държави и народи, които се опитват да намерят работещата формула - как, запазвайки хуманността, да могат в края на краищата да намерят баланса на местните пазари на труда с нарастващата крайна реторика на крайно десни и националисти, които, за съжаление, печелят все повече умовете и сърцата на европейците, коментира Димитров.

Пламен Димитров

По думите му това, което става в Италия, Австрия и Швеция, не може да не буди тревога в сърцата и главите на демократично мислещите граждани на ЕС. Темата от тази гледна точка има огромно социално и политическо значение. Мисля, че правилният тон, който се опитват да зададат европейските социални партньори, всички формули, опитваме да насърчим, за да се намери балансът за нуждата от закрила, която трябва да бъде гарантирана, за хората, търсещи убежище. Ние, които се мъчим да намерим добрия тон, в момента губим позиции, посочи Пламен Димитров.

Мигрантският натиск по границата се засили, съобщи Каракачанов

Засилване на мигрантския натиск по българско-турската граница се наблюдава през последния месец. Това каза вицепремиерът и министър на ...

Европа е разделена и все по разделяща се и в това число в нашите синдикални среди. Няма как някоя партия в отделна държава членка да спечели мнозинство без за нея да са гласували работници. Очевидно е, че в много държави работниците гласуват за крайните популисти. Нищо невъзможно не може да се случи, каза Димитров.

У нас имаме 1064 лица по данни на нашата Агенция за бежанците, които са потърсили закрила. О тях 53% са мъже и 11% жени - с преобладаващо с ниско образование. Ние като Конфедерация започнахме с конкретни мерки първоначално с дарения, предоставяне на хуманитарна помощ на бежанците в Турция, опитахме се да формулираме политики, заедно с работодателите, с кметовете по места, обясни президентът на КНСБ.

Лазар Лазаров

Контекстът и погледът на бежанците в Европа има и друго измерение. Източноевропеецът не се третира като равноправен гражданин. Много добре знаем, че една от причините за Brexit беше и това - мобилните работници от Източна Европа. Този аспект не трябва да се забравя, той стои в главата на обикновения българин, подчерта още в своето изложение Пламен Димитров. 

Над 255 000 сирийски бежанци в Турция са се завърнали по домовете си

Министърът на вътрешните работи на Република Турция Сюлейман Сойлу заяви, че за последните две години 255 300 сирийски бежанци в Турция...

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров през последните години с преодоляването на последиците от икономическата криза страната ни се превръща все повече в място на труд и живеене на лица от трети държави. Развитието на миграционните процеси превръща интегрирането на мигрантите в един от основните въпроси на българската политика. Интеграцията на граждани от трети държави в българското общество е също много важна част от българската интеграционна политика, затова ние разполагаме с основен стратегически ангажимент, поясни Лазаров.

Лина Кар

По думите му повече от 10 000 граждани на трети държави участват на пазара на труда у нас с промяна на правилата за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Междувременно Лина Кар, конфедерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, обърна внимание на хуманитарните аспекти на кризата с бежанците, като постави акцент и върху смъртността на мигранти в Средиземно море, предприели рисковани пътувания към бреговете на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com