След изявление на Борисов по техен адрес, "Джи Пи Груп" реши да се откаже да строи тунел "Железница"

9403
След изявление на Борисов по техен адрес, "Джи Пи Груп" реши да се откаже да строи тунел "Железница"
Снимка: БГНЕС

"Джи Пи Груп" обяви официално, че ще депозира отказ да строи тунел "Железница" в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това стана след като премиерът Бойко Борисов обяви преди няколко часа, че е разпоредил на ръководството на АПИ да намери законов начин да изключи компанията от участие в обществени поръчки.

В съобщение до медиите ръководството на "Джи Пи Груп" обяви, че заради започнатите проверки по проекта за доизграждане на АМ "Струма" – тунел Железница, има опасност от неспазване на графика и риск от загуба на средства.

Борисов нареди АПИ да спре проектите с европейско финансиране на "Джи Пи Груп"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция Пътна Инфраструктура спиране на участието в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране...

"Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Автомагистрала "Струма", финансирана от ОП "Транспорт 2007-2013 г.", пишат в съобщението си фирмата.

"Джи Пи Груп" допълват, че забавянето е предпоставка за още тежки катастрофи, защото "пътният участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни".

"Ръководството на "Джи Пи Груп" е категорично, че в така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда "Джи Пи Груп" – да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Същото е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", пишат още в съобщението до медиите.

Компанията завършва, че винаги са работили, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес.

Дончев пестелив в обясненията за "Джи Пи Груп"

"Сигналът ми е базиран на публикация в една медия, но това е достатъчно да се извърши проверка за достоверността на нещата. Задействани...

Договорът

"Джи Пи Груп" спечели поръчката за строеж на тунела на стойност 185 млн. лева в консорциум с "Глобал кънстръкшън" и "Виа план" (ДЗЗД "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018"). Поръчката обаче беше оспорена пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) - заради декласиран участник, в случая гръцката компания "Актор" АД, но КЗК позволи предварително изпълнение, което може да бъде обжалвано в съда. Жалбата на "Актор" е заради това, че АПИ иска до четвъртия месец да бъде завършено проектирането на геотехническо изследване, което е част от предварителните проучвания (проектиране и строителство на дълбоки изкопи, високи насипи, мостове, подпорни стени, надлези, подлези, предпорталните зони, тунели и др.), а гръцката компания счита, че това нарушава чл. 6 от Наредба № 1 от 26.05.2000 г. за проектиране на пътища, където е разписано, че проектирането се извършва след подробни инженерно-геоложки, хидроложки и природо-климатични проучвания т.е. трябва първо да има достъп до терена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика