Ще загуби ли Украйна от пускането на "Северен поток" 2?

8693
Ще загуби ли Украйна от пускането на "Северен поток" 2?
Снимка: Getty Images/Guliver

„Северен поток“ 2 се явява икономически проект, а Украйна е длъжна да каже как смята да модернизира своята газопреносна система. Това коментира в ефира на телевизия „112 Украйна“ икономическият експерт Виктор Скаршевский, цитиран от РИА Новости. По думите му това е икономически проект, изгоден за Европа.

„Това не е троянски кон, а чисто икономически проект. Дискусията тук не трябва да се отнася до това дали да се строи, а какви ще са стратегиите и по какъв начин Украйна може да запълни своя транзитен потенциал след пускането на тръбопровода, а също и след откриването на „Турски поток“, отбелязва експертът.

Проектът "Северен поток 2": Понякога Доналд Тръмп е прав

На фона на изострянето на отношенията между Берлин и Вашингтон заради проекта „Северен поток 2“, в последните дни медиите в...

Скаршевский подчертава, че след въвеждането в експлоатация на двата газопровода, чиято съвкупна пропускателна способност ще начислява 85 млрд. кубически метра газ годишно, Украйна може да загуби напълно своя транзитен потенциал. Във финансово отношения загубите ще бъдат между 2 и 3 милиарда долара на година. Експертът предупреждава, че с оглед на очертаващите се занижени транзитни доставки, страната ще изпитва недостиг на вътрешния пазар.

Тежък сценарий в газовия сектор очерта преди седмица и депутатът Юрий Паленко, според когото поскъпването на цената на газа може да предизвика дефицит в икономиката на страната. “Поскъпването на газа ще повлече след себе си допълнителни субсидии от страната на правителството. Можем да очакваме тази есен орязване на много от планираните разходи в държавния бюджет. От това ще пострадат много хора, а семейният бюджет ще обеднее“, смята Паленко. Коментарът на депутата идва на фона на новината, че страната продължава да води преговори с Международния валутен фонд за нов спасителен транш. Един от ключовите въпроси за отпускането на сумата е каква ще бъде цената на газа за бита.

БГНЕС припомня, че в средата на миналия месец Киев официално обяви, че смята да води преговори с МВФ за увеличение на цената на газа, за да избегне банкрут. От 2016 година цената е обвързана с пазарната стойност на внасяното гориво. В продължение на две години цените на световните пазари скочиха драстично, но тарифите така и не бяха преразгледани между правителството на Украйна и Фонда. Следващото увеличение се очаква да съвпадне с новия отоплителен сезон. Премиерът Владимир Гройсман увери, че цените няма да се променят, тъй като властите подготвят нов начин на изчисление на тарифите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа