Слагат край на откриването на филиали и нетрадиционни специалности в университетите

8085
Слагат край на откриването на филиали и нетрадиционни специалности в университетите
Снимка: БГНЕС

Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според министър Вълчев индивидуалните стратегии за развитие на университетите са довели до колективна нерационалност на висшето образование.

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много ...

Реформите са наложителни и от гледна точка на профила на специалистите, които се подготвят. За да стане това, ще трябва да се спре с разкриването на филиали, които не са необходими, както и да се ограничат специалностите, които са в области нетипични за даден университет.

През следващите години висшите заведения ще имат остър недостиг на преподаватели и трябва да инвестират върху привличането на млади хора, допълни министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

"Всички висши училища разработват до 30 октомври визии за развитието си, които ще съдържат няколко конкретни елемента – единият от тях е къде те виждат профила си, профила си след 15-20 години, в които професионални направления, по кои специалности ще обучават, кои области на висшето образование. Второто е политиките им по отношение на младите преподаватели, третото – политиките им по отношение на развитието. Тези визии ще бъдат обсъдени не толкова и само между министерството и ръководствата на висшите училища, но и между самите висши училища, но и на групи – между техническите висши училища, между висшите училища в Северен-Централен район, дали всички ще обучават по едно професионално направление или ще специализират", заяви министър Вълчев.

Според министъра е нужно да се акцентира върху обучението на кадри, от които има или се очаква недостиг на пазара на труда. Като такива той посочи инженерите, агрономите, енергетиците, химиците, учителите по математика, физика, информатика. Вълчев допълни, че през 2018 г. студентските стипендии също ще станат инструмент за привличането на младите хора към по-неатрактивните за тях специалности.

Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

Икономическият университет във Варна дава най-високи възнаграждения на преподавателите си. Това показва статистика, представена и комен...

„Вече се работи по нова наредба, която да регламентира дистанционното обучение“, допълни ректорът на УНСС проф.Стати Статев. По думите му идеята е младежите, които завършват професионални училища, да имат възможност да получават бакалавърска и магистърска степен докато работят. Статев посочи още, че освен за учителските заплати, би следвало да се помисли и за тези на преподавателите в университетите. „Няма как да привличаме млади хора, ако възнагражденията на асистентите са по-ниски от тези на учителите“, обясни Статев.

Ректорът на Икономическия университет във Варна проф.Пламен Илиев допълни, че висшите училища трябва да имат възможност да коригират студентските такси, като размерите им бъдат съобразени с повишението на минималната работна заплата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование