След множество спорове, новият бюджет на ДОО е изцяло факт

2489
След множество спорове, новият бюджет на ДОО е изцяло факт
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина.

ПРОЕКТЪТ НА ДОО

Минимално увеличение на пенсиите приеха депутатите след лют скандал

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2019 г. става 207,60 лв., а от 1 юли - 219,43 лв., приеха депутатите с гл...

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 г. са запазване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69" на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. Там е заложен дефицит от малко над 3,7 млрд. лева. Приходите са малко над 5,1 млрд. лева, а разходите - малко над 8,8 млрд. лева.

За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно увеличение на МОП при планирано увеличение на минималната работна заплата с 9,8 на сто, средното увеличение на МОП през 2019 г. е около 4,7 на сто. Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит.

Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения- над 1,6 млрд. лева.

Унизително е обезщетението за отглеждане на дете да е 380 лв., смята депутат

„Унизително е и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лв. - много под минималния нужен с...

Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП и ДПС за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи. Бившият социален министър от кабинета "Орешарски" Хасан Адемов предложи увеличението от 5,7% на пенсиите да влезе в сила от април, а не от юли, но това беше отхвърлено.

Дебати

„Унизително е и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лв. - много под минималния нужен стандарт на едно семейство. С това управляващите казват, че няма политика за младите хора“, заяви народният представител Виолета Желева от БСП. Тя подчерта, че всяка година, при обсъждане на бюджета, БСП предлага обезщетението да бъде вързано с минималната работна заплата, която да стане 640 лв. „За общо заболяване и майчинство в едно семейство се осигуряват и мъжът, и жената. И при получаване на такова обезщетение, след раждане на дете, ще продължат да се осигуряват още дълги години. Болезнено е да се коментира тази тема, защото и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години ще остане изключително мизерно“, заяви Желева. "Максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен значително. Бюджетът е инструмент, с който трябва да се реализира догонващата политика по доходите". Това заяви друг депутат от левицата Надя Клисурска.

Тя отбеляза заявеното желание на управляващите да вдигнат доходите на всички. "С определянето на минимални осигурителни доходи по икономически дейности, щеше да се усети от цялото население, защото по този начин се регламентират праговете, под които не може да се пада за всяка една икономическа дейност", разясни Клисурска. Народният представител каза, че от 729 позиции, повече от половината са равни на минималната работна заплата, а това показва, че хората ще се осигуряват на този минимален праг и ще крият от осигурителната система реалните си доходи."Защо няма воля от управляващите този инструмент да се промени? Отново високодоходните групи са облагодетелствани за сметка на нискодоходните. Усещането за справедливост го няма", заключи Надя Клисурска.

„Основният проблем в България е демографската криза, а на места тя е заела застрашителни размери. В този бюджет не се предприемат никакви мерки за борба с демографската катастрофа", заяви секретарят на ПГ на БСП Филип Попов. „Когато предлагаме да се увеличат майчинските за отглеждане на дете, това е мярка за борба с тази криза. Под 400 лв. няма как да се отглеждат деца в България“, заяви народният представител. Според него няма как да се отглеждат и деца, когато управляващите не намаляват ДДС на детските храни и хляба, не намаляват разходите, които са необходими за отглеждане на едно дете. „В същото време, не увеличават по никакъв начин приходите на семействата чрез майчинските, които следва да получава всяка една българска майка. Това е липса на каквото и да било политика от страна на управляващите за борба с демографската катастрофа, иначе непрекъснато прокламират, че се борят с нея“, каза още Попов.

Минималният осигурителен доход става 560 лева от догодина

Народното събрание прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 л...

По време на дебатите градусът на напрежението се повиши след като от БСП излязоха с алтернативно предложение – минималната пенсия да се вдигне на 300 лв.

„Това са възрастни и болни хора, но те са достойни българи и заслужават достойни старини“, мотивира се депутатът от левицата Филип Попов. „200 лева пенсия за месец е колкото ваша надница, господа народни представители, за един ден“, обърна се той към всички в залата.

От БСП отправиха апел за подкрепа на предложението си най-вече към групата на „Обединени патриоти“, защото такова увеличение бе залегнало в тяхната предизборна програма.

„Крайно време е да спрете да спекулирате, защото когато сте в коалиционен формат, няма как да не се съобразиш с по-големия партньор. Всичко, което се разписа като програма за управление е резултат от продължителни и трудни преговори. И още нещо, което никой не казва – ако не беше присъствието на патриотите в това управление, нямаше да бъдат повишени минималните пенсии на 200 лева“, бе отговорът на Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, който направи първото си изказване като депутат. Той подчерта, че въпреки малкия размер на увеличението на фона на цените, от него са се възползвали над 800 хил. души.

300 лв. минимална пенсия бе и предложението на ДПС, което доведе до поредица от взаимни обвинения между тях и патриотите за неизпълнени предизборни общения и упреци в популизъм.

Парламентът одобри бюджетите на фондовете за майчинство и безработица

Парламентът прие бюджетите на фондовете за майчинство, трудови злополуки и безработица, Приходите по бюджета на фонд „Пенсии, не...

„Тези, които в момента се наричат „Обединени патриоти“ предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство“, заяви Рамадан Аталай.

Това изказване принуди Валери Симеонов да вземе думата за втори път. От парламентарната трибуна той обяви Аталай за манипулатор и категорично отрече предложението за 600 лв. минимална пенсия да е присъствала като предизборно обещание на патриотите.

Отношение в спора взеха и от ГЕРБ. „Вие сте царе на популизма, дефицитите и фалитите“, обърна се към опозицията Светлана Ангелова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика