След съдебно решение: За мръсния въздух в Пловдив не е виновна общината, а климатът

2495
След съдебно решение: За мръсния въздух в Пловдив не е виновна общината, а климатът

Оказа се, че за силното замърсяване в Пловдив нямат вина нито общинското управление, нито екоинспекцията. Неочаквано – виновникът за прекалено мръсния въздух в града е самото местоположение на Пловдив, което предразполага за „неблагоприятния климат”. Това става ясно от решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което и на втора инстанция гражданите загубиха делото, заведено срещу общината и РИОСВ-Пловдив.

Припомняме, че делото датира от 2011 година, когато Пловдив зае челното място в Европа по замърсяване с фини прахови частици. Тогава 127 граждани, както и Асоциацията за европейска интеграция и права на човека заведоха колективен иск срещу община Пловдив и РИОСВ. Те обвиниха институциите за това, че не са взели мерки за сваляне и поддържане на нивото на фините прахови частици в приетите норми.

Абсурден случай с убиец - Пловдивският затвор се оказа отвор

Избягалият осъден убиец Тома Ендрев всъщност не е бил окован с белезници и е бил конвоиран от само един надзирател т.е. не са спазени п...

След като съдиите в Пловдив отказаха да разглеждат делото, то бе предоставено на тези в Смолян. Те пък отхвърлиха иска срещу общината, защото според тях тя е предприела мерки за подобряването на въздуха, а по-късно отмениха и този срещу РИОСВ-Пловдив по сходни мотиви, пише „Правен свят”.

След последвалата жалба срещу решението, Апелативният съд в Пловдив се отведе от разглеждането на делото и така то попадна на втора инстанция във Велико Търново. Там потвърдиха двете решения на окръжния съд в Смолян, с които са отхвърлени исковете срещу общината и екоинспекцията.

Те се позовават и на експертно заключение, според което замърсяването в Пловдив се дължи на нерешени благоустройствени въпроси, като сметосъбиране и сметоизвозване, снегопочистване, извозване на строителни материали и отпадъци, улици и тротоари с лошо техническо и хигиенно състояние, изгарянето на горива за битови нужди, автотранспорт, рушене на стари и изоставени сгради, енергетиката и промишлеността.

Съдът обаче се позовава на заключението на метереологично-климатологичната експертиза, според която Пловдив има климатични и метереологични особености. Според нея мръсният въздух в града се определя от вятъра, атмосферата и валежите, които пък зависят от релефа. 

Бягство от затвора в Пловдив, измъкна се осъден за убийство

Тома Ендрев, осъден на 17 години затвор за убийство, извършено през 2003 година, избяга от затвора в Пловдив, предаде БГНЕС. Бягство...

Според заключението Пловдив е в най-неблагоприятно положение сред големите градове на страната по отношение на атмосферна стратификация, по брой валежи (112 дни) и по ниски показатели на скорост на вятъра и значително безветрие - 169 дни от годината. Съдът изрично посочва в решението, че концентрацията на фини прахови частици е завишена в цялата страна, като допустимите стойности са ниски и общините трудно могат сами да решат проблема.

Съдът не констатира и пропуски при РИОСВ-Пловдив, като приема, че тя е правила оценки на състоянието въздуха, извършвала е контрол, а данните са публикувани в тримесечни и годишни бюлетини.

Съдебното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com