САЩ наложи санкции срещу най-големите шпионски агенции на Русия

4339
САЩ наложи санкции срещу най-големите шпионски агенции на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на Доналд Тръмп наложи санкции срещу най-големите шпионски агенции на Русия и повече от десет лица за опита да повлияят на президентските избори в САЩ през 2016 г. и за отделни кибератаки.

Съобщението дойде след продължително забавяне, което предизвика повдигна въпроси за готовността на Тръмп да се изправи срещу Москва.

Русия призова САЩ да се откажат от "безотговорните си планове" в Сирия

Посолството на Русия в САЩ излезе с изявление, в което призовава Вашингтон да се откаже от „безотговорните си планове“ за С...

Мерките са насочени към 5 субекта и 19 лица - включително ФСС, най-голямата шпионска служба в Русия; военната разузнавателна служба или ГРУ; и 13 руски граждани, наскоро обвинени от Робърт Мълър, човекът, който се занимава с разрастващото се разследване на руска намеса.

Освен това бяха наложени санкции срещу физически лица, стоящи зад отделна кибератака и "скорошен" опит за проникване в американската енергийна мрежа, предаде БГНЕС.

Тръмп многократно е отричал, че Русия се е опитала да посее политическо разединение в САЩ и да наклони изборите в негова полза, опасявайки се, че това би могло да постави под въпрос неговата победа над Хилари Клинтън. Президентът на САЩ също отхвърли твърденията, че кампанията му се е съгласувала с Кремъл – което е темата за текущото разследване на Мюлер, за което бяха обвинени няколко ключови помощници на президента.

"Администрацията се сблъсква и противодейства на злокачествената руска кибернетична дейност, включително опит за намеса в американските избори, разрушителни кибернетични атаки и прониквания, насочени към критична инфраструктура", каза министърът на финансите Стивън Мнучин. "Тези целеви санкции са част от по-широко усилие за преодоляване на продължаващите престъпни атаки, произтичащи от Русия", добави той.

Ердоган: С действията си в Сирия САЩ ще предизвикат Трета световна война

Изграждането на американски военни бази в Сирия може да доведе до избухването на Трета световна война. Това каза турският президент Ред...

Много от главните субекти и лица, сред които шпионските агенции и шефът на "фабриката на троловете" Евгений Пригожин, вече са изправени пред блокиране на активи и забрани за пътуване, въведени по време на управлението на Барак Обама или за действия, свързани с действията на Русия в Украйна.

Решението обаче увеличава натиска върху Москва, която вече е изправена пред отделни наказателни мерки за предполагаем опит за убийство на роден в Русия британски информатор с нервно-паралитично вещество на запад от Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com