Ще има ли по-лесни уволнения и майчинство без друг платен отпуск - въпрос на социален диалог

5253
Ще има ли по-лесни уволнения и майчинство без друг платен отпуск - въпрос на социален диалог
Снимка: БГНЕС

Ще има ли драстични промени на Кодекса на труда, които ще са по-благоприятни за работодателите в България, отколкото за работещите? Засега твърд отговор на този въпрос няма, но има следният отговор – въпрос на социален диалог.

Темата беше повдигната на днешния парламентарен контрол от депутата от БСП Георги Гьоков, който зададе въпрос на вицепремиера по демографската политика Марияна Николова (тя замести на поста Валери Симеонов) каква позиция ще заеме предвид предложения на работодателските организации (АОБР) за промени на Кодекса на труда - работодателят едностранно да прекратява трудовия договор по своя инициатива (срещу 4-месечно обезщетение), да няма обезщетения при прекратяване на договора на служител в пенсия, освен ако той не си тръгва по инициатива на работодателя, да има срочен трудов договор за период от 5 години, да се въведе т.нар. договор с нулеви часове, да няма натрупване на платен отпуск при отпуск за майчинство и отглеждане на дете.

С половин уста социалният министър каза, че договорите с нулеви часове ще почакат

Колективното трудово договаряне е основен приоритет на държавата що се отнася до рамките на трудовия пазар. Ще търсим съгласие, защото ...

Според Николова обаче изброеното от Гьоков не е точно така, както излиза от медийни публикации. Тя увери, че в рамките на създадена работна група с участието на държавата, работодателските организации и синдикатите, се водели разговори и не става въпрос за отнемане на социални права.

По думите на Николова, досега работодателите не са внасяли официално предложение да се гледа на Тристранка въпросът с отпуска при майчинство. Имало обаче решение на Европейския съд в дух да няма натрупване, което било по казус в Румъния, а в България законодателството е по-либерално от европейското и това съдебно решение е може да е основа за започване на диалог, обясни вицепремиерът по демографската политика.

Николова отрече и, че работодателите официално са внасяли в работната група предложение осигуровките в България да се плащат 50/50. И това обаче било „въпрос на социален диалог“, защото през 1999 година по закон било предвидено това съотношение да почне да се прилага през 2007 година, но в края на 2006 година било замразено на 60/40 – 60% от работодателите, 40% от работещите.

Единственото нещо, което според Николова официално се обсъжда, е отпадането на забраната за извънреден труд. Сега по закон в България не може да има такъв, освен при някои изключения (отбрана на страната, бедствия, работен процес, който няма как да се прекъсне без да пострада продуктът) и то максимум 150 часа годишно. Припомняме, че досега в медиите излезе информация, че работодателите искат 300 часа извънреден труд годишно.

Организацията на работодателите иска осигурителните вноски 50 на 50 с работниците

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в което членуват БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ представи на пресконференция с...

Николова обаче не обели и дума за т.нар. договори с нулеви часове. Какво представлява договор с нулеви часове Actualno.com вече обсъди с експерта от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. При такъв договор съответният работник е "на повикване" - той работи тогава, когато работодателят му възложи поръчка и получава заплащане спрямо времето, през което е бил зает.

За финал Гьоков предупреди, че БСП няма да подкрепи нито една промяна, която влошава социални права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика