САЩ свали изтребител на режима на Асад, Иран атакува с ракети сирийски град

6595
САЩ свали изтребител на режима на Асад, Иран атакува с ракети сирийски град
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски изтребител-бомбардировач F/A-18E Super Hornet е свалил сирийски Су-22, който е хвърлял бомби по бойците на "Силите на демократична Сирия" (СДС) южно от Табка (40 км от Рака). Това предаде кореспондент на ТАСС, който се позова на представител на щаба на оглавяваната от САЩ международна коалиция, извършваща в Сирия и Ирак операция срещу групировката "Ислямска държава", информира БГНЕС.

Според представителя на щаба сирийският изтребител е "свален незабавно от американски F/A-18E". От коалицията подчертават, че не търсят конфликт със сирийския режим, руски или подкрепящи режима сили, но ще защитават своите партньори.

Сирийските сили отбелязаха напредък в западната част на Ракка

Подкрепяните от САЩ сирийски бойци си възвърнаха първия западен район от град Ракка, станал известен като „последния бастион&ldqu...

Версията на режима на Дамаск е друга. "Военновъздушните сили на международната коалиция обстреляха този следобед един от нашите бойни самолети региона Резафа, в южната част на провинция Рака, докато изпълнява мисия срещу терористичната групировка ”Ислямска държава", съобщи армията на Дамаск в изявление, публикувано късно снощи.

АФП съобщи, че късно вечерта в неделя сблъсъците между сирийските сили и арабско-кюрдските формирования, подкрепяни от САЩ, са се изострили след свалянето на самолета. "Силите на демократична Сирия" и сирийските правителствени части се оказаха в контакт и за първи път влязоха във въоръжени сблъсъци помежду си. Според организацията "Сирийски наблюдател за правата на човека (СНПЧ) сблъсъците са станали в района на две села на около 40 километра южно от Рака.

Междувременно Иран използва ракети на сирийска територия. Организацията "Корпус на стражите на ислямската революция" (КСИР) е ударила с ракети команден пункт на "терористи от Ислямска държава" при сирийския град Дейр ез Зор, като са използвани ракети "земя-земя" със среден обсег. Ракетите са изстреляни от бази в провинциите Керманшах и Кюрдистан. Официално съобщение на революционните ирански стражи гласи, че атаката е отговор на терористичното нападение срещу иранския парламент в Техеран в началото на месеца. Първоначално революционните стражи обвиниха Саудитска Арабия за случилото се, но по-късно от Техеран казаха, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на тази теория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com