Седмицата в абсурди (12 - 16 ноември)

3828
Седмицата в абсурди (12 - 16 ноември)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 12 ноември

НЕВЪЗМУТИМ ШЕФЪТ НА АПИ, ЧЕ ДОКУМЕНТЪТ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ПЪТЯ КРАЙ СВОГЕ НЕ Е СЕНЗАЦИЯ

"Това не е сензация, това е протокол в следствие предписание от пътна полиция, в което е участвал и представител на АПИ. Този протокол е съставен съвместно с общината и пътна полиция." Това обясни инж. Светослав Глосов в коментар за документа от лятото на 2017 година, с който се алармира за лоша настилка на пътната отсечка край Своге, където загинаха 20 души. Документът беше показан от Елена Йончева на 11 ноември.

Коментар на Actualno.com: Е каква сензация да е, че в чиновник е синоним на чехълче и зелена еуглена?

ИМА ЛИ МАСОВО ФАЛШИВИ ЗАСТРАХОВКИ "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" В БЪЛГАРИЯ?

Според статистика за тази година различни съдилища в страната са определили, че 391 полици „Гражданска отговорност” са нищожни – при водени общо 216 дела. А Върховната административна прокуратура вече е поискала от КФН да провери Гаранционния фонд дали изпълнява задълженията си по закон – да възстановява неправомерно заплатени обезщетения.

Коментар на Actualno.com: Има я, в Страната на неограничените мошеничества как да няма.

ТРАНСПОРТНИЯТ МИНИСТЪР ВИДЯ ПРОБЛЕМИТЕ В БДЖ, НО ЩЕ СЕ СЪДИ С ЕК ЗА ПОСОЧЕН ОТ БРЮКСЕЛ ПРОБЛЕМ

Попитан дали в БДЖ се правят фиктивни проверки за безопасност и имало ли е конкретен случай, при който локомотивът на влака от София за Бургас буквално е щял да се разпадне – защото е изпаднал капакът на редуктура и зъбно колело на тягов директор, Росен Желязков отговори, че тепърва проверка щяла да показва всичко.

Коментар на Actualno.com: Нашите проблеми са си наши - няма да ни ги решава друг, ние ще си ги къткаме!

Вторник, 13 ноември

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ЗА ВЛАСТТА ТОЧНО ПРЕДИ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ

От този месец народните представители ще получат по-високи заплати, показват изчисления на база данни от НСИ. Според сметката, увеличението ще е 90 лева. То се обуславя от по-високата средна заплата в публичния сектор през последния месец от третото тримесечие - 1173 лева. Припомняме, че депутатското възнаграждение се формира от три средни заплати в сектора. Така за ноември всеки народен представител ще вземе 3519 лева. Заплатата на президента Радев ще е около 11 000 лева, а на премиера Борисов - около 7000 лева.

Коментар на Actualno.com: Тежко е по Коледа - трябва да се яде, пие, подаръци да се дават ... ъъъ, получават де, получават.

ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ВЗЕХА ДА ГОВОРЯТ НЕ ЗА 1000, 500 ЛЕВА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"

Зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов не може да каже дали "Гражданска отговорност" ще стане 1000 лева, ако няма лимити на обезщетенията за емоционални щети, но и да станела 500 лева, пак ще е тежко.

Коментар на Actualno.com: Още малко разходки по магистралите на повече хора и току виж отидат на 50 лева

МЕНДА СТОЯНОВА ОБЪРНА ТЕМАТА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" В ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА И ХОРАТА

Като народ трябва да изберем – искаме ли да защитим децата си от това, което показахте в София и искаме ли да се превърнем в сметището на Европа, така мисля. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат на ГЕРБ Менда Стоянова.

Коментар на Actualno.com: Те, деца, не останаха, г-жа - да ви напомня ли какви са резултатите от демографската ви политика?

РЕКОРД - НА СЪД ОТИВА 93-ГОДИШЕН ЛИХВАР С ПОЛОВИНКАТА СИ, СЛЕД КАТО ДЕЙСТВАЛ 20 ГОДИНИ

Уникално, но факт - 93-годишен лихвар на име Божимир и жена му (живеят на съпружески начала) Грета отиват на съд за лихварска дейност. Това се случва, след като Божимир, който е с медицинско образование, започнал с лихварството още през 1997-1998 година. Според официално съобщение на Апелативната прокуратура във Варна "пик в престъпната му дейност бележи началото на 2006 година".

Коментар на Actualno.com: Ето защо не е добре да се живее много дълго!

БЛАГОЕВГРАД ОТНОВО СЕ ВДИГА НА ПРОТЕСТ, НО ЧАК ДРУГАТА СЕДМИЦА

Организатори от Благоевград обявиха в социалната мрежа Facebook, че следващия голям протест ще бъде на 19 ноември, понеделник. Очаква се отново да бъдат затворени водещи пътни отсечки като главен път Е79, входовете и изходите на града, та дори и АМ "Струма".

Коментар на Actualno.com: Все пак почивните дни са за почивка

Сряда, 14 ноември

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ: МНОГО ОТ ХОРАТА С ДИАБЕТ НЕ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ

По данни на Световния диабетен атлас реалният брой на диабетно болните в България е 520 хиляди души. Официалните статистически данни на Диабетния регистър сочат, че броят на заболелите от диабет в България надвишава 460 хиляди души.

Към момента в България не съществува цялостна програма, която да решава проблемите, свързани с: липсата на ежегодни скринингови програми, обхващащи всички рискови групи; липса на специалисти в малките населени места и труднодостъпни региони, липса на достатъчно ресурси за профилактика.

Коментар на Actualno.com: Няма и да бъдат в тази система

ЗАХАРИЕВА НЕ ВИЖДА СИТУАЦИЯ "ОРЕШАРСКИ", ИМАЛО АВТОЦЕНЗУРА ПРИ МЕДИИТЕ И БЕЗ ЦЕНЗУРА

Нашата цел е четиригодишен мандат. И аз непрекъснато получавам сигнали на изключително недоволни граждани, които не могат да се движат спокойно. Не може да се прави аналогия с протестите срещу кабинета "Орешарски". Така външният министър Екатерина Захариева коментира ситуацията от последните дни в България.

Коментар на Actualno.com: А при Захариева има цензура по рождение, никой не е виновен

ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО - МВР НЕ ПОНЕЧВА ДА РЕМОНТИРА ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ (СНИМКИ)

През това лято голям пожар засегна сгради на т.нар. Царски конюшни. Основно пострадаха покривни конструкции, като доста време трябваше да се установи кой всъщност трябва да стопанисва въпросните сгради. В крайна сметка се оказа, че собственик е МВР, както и частната компания "Промишлена енергетика - Варна".

Коментар на Actualno.com: Ще пуснем същата новинка и след четири години. Така вирее копи-пейстът ...

ЕС ПРИЗНА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ИЗНОСА С ОРЪЖИЯ

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) не успяват да контролират износа на оръжия. Този извод се посочва в съобщение от пресслужбата на Европейския парламент (EП), като същевременно се отбелязва, че евродепутатите са гласували за засилване на контрола по отношение на износа. От ЕП коментират, че са необходими повече прозрачност и ясен механизъм за санкции, тъй като оръжията от ЕС поддържат кризата в Йемен.

Коментар на Actualno.com: Хубаво признава, а нещо ще направи ли?

12 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: НЯМА ВИНОВНИ ЗА РУХНАЛАТА СГРАДА НА "АЛАБИН", ВЗЕЛА ДВЕ ЖЕРТВИ

12 години след смъртта на две млади момичета (26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова), загинали при рухването на сграда на столичната улица "Алабин", Софийски градски съд се произнесе - всичките искове са неоснователни.

Коментар на Actualno.com: Няма виновни за нищо съществено в тази държава.

Четвъртък, 15 ноември

БОРИСОВ СЕ НАДЯВА ПРОТЕСТИТЕ ДА СПРАТ, ТЪЙ КАТО БЕНЗИНЪТ ПОЕВТИНЯЛ

Надявам се, че протестите ще спрат, след като падат цените на горивата. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос възможни ли са предсрочни парламентарни избори, като добави, че не се е уплашил от тези протести.

Коментар на Actualno.com: Ние пък спряхме да се надяваме, че Борисов някога ще направи необходимите реформи, за да я има България.

ГАЛА СЕ ВЪРЗА С ГРЪМ И ТРЯСЪК НА ПОРНО МАЙТАПА СЪС САШКА СИВОВА (ВИДЕО)

Водещата на "На кафе" по Нова телевизия Гала се върза на най-популярния майтап в социалните мрежи. В национален ефир тя показа фотоса на хубавицата Сашка Сивова (в някои версии - Ганева), за която се твърди, че се е върнала от НАСА в БАН, за работи за родината за 2000 пъти по-малко пари. въпросната Сашка е самата порноактриса Саша Грей, чиято снимка с лъжлив текст остроумно се разпространява в интернет, за да лови наивистични патриотични трепети и да кара хората масово да споделят за нейното емигрантско "завръщане" и любовта към България.

Коментар на Actualno.com: Ами не знае жената коя е Саша Грей - ако Стефан още ѝ беше ководещ, едва ли щеше да стане така!

Петък, 16 ноември

ДЪРЖАВАТА ПЛАНИРА ТАКСИ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ ПО МОСТОВЕ И ТУНЕЛИ

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Коментар на Actualno.com: Объркали сте се, казват от МРРБ. Само че в това, което обясняват, притеснително по закон не се включва този текст, в който се обяснява за кои съоръжения се плаща винетна такса. Та не се знае след някое и друго време ...

БЕНЗИНЪТ ПОЕВТИНЯВА, ОТ ГЕРБ ПРИЗНАХА, ЧЕ ЗА КОЛИТЕ ЩЕ СЕ ПЛАЩА "СЪВСЕМ ЛЕКО ПО-МАЛКО"

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов продължи да поддържа тезата на партията си че кметовете подкрепят промяната, като обаче каза, че тези, които имат по-екологични коли, ще плащат "съвсем леко по-малко".

Коментар на Actualno.com: Няма как - тук ще цитираме Виктор Николаев: А в ракия колко ще се увеличи данъкът?

ВМЕСТО ПАРКОМЕСТА, КАШПИ ПРЕД СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Точно пред Столична община, на улица „Московска”, вече е предприета мярка, която явно цели да откаже хората от личните им автомобили. Или пък цели да ги кара да обикалят по тесните улички в отчаяно търсене на паркомясто.

Коментар на Actualno.com: БРАВО! Ето така ще решим проблема с мръсния въздух - кашпи по магистрали, пътища и пътчета и ха да видим!

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРАВЯТ БЮЛЕТИНИТЕ ПО-РАЗЛИЧНИ, ОТЛАГАТ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Съгласно пътната карта, приета от Народното събрание през 2016 година, трябваше през настоящата година да бъде проведен експериментален електронен вот, а през 2019 година вече да има опция за истински електронен вот. С предложенията на управляващите срок 2019 отпада и вместо да има конкретен срок, се маха каквато и да е времева рамка за въвеждане на електронното гласуване.

Коментар на Actualno.com: Завинаги в Тъмните векове ...

БОНУС: ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА!

Коментар на Actualno.com: Най-после един поправен абсурд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com