"Само" два закона и десет наредби са атакувани пред съда, хвали се Москов

1146
"Само" два закона и десет наредби са атакувани пред съда, хвали се Москов
Снимка: БГНЕС

“Само” два закона и десет наредби на здравния министър са атакувани пред съда. Това става ясно от писмен отговор на министър Петър Москов до депутат от опозицията.

За периода 07 ноември 2014 г. – 26 юли 2016 г. са обнародвани общо 106 нормативни акта, които засягат Министерство на здравеопазването, става ясно още от отговора.

Протест пред МЗ ще иска оставката на Петър Москов заради пръстовите отпечатъци в болниците

Граждани ще протестират на 25 юли 2016 г. (понеделник) от 12:00 часа пред Министерство на здравеопазването на пл. “Света Неделя&r...

Парламентът е приел поправки в осем закона, които са били предложени от правителството, съответно от ресорното здравно министерство. Приети са 45 постановления на МС, които са били внесени от здравния министър. Издадени са още 49 наредби, както и 4 правилника.

Москов подчертава, че от 98 подзаконови нормативни актове, издадени от началото на мандата му като министър, частично или изцяло пред Върховния административен съд са обжалвани общо десет НА – Постановление на МС за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинска помощ; Наредба за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ; Наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Акушерство и гинекология”; Наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от НЗОК; Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти; Наредба за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации; Наредба за критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично; Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения, с които НЗОК сключва договори; част от Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт “Спешна медицина”; Наредба за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, кардиохирургия и др.

Москов уточнява, че до момента ВАС се е произнесъл окончателно само по Наредбата за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ, като жалбата е била отхвърлена. Останалите съдебни дела все още продължават.

Здравният министър припомня още, че ВАС е обявил за недопустима жалбата срещу Методиката за изработването на областна здравна карта. Пред ВАС продължава да е висяща жалбата срещу решение на МС за утвърждаване на Национална здравна карта.

Москов: Бих си подал оставката, ако премиерът ми я поиска

Бих си подал оставката, ако премиерът ми я поиска. Така отговори здравният министър Петър Москов след като му беше зададен въпрос дал...

Петър Москов отчита два атакувани пред Конституционния съд закона, които Народното събрание е приело, по искане на МС, съответно на МЗ – Закон за здравно осигуряване и Закон за лечебните заведения. КС е обявил частично за противоконституционни част от текстовете на Закона за здравното осигуряване, а по Закона за лечебните заведения, жалбата е била отхвърлена.

В заключение министър Москов подчертава, че пред ВАС продължават да се водят дела по обжалването на Наредби, които са били издавани от негови предшественици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com