Симеон Сакскобургготски: Извиват ми ръцете за двореца "Врана"

6721
Симеон Сакскобургготски: Извиват ми ръцете за двореца "Врана"
Снимка: БГНЕС

След решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" е на държавата, Симеон Сакскобургготски проговори пред bTV.

"Аз вече се уморих обяснявам, защото ми се струва като сага или never ending story. Единствено изхождаме от фактите. Винаги сме считали и сме знаели, че това е нашата къща и нещо частно, но съдейки по онова време, когато държавата реши да одържави всичко през 1947 г., показва, че то не е било държавно. Повече от това като логика мисля, че не може да се добави". Това отговори Сакскобургготски на въпроса чия собственост е дворецът.

Сакскобургготски: Моите предци са внасяли с милиони, а други сега изнасят

Книга с избрани статии на Симеон Сакскобургготски със заглавие "Една цел - България" бе представена в присъствието на бившия премиер. ...

Той добави, че по времето, когато беше премиер, въпросът е останал законово нерешен, защото "ми се струваше неетично да си оправям въпросите".

Това беше моето желание, допълни Сакскобургготски. "Оттам нататък дали някои административни, как да кажа – ходове, са били предприети, това вече е друго. Няма и думи, с които да окачествя всичко това, но за съжаление, така се случи. А щом като всъщност не е чисто юридически, защото юридическото си е било ясно още от поколенията на баща ми и на цар Фердинанд, мисля, че има начин, по който да се реши по един политически или с някакво договаряне, или въобще, както се прави в други цивилизовани държави."

През последните 9 години са се водили множество разговори за имота, но всеки път се е стигало до отлагане на решението. "Последното беше: „Ами, да изчакаме да мине председателството”. Е, хубаво, всички сме се мобилизирали за успешното председателство, но след това можеше да се започне нещо. Или някой да се обърне към мен и да поразгледаме нещата по един спокоен и нормален начин. Но това не се е случило досега", коментира бившият премиер.

На директен въпрос "Извиват ли Ви ръцете?", Сакскобургготски отговори: "Извиват ми ги всъщност по този начин. Защото 9 години, говоря от фамозния мораториум, вече навлизаме в една изцяло абсурдна ситуация."

Бивши министри на Сакскобургготски се събраха във "Врана", мислят как да му помогнат за имотите

Чужди дипломати и видни личности ще бъдат информирани за решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е на цар Симеон II,...

Бившият премиер намекна, че има апетити към двореца, но типично в негов стил не уточни чии са те.

"Вече там не мога да посоча, но човек може да си го представи или да си зададе този въпрос, защото иначе няма обяснение за такъв систематичен и продължителен тормоз. Може би се надяват да си отида от този свят и тогава вече да си кажат: Сега вече free-for-all, както викат американците, но едва ли ще им направя това удоволствие, засега поне се надявам не."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com