Седмицата в абсурди (8 - 12 октомври)

5725
Седмицата в абсурди (8 - 12 октомври)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 8 октомври

ГОТВЕНИ ОТ МФ ПРОМЕНИ ЩЕ ОГРАНИЧАТ ПОЛЗВАНЕТО НА ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА

В пакет данъчни промени, предложени от ведомството за 2019 г., се предвижда още при издаването на ваучерите върху стойността им да бъде начисляван ДДС, който ще трябва да се плаща от работодателите. Те обаче няма да имат право на данъчен кредит. Как ще бъде избегнато двойното плащане на налога, тъй като в магазините крайните потребители също плащат ДДС, засега не е ясно.

Коментар на Actualno.com: Правилно - яденето е вредно за фигурата.

ПО 1 МЛН. ЛЕВА НА БЛОК ИЗЛИЗА "БЕЗПЛАТНОТО" САНИРАНЕ

Над милион лева е изхарчила средно държавата за всяка жилищна сграда, санирана по "безплатната" Национална програма за енергийна ефективност. Това става ясно от данните, подготвени от регионалното министерство в отговор на питане на депутата от БСП Пенчо Милков.

Коментар на Actualno.com: То направо като да се построи нов блок ...

ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ ОТ 7 ДУШИ ЩЕ СЛЕДИ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД В ДОБРИЧ

Добрич е поредният град в България с общинска полиция. Това стана ясно от думи на кмета на града Йордан Йорданов по време на редовната седмична оперативка. По-късно днес той ще се срещне с екипа от 7 служители (бел. ред. - към 31 декември, 2017 година населението на Добрич е над 84 000 души по официални данни).

Коментар на Actualno.com: 7:84 000 - не ни се смята колко общински полицаи ще се падат на един човек. Нещо близко до по един полицейски електрон ...

Вторник, 9 октомври

ДЪРЖАВАТА ДЕЙСТВА КАТО СТАЛИН ЗА ДАНЪЦИТЕ ЗА АВТОМОБИЛИ И ЖИЛИЩА

На принципа "няма човек - няма проблем", управляващите подготвиха промени относно ключови данъци - за автомобилите и за имотите. Собствениците на над 2 милиона автомобила, които са на възраст над 15 години, ще трябва да плащат средно с около 20%, дори 30% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти. И при двата вида данъци обаче има страхотни попадения - няма да има по-нисък налог за коли с катализатори, защото за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава изобщо да се елиминира по този начин тази опасност. Във втория случай пък, поради липса на елементарна електронна комуникация между администрациите, отпада облекчението за основно жилище, за да не може някой да заяви основни жилища в различни градове и администрацията да няма как да провери, тъй като няма единна електронна база.

Коментар на Actualno.com: Така де - като не можеш да се справиш с нещо, най-добре го забрани. Но някои забрани не работят ...

БИВШ КРИМИНАЛИСТ: СЪБИРАНЕТО НА ДНК ОТ КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ В БЪЛГАРИЯ Е ИЗБИРАТЕЛНО

Някъде от началото на новото хилядолетие се запълва Националната база данни с ДНК на криминално проявени. Тя обаче не е много голяма, има само няколко хиляди профила. Това заяви бившият криминалист Иван Савов. И тук идва недомислицата, категоричен беше Савов. По думите му, вместо задължително на всички регистрирани за престъпления да се взема ДНК и да влизат в базата данни, то се вземало избирателно, защото комплектите за вземане на ДНК били много скъпи.

Коментар на Actualno.com: Само събирането на подкупи е добре уредено и върви гладко.

ДВЕ ГОДИНИ ПРОДЪЛЖАВА ПРОБЛЕМЪТ СЪС СМЕТИЩЕТО В ИХТИМАН

"Това сметище гори от вчера сутринта, цял ден гореше. Най-силният дим беше в първите 3-4 часа. Ние го пръскаме с вода, засипваме го с пръст, но не може на 100% да го овладеем. Сега не гори, а пуши," каза Страхил Алексов – собственик и управител на фирма „Ягуар 02“ ЕООД. Дружеството му има сключен договор с община Ихтиман от 2014 г. за сметосъбиране и извозване на твърдите битови отпадъци.

Коментар на Actualno.com: Нищо, нищо - пак ще стане катастрофа, пак ще има тупане в гърдите, обещания ...

Сряда, 10 октомври

ВЛАСТТА ИСКА АРЕСТИТЕ ДА ОСТАНАТ В ТАЙНА ДО 48 ЧАСА

Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете - до 24 часа.

Коментар на Actualno.com: Емиграция?!

БОЛНИЦА В СОФИЯ ВЗЕЛА 13 500 ЛЕВА ЗА РАЖДАНЕ

Болници взимат пари за едно и също лечение на пациент от три места. Веднъж от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по съответната клинична пътека, втори път от застрахователен здравен фонд, ако болният има полица в него, и трети път искат пари за доплащане от близките, пише в. "Монитор".

Коментар на Actualno.com: Те просто прилагат отдавна здравната реформа, дето сега държавата я мисли ...

ЦЯЛ КВАРТАЛ ЗНАЕЛ КОЙ Е УБИЕЦЪТ НА ВИКТОРИЯ ОТ 7 ОКТОМВРИ

Целият ромски квартал в Русе е знаел кой е убиецът на Виктория Маринова от 7 октомври. Хората от квартала твърдят, че Северин не е от тяхната махала и те нямали общо с него.

Коментар на Actualno.com: И въпросът е дали един поне е подал сигнал или ...

НАНКОВ СЕ "ПРИБРА" В РЕГИОНАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО КАТО ЗАМ.-МИНИСТЪР

Подалият оставка заради катастрофата край Своге регионален министър Николай Нанков, който отиде в парламента, се върна обратно във ведомството като заместник на поелата доскорошния му пост Петя Аврамова.

Коментар на Actualno.com: Сладка службица държавна ...

Четвъртък, 11 октомври

НОИ СПИРА ДА ПЛАЩА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА 2018 ГОДИНА

Причината - вече няма пари. От НОИ уточняват, че удостоверения за програмата ще се издават до 24 октомври включително. Последната дата, на която лицата могат да постъпват в изпълнителите на дейността, е 25 октомври.

Коментар на Actualno.com: От 26-ти октомври - всеки в полеви условия, кой както може.

ТРУДНОСТИ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ЛЯТНО ИЛИ ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ

Всеки все още може да даде своя глас за предпочитаното часово време на правителствения портал www.euaffairs.government.bg до 17,30 ч. днес, 11 октомври. Това се оказа не много лесна задача. Още при регистрацията формата "връща" потребителя, но и след нея продължават трудностите. Потребители сигнализираха, че при опит да гласуват на сайта се изписва "Страницата е в процес на разбработка". Едва след "рефрешване" се достига до възможността да се гласува.

Коментар на Actualno.com: Е защо да се учудваме, че в България нещо елементарно става трудно като ядрена физика?

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КТ "ПОДКРЕПА": ВЛИЯНИЕТО НА ЧОВЕК ВЪРХУ ПРИРОДАТА СИЛНО СЕ ПРЕУВЕЛИЧАВА

По негови думи вместо да се дават пари за подмяна на едни технологии с други, много по-разумно е да се вземат мерки срещу изсичането на горите. Той беше категоричен, че влиянието на човек върху природата силно се преувеличава, което се прави напълно умишлено с цел печалба на определени лобистки кръгове.

Коментар на Actualno.com: Г-н Манолов, а дърветата КОЙ ги сече? Бобрите?

Петък, 12 октомври

ФАНДЪКОВА СЧИТА, ЧЕ ДА ВРЪЩАШ НЯКОЙ ДА РЕМОНТИРА ПАК Е ЕСТЕСТВЕНО

Връщането за доработване е съвсем естествен процес, това е контролът – да има надзорник, който да следи и да връща фирмата да поправи нещо недоправено. Моята задача е да не платя нито един лев за нещо несвършено. Затова и наложих глоба (от 100 000 лева) на надзора – самата аз върнах за пренареждане два реда плочи на площада пред църквата "Свети Седмочисленици". Това обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова за скандала с ремонта на "Граф Игнатиево" и площада пред "Свети Седмочисленици".

Коментар на Actualno.com: Пък ние си мислихме, че е нормално да работиш без да ти налагат глоби, а ако някой не работи, глобиш го и пак не работи, просто не го наемаш отново ...

НОВ СКАНДАЛ С ВОЛЕН СИДЕРОВ В СТОЛИЧЕН РЕСТОРАНТ (СНИМКИ)

Според посетителката на известния столичен ресторант "Къщата с часовника" Ася Иванова тя и колегите ѝ и фирмени партньори, предимно от чужбина (Дания, Норвегия, Австрия, Франция, Италия, Великобритания), са били тормозени от народния представител и неговата компания.

Коментар на Actualno.com: Гейс работа ...

ПОМОГНА ЛИ ДЪРЖАВАТА ФИНАНСОВО НА ГРИША ГАНЧЕВ ДА КУПИ ЕМБЛЕМАТА НА ЦСКА?

Девет областни дирекции на МВР получиха 341 нови служебни автомобила. От тях 51 са марка VW Tiguan, а 290 са Great Wall Hover и са финансирани по проект на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници" (проектът е част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн. евро, които ЕС ни отпусна за справяне с мигрантския натиск). Цената на един Great Wall Hover варира според екстрите, като има калкулатор на сайта на автомобилната компания, но цялата сделка едва ли е под 8-10 млн. лева. А новината се появи в публичното пространство на 7 октомври (неделя).

Вчера (9 октомври) спортната общественост беше развълнувана от новината, че дружеството "Ред енимълс" ЕООД, зад което стои собственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев, е платило активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД. Вчера беше и крайният срок, в който трябваше да се преведат 8-те милиона лева, с които фирмата спечели търга.

Коментар на Actualno.com: Не бива сега такива подозрения, само ЦСКА!

БОРИСОВ НАРЕДИ НА АПИ ДА СПРЕ ПРОЕКТИТЕ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ НА "ДЖИ ПИ ГРУП"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция Пътна Инфраструктура спиране на участието в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране на "Джи Пи Груп", като причината е разследването срещу компанията. Той е разпоредил на председателя на УС на АПИ Светослав Глосов да намери законови механизми за това.

Коментар на Actualno.com: Какъв ли е начинът, защото законов няма - може би при смятането на точките да се изваждат достатъчно за пропуснати запетайки и ще печели друг. Ама то и за това може да има съд, Бойко, пази се!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com