Симеонов иска остра реакция срещу Турция, припомни как се справи с "баба камикадзе"

4022
Симеонов иска остра реакция срещу Турция, припомни как се справи с "баба камикадзе"
Снимка: БГНЕС

Ръководствата на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ да проведат спешни консултации до края на седмицата да излезем с декларация срещу изказването на Чавушоглу. Това поиска лидерът на НФСБ Валери Симеонов в отношение към изслушването на министър Екатерина Захариева за изказването на турския външен министър.

Симеонов посочи, че "ДОСТ е партия, която се втурна на юруш към парламента, използвайки българските изселници за изборите през март 2017 г." "Кервани от рейсове бяха подготвени от турската държава проправителствени изселнически организации да преминат българските граници при Малко Търново“, допълни Симеонов. Той посочи, че те са нахълтали в изборните секции с написани на дланите с химикал номер на бюлетината на ДОСТ.

Захариева: Реакцията ни спрямо Турция беше адекватна, имаше и "някакъв вид" извинение

„В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрия начин за реакция. На мен като външен министър много ми с...

„Наистина подготвени от турската държава, защото те нямаха билети за пътуването и дори не знаеха колко струва този път. Довериха ни го при доброжелателен разговор на границата. Почти всички от първата фланга бяха пенсионери, излъгани, че ако не гласуват за ДОСТ, ще им бъдат спрени пенсиите в България. Прийоми успешно използвани и от ДПС. Пенсионери, кой друг ще се поддаде на такава пропаганда. Изселниците в работоспособна възраст работят събота и неделя за хляба си и не им пука за изборите в България.

Ето така стигнахме до една прословута сцена и тя бабичката като всички останали искаше послушно да си изпълни задачата и да направи България васална на Турция, но чрез демократичния механизъм на изборите.

Баба камиказде, но аз извърших своя човешки дълг да я изведа от опасната зона на разгневените протестиращи българи“, допълни още Симеонов. По думите му е спрял тълпите от Турция. „Днес ДОСТ стига до нагли опити да гази Конституцията и иска статут на етническо малцинство за турската общност у нас. Ние няма да допуснем разделение на българската нация и то от чужда държава", заяви Симеонов.

„Категорични сме ние от „Обединени патриоти“, че българския парламент не само трябваше да изслуша министър Захариева, но и да демонстрира твърди, принципни и безкомпромисни действия от страна на българската държава, които да покажат, че България не позволява и няма да позволи намеса на Турция в нашите вътрешни работи.

Според нас Министерство на външните работи предприе плахи и нерешителни действия по повод провокацията.

Извинение по комшийски*

Ако официалното посещение в София на турския външен министър Мевлют Чавушоглу се осъществи на 9 април, както самият той обяви, по време...

Нямаше нито категоричен протест, нито отзоваването на несъстоятелния български посланик Надежда Нейнски от Анкара, а само унизителни и неуспешни опити да се привика турския посланик на разговор. Скромен демарш имаше от страната на правителството и отлагане на Чавушоглу в България.

Ние и до момента не сме чули извинение от страна на Турция ,а единствено упреци, че речта на Чавушоглу била от съдържанието. За да отсрамим действията на българското правителство, ние от „Обединени патриоти“ предлагаме Народното събрание да излезе с декларация, осъждаща поредната нагла намеса на Турция във вътрешните работи на суверенна България, като за целта предлагаме ръководството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ да проведат спешни консултации до края на седмицата да излезем и предложим общ текст на декларацията', заяви  Симеонов.

"Ние „Обединени патриоти“ поискахме изслушването на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, защото думите на турския колега Мевлют Чавушоглу са първо недопустим акт на намеса във вътрешните работи на страната ни, както и да стоят те в контекста на изказването. Припомням, че турският външен министър в публична реч заяви, че Турция е била принудена да се намеси и България да промени Закона за вероизповеданията. Не само намеса във вътрешните работи. Подобен акт е нагъл опит за дискредитация на парламентаризма в България.

Внушение, че Народното събрание на суверенна държава, каквато е България пише закони под диктата на чужда държава. Пълен абсурд. Изслушването беше необходимо да се запознаем с всички действия на българското правителство като реакция, като отговор на думите на Чавушоглу. На подобни прояви трябва да се реагира категорично и безкомпромисно. Подобни прояви трябва да бъдат пресичани в зародиш. Още повече, че това не е първият опит на Турция за намеса във вътрешните работи на Република България“ , заяви Симеонов.

Той отчете, че през последните близо 30 години Турция не прикрива намерението си да участва в управлението на страната чрез подкрепа на определени политически партии. Симеонов обърна внимание на ролята на „Обединени патриоти“ в този процес - борбата за изтръгването на ДПС от властта. „Не само чрез ДПС, но и чрез противоконституционната и антибългарска партия ДОСТ.

И след думите на Чавушоглу Турция ще гледа покровителствено на България, смята експерт

Нашият министър го каза много добре, тя го заяви много дипломатично. Това, което турският говорител на Външното министерство каза, е мн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика