След среща на Порожанов с животновъди: Продължава умъртвяването на овце и кози в Шарково

8039
След среща на Порожанов с животновъди: Продължава умъртвяването на овце и кози в Шарково
Снимка: БГНЕС

В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и козите, евтаназията на които се провежда заради случаи на чума сред преживни животни в района. Това стана ясно след среща на земеделския министър Румен Порожанов с местни животнодвъди. Пред тях той заяви, че се търсят варианти обезщетенията за умъртвените животни да са адекванти на загубите, съобщи БНР.

Министърът обеща на животновъдите от община Болярово, че ще могат да имат избор дали да получат парични обезщетения за избитите животни, или да им бъдат докарани овце и кози, за да могат да възстановят стадата си. Хората обаче настояват единствено за по-висок размер на обезщетенията, тъй като според тях е възможно да им бъдат докарани нискокачествени животни.

Евтаназията на хиляди животни изкара животновъди на протест срещу мерките на властите

Животновъди от Ямболско недоволстват заради евтаназията на добитък в района. Причината за наложителното избиване на животни е огнище на...

Резултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв щам е чумата по дребно-преживните животни, посочи министър Порожанов, цитиран от агенция "Фокус". „Имаме вече доста положителни проби, за съжаление - пробите от нашата референтна лаборатория. Потвърдена е първата проба от Франция“, каза министърът.

По думите му няколко са щамовете на тази чума. „В Турция повечето животни са болни, ваксинирани са с жива ваксина. Живата ваксина дава възможност на животното да живее, но да е носител на заболяването“, обясни Порожанов. Той уточни, че ако се направи ваксинирането на животните с жива ваксина, трябва да се вземе специално разрешение, но в целия ваксиниран район трябва да се реши какво ще се прави с животните, тъй като месото и млякото от тях трябва да е под постоянен надзор. „Не трябва да се смесват с другите. От друга страна, термичната обработка на това месо позволява то да бъде консумирано. Много неприятна ситуация“, коментира министърът. По думите му изискването на европейска директива е в 3 км зона от едно огнище животните да бъдат умъртвени.

По-рано през деня евтаназирането в Шарково беше спряно, тъй като протестиращи и представители на неправителствени организации и политически движения не допуснаха ветеринарите в стопанските постройки.

За момент се стигна до напрежение между протестиращите и полицията. Ветеринарите изчакват ситуацията да се успокои, за да възстановят работата си. В селото са унищожени около 1200 животни като предстои умъртвяването на още около 300.

Борисов изпрати Порожанов да се срещне със стопаните на засегнати от чума животни

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички нас...

През следващите дни ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, в които са били животните.

Строги мерки се спазват при влизане и излизане в селото. В сила е и забраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като превенция за неразпространението на болестта чума по дребните преживни животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

По-мащабно наблюдение на българо-турската граница и проблем: Спряха поръчка за 140 млн. лева

В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com