След снега - всеки десети влак у нас закъснява

1958
След снега - всеки десети влак у нас закъснява
Снимка: Pixabay

Първият по-сериозен сняг доведе до ледени пързалки за тирове по пътищата, но и до закъснели влакове. В сряда със закъснение са пристигнали общо 157 влака от движещите се 556 за деня. Ден по-късно, в четвъртък, след спирането на валежите, ситуацията се е подобрила и закъсненията са достигнали до средните за железниците, пише "Монитор".

Със закъснение в крайните си гари са пристигнали 50 влака от общо 552 композиции за деня, според данни на пътническите превози на БДЖ.

БДЖ ще компенсира пътниците от влака София - Бургас с безплатни билети

"БДЖ–Пътнически превози" ЕООД ще компенсира всички свои клиенти, които са пътували с бързия влак № 3623 от София за Бургас на 28....

Влошените атмосферни условия особено в североизточните райони, където имаше и временно прекъсване на движението в участъка между гарите Разград и Самуил, са били част от причините за закъсненията. Аварийни ремонти на локомотиви и обледяване на токоснематели, както и други технически причини, също са довели до забавяне на разписанията.

Средното закъснение на всичките 157 закъснели влака в сряда е 37 минути на влак. През нощта срещу 28 ноември със закъснение в крайните гари са пристигнали нощните влакове София-Бургас-София, като влакът за София е пристигнал със 79 минути по-късно, а влакът за Бургас със 116 минути. Останалите осем нощни влака са пристигнали навреме в крайните си гари.

Компенсации пътниците могат да получат при отказ от пътуване, която е възстановяване на сумата за билета. Изключение е случаят с бързия влак № 3623 от София за Бургас, който на 28.11.2018 г. година замина с голямо закъснение. Във вчерашния ден пътниците се наложи да изтърпят 192-минутно закъснение заради обледен пантограф на локомотива и невъзможност на железничарите да осигурят друг навреме.

След решение на ръководството в оставка на "БДЖ-Пътнически превози" всички пътници от този влак ще бъдат компенсирани с безплатни двупосочни билети за пътуване с влак по произволно избран от тях маршрут поради допуснатото закъснение и липсата на точна информация за заминаването на влака, съобщиха по-рано от Железницата.

Лошото време предизвика хаос в разписанието на влаковете

  Лошото време обърка и разписанието на влаковете. Заради снега много хора бяха принудени да чакат с часове на гарите. Най-голямо...

Ден по-късно със закъснение в крайните си гари е пристигал всеки десети влак. Основните забавяния от разписанието са в рамките на около 30 минути, а четири влака са реализирали закъснение от над 60 минути.

Припомняме, че само след година компенсациите, които пътниците ще трябва да получават, ще бъдат по-високи. Преди две седмици евродепутатите увеличиха обезщетенията за закъснения над 1 час от 25% на 50% от цената на билета.

Пътниците ще имат право на по-големи обезщетения в допълнение към правото да продължат да пътуват или да бъдат пренасочени. Така клиентите на БДЖ ще имат право на 75% обезщетение от цената на билета за закъснение от час и половина и 100% от цената на билета за закъснение от повече от 2 часа.

За да се избегне блокирането на пътници в случай на изпусната връзка, пътниците ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при директно пътуване, решиха евродепутатите тогава. Те отхвърлиха предложенията за освобождаване на железопътните оператори от изплащане на обезщетения в случаи на "извънредни обстоятелства".

Постоянно повредени локомотиви налагат промени в разписания на БДЖ

В двете поделения на БДЖ, пътническите и товарните дневно не достигат по около 30 локомотива. Това е причината да бъдат отменяни редовн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com