Седмицата в абсурди (13 - 17 август)

5797
Седмицата в абсурди (13 - 17 август)
Снимка: Колаж/Иван Червенков

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 13 август

ОПРАВДАНИЕТО ЗА ХОРОТО В ПАРК "РИЛА": ЗАРАДИ ЕМОЦИЯТА БЕШЕ, ТОВА СА ДЕЦА

Не съжалявам, много се гордеем, всички се радваме, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии. Това заяви Пламен Мирянов, лицето на фондация "Нашият дом е България", която е организатор на вече прословутото хоро в национален парк "Рила" и езерото Близнака, като първоначално информацията беше, че хора са влезли в езерото Бъбрека. Мисля, че го има в разрешителното – това каза Мирянов относно скандалната вече снимка, на която се вижда как хора в носии влизат да играят хоро в едно от езерата на парк "Рила". Никога в нашия план не е влизал такъв момент, моментално добави представителят на фондация "Нашият дом е България". Това е емоция, оправда той изпълнението, наричайки нарушителите "деца". Мирянов заяви, че би искал да се извини от името на всички ансамбли, участвали в събитието. Събрахме се да се зарадваме в името на България, каза още Пламен Мирянов.

Коментар на Actualno.com: На снимката изглеждат като големи деца - вече трябва да разбират значи! Особено водачът им, син на собствениците на строителна фирма "Аркус", който в края на седмицата си призна, че "е повел хорото". Той за дете ли се счита?

ОТБЕЛЯЗАН Е РЕКОРДЕН НЕДОСТИГ НА КАДРИ У НАС

Рекорден недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работна ръка ограничава производството им. Проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите показа, че се търсят кадри на всички нива – както инженери, така и средни специалисти – техници, готвачи и сервитьори.

Коментар на Actualno.com: Щом има кандидати за министри и депутати, значи има още рекорди да гоним!

ДЪРЖАВАТА ЧАК СЕГА РАЗБРА КОЛКО ЗАТОРМОЗЯВАЩИ СА ЧИНОВНИЦИТЕ

Темата с чиновническия тормоз в България отново стана видима след като стана ясно, че специализирано изследване е установило 1701 проблема при административното обслужване в страната, които представляват своеобразен чиновнически тормоз. Става въпрос за излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа.

Коментар на Actualno.com: Огънят се гаси с огън, тормозът - с ...?

Вторник, 14 август

ОТ АСОЦИАЦИЯТА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НЕ ОБЯСНИХА ЩО Е ТО РИСКОВ ФАКТОР ЗА АВТОМОБИЛ

Просто така е най-лесно, коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев защо има такова ударно поскъпване на "Гражданска отговорност". По цял свят застрахователите са много активни в премахването на причините за плащане на застраховка, у нас не е така, категоричен беше той. И попита директно – каква е дефиницията на понятието "рисков фактор", като даде пример – учебните автомобили в България са приравнени като риск на състезателите. Не съм подготвена да отговоря чак в такъв детайл, отвърна главният секретар на Асоциацията на застрахователи Нина Колчакова.

Коментар на Actualno.com: Че защо да обясняват - нали ако обяснят, току виж ще трябва да дават, не да прибират?!

ХИЛЯДИ ЗАСТРАХОВАНИ В "ОЛИМПИК" ОСТАВАТ БЕЗ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ?

Българският гаранционен фонд не покрива дейността на застрахователи от други държави от Европейския съюз, които извършват дейност у нас при правото на установяване. Това се казва в позиция на Фонда относно информацията, че лицензът на застрахователната компания "Олимпик" е отнет. Фирмата е регистрирана в Кипър, а в България действа нейна клонова мрежа. "ЗК Олимпик (чрез клона си в България) извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър", се казва в съобщението.

Коментар на Actualno.com: Съгласно Договора за ЕС "правото на установяване" означава, че приемащата държава-членка третира чужди предприятия така, както и собствените. Значи е време за по-евтини застраховки - така и така при фалит никой нищо не плаща!

ЦИК ВНАСЯ ЖАЛБА СРЕЩУ СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Централната избирателна комисия ще внесе още днес жалба срещу решението на Административния съд в София, с което комисията е задължена до половин година да осигури машинно гласуване във всички секции, както е записано в Избирателния кодекс.

Коментар на Actualno.com: "Ц"ур за "И"збирателния "К"одекс!

Сряда, 15 август

ЗАМ.-МИНИСТЪР НА МВР КАЗА - ПО ЖЕЛАНИЕ ЕЛЕКТРОННА САМОЛИЧНОСТ, НО ПО ЗАКОН Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Паспорти с биометрични данни и електронен носител в тях има още от 2010 година, но с промени в закона се предвиди в личните карти да има и електронна самоличност, и биометрични данни. Това заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. По думите му, по смисъла на закона гражданите трябва да заявят желание дали да има биометрични данни в личната им карта т.е. електронна самоличност. Ципов обаче веднага каза, че можело ЕС скоро да приеме регламент за задължителни биометрични данни в личните документи, но "ние това го направихме преди две години" (бел. ред. - всъщност в закона е предвидено, че изрично трябва да заявиш, че отказваш електронна самоличност, иначе такава ще бъде "вложена" в новата лична карта).

Коментар на Actualno.com: В МВР ъглите, които са по-големи от острите и правите, виреят най-добре!

БОЙКО БОРИСОВ ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР: НИСКИ ЦЕНИ, КАЛПАВИ ДИСКОВИ

Ниските цени и калпави дискове са виновни. Така премиерът Бойко Борисов описа проблема с липсата на Търговски регистър вече близо седмица. "Съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", добави вицепремиерът Томислав Дончев.

Коментар на Actualno.com: Нискочели управници, калпава държава!

ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР ЩЯЛ ДА ЗАРАБОТИ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА, НО НЕЯСНО КОГА ТОЧНО

Дефектиралите дискове са четири, по-рано от другата седмица няма да бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър. Не можем да се ангажираме с точна дата и час. Това заяви директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Даскалова увери, че не може да има измами заради проблема и посочи, че "се случва на всички".

Коментар на Actualno.com: Хм - за четири диска не трябва ли да са четири седмиците?

Четвъртък, 16 август

МНОГО НИ Е КРАСИВА ДЪРЖАВАТА, НО ЗА СТРОИТЕЛСТВО Е МНОГО НЕУДОБНО

Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два - три месеца са вече готови магистрали. Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно. С тези думи премиерът Бойко Борисов, цитиран от радио "Фокус-Шумен", даде символичното начало на строежа на магистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово.

Коментар на Actualno.com: И за живеене не много удобна, Бат Бойко

ЕДНА ГОДИНА, БЕЗ НИКОЙ ДА Ѝ ПРЕЧИ, АПИ НЯМА ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА ПЪТЯ БЕЛИЦА-ЗАГРАЖДЕН

На 11 септември миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" обяви инженерингова поръчка за третокласния път Белица – Загражден в Смолянско и до днес няма избран изпълнител. В рамките на близо година единственият публикуван протокол е от първото отваряне на оферти – с кандидатите и техните технически предложения. Ценовите оферти още не са отваряни, макар процедурата да не е обжалвана.

Коментар на Actualno.com: С някакви дребни, третокласни парици няма да се занимават - магистрали и мостове трябва да оправят!

ШОФЬОРИТЕ СЪС ЗАСТРАХОВКА В "ОЛИМПИК" НЯМА ДА БЪДАТ ГЛОБЯВАНИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ

Полицаите няколко дни няма да санкционират шофьорите, сключили застраховка във фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик”. Ще има само предупреждения. Това заяви на брифинг главен инспектор Росен Рапчев от Национална полиция.

Коментар на Actualno.com: Екзестенциалният въпрос е колко време?! Отговор не чакаме, под фуражката е празно ...

Петък, 17 август

ЦАЧЕВА ЗА СРИВА В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР: ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ УЗНАЕМ ИСТИНАТА

"Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, вярвам, че ще узнаем истината." Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева относно срива на Търговския регистър. По думите ѝ само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

Коментар на Actualno.com: Ние пък не вярваме!

В ЦЕНТРАЛАТА НА ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО МИНИСТЕРСТВО НЕ РАЗБРАХА, ЧЕ НЯМАТ САЙТ

В централата на Министерството на правосъдието не знаеха, че сайтът на ведомството не функционира от над един час. Това стана ясно, след като репортер на Actualno.com опита да се свърже с пресцентъра на правосъдното министерство. От централата се опитаха да ни пренасочат към сайта, с молба там да видим номера на пресслужбата, и едва тогава разбраха от нашия репортер, че сайтът не работи.

Коментар на Actualno.com: Добре че им казахме, щяха да продължат да качват законопроекти, предложения, норми - абе да работят щяха да продължат, голяма минавка!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com