Ще има ли съд по две обвинения за бившия шеф на кампанията на Тръмп?

1333
Ще има ли съд по две обвинения за бившия шеф на кампанията на Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

Данъчна и банкова измама – това се очертава като официално обвинение пред съда и резултат от прочутото в цял свят разследване на бившия директор на ФБР и сегашен специален прокурор Робърт Мълър. Мълър разследва възможна руска намеса в американските президентски избори и дотук от работата му официално обвинение имаше само срещу началника на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп – Пол Манафорт. Дясната ръка на Манафорт – Рик Гейтс, се призна за виновен във финансова злоупотреба заради Манафорт и сътрудничи на разследването в зямана на по-леко наказание.

Дали Манафорт в крайна сметка ще бъде обвинен в данъчна и банкова измама ще стане ясно съвсем скоро, след като съдебното жури ще започне обсъждането по въпроса в 9:30 часа (16:30 часа българско време) днес (16 август), посочва CNN.

Тръмп пак предизвика буря в Twitter

Американският президент Доналд Тръмп изригна с порция от нови постове в профила си в Twitter, посветени на два скандала - този с "Омаро...

Представянето на доказателства "за" и "против" Манафорт продължи 12 дни. Пред съда бяха изложени общо 388 доказателства в подкрепа на тезата, че началникът на кампанията на Тръмп трябва да отговаря за данъчна и банкова измама – най-вече за скрити от американските данъчни банкови сметки в чужбина, които Манафорт не вписва в данъчната си декларация. Основен момент в тезата на обвинението е, че Манафорт е измамил с 16 млн. долара Federal Savings Bank, като му е помагал директорът на банката Стив Калк, който е искал пост в администрацията на Доналд Тръмп, информира британският вестник The Independent.

Учудващо, самият Манафорт не свидетелства, а защитата му не покани никакви свидетели, които да го подкрепят. Калк също не свидетелства – за разлика от служители на Federal Savings Bank, които описаха пред съда как са заподозрели нередности по отпускането на заеми и кредити за Манафорт. Адвокатите на Манафорт обаче не пропускаха да кажат, че той е разчитал на Рик Гейтс като съдружник и не е следил работата му. Освен това, защитата на Манафорт изтъкна, че той е достатъчно богат – имал над 21 млн. долара, за да мами която и да е банка да му дава пари. А Federal Savings Bank все още не е почнала да запорира и конфискува имуществото, което Манафорт е заложил за получаването на 16-те млн. долара, макар те още да не са върнати.

Кипърските връзки

Макар че срещу Манафорт все още няма обвинение, че е работил с помощта на руски капитали, за да стане Тръмп президент, трупащите се доказателства за финансовото му състояние повдигат неудобни въпроси. Основно укритите сметки и доходи от чужбина на Манафорт касаят работата му за бившия украински президент Виктор Янукович, който беше свален от поста си с вълната от протести, известна като "Майдан". В медиите се появи информация, че Манафорт има 15 и повече сметки в Кипър и те са били затворени точно преди да се наложи редица кипърски банки да бъдат поставени под специален държавен надзор заради банковата криза на Острова на Афродита.

Уволниха агент от ФБР заради позицията му против избора на Тръмп

Ветеранът от ФБР Питър Строк, който е разменил анти-Тръмп съобщения със свой колега (бел. ред. - неофициалната информация е, че става в...

По време на предварителния процес Рик Гейтс посочи, че украински олигарси са плащали на Манафорт, а връзката, през която Манафорт е получавал скъпи подаръци – например часовници и дрехи, е кипърска юридическа фирма, препоръчана от Олег Дерипаска – един от приближените до Владимир Путин олигарси. А бившият гуверньор на Централната банка на Кипър Паникос Деметриадис (на поста до 2014 година) посочва в своя статия за EUObserver, че два трансфера на пари през най-голямата кипърска банка – Bank of Cyprus, касаещи Манафорт – за 900 000 долара и 1 млн. долара, са били маскирани като заеми. Това е станало в периода 2014 – 2015 година – след всички взети мерки, включително за сигурност, през периода 2012 – 2013 година заради кипърската банкова криза. Чак през 2015 година Bank of Cyprus прекратява работата си с Манафорт, но защо е отнело толкова време да бъде взето това решение, пита Деметриадис.

В цялата история ключово се оказва името на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос – човекът, който стои в основата на спасяването на хазартния бизнес на Доналд Тръмп в Атлантик Сити. Според The Wall Street Journal Рос е бил човекът, който е изиграл основна роля за това едни руски акционери в Bank of Cyprus да отстъпят пред други – по-конкретно пред Виктор Векслберг. Векселберг е един от седемте руски олигарси, на които САЩ наложи санкции като хора, печелещи от режима на Владимир Путин. И Рос, и Векселберг влизат в Bank of Cyprus в близък период от време – Рос става неин вицепрезидент. А според The Wall Street Journal кипърски политици са ходили при Уилбър Рос с идеята да го привлекат – гледната точка на Паникос Деметриадис е, че ако това е вярно, то Кипър е послужил като своеобразен брокер между американски и руски интереси.

Връзките на Манафорт може да се окажат само прелюдията, заключва Деметриадис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка