След Венецуелската афера, името на "Инвестбанк" се появи и в историята на Вълка от София

16927
След Венецуелската афера, името на "Инвестбанк" се появи и в историята на Вълка от София
Снимка: Thinkstock

Тази седмица името на една българска банка - "Инвестбанк", се появи в новините и то не само в България. А причината е голямата тема за управлението във Венецуела.

След като главният прокурор Сотир Цацаров съобщи официално, че има блокирани сметки в България заради преводи на пари от Венецуелската държавна петролна компания, но не каза коя е банката, малко над 24 часа по-късно "Инвестбанк" излезе с официална медийна позиция и де факто призна, че в сметка в банката са постъпвали средства. Обяснението е, че те са идвали не директно, а през банки кореспонденти, включително от САЩ и ЕС. Всички обичайни експерти по българските телевизионни студиа бяха категорични, че банката няма вина, а Цацаров каза същото, но засега има мониторинг от ДАНС.

Венецуелската афера в България - данни и слухове кой е замесеният българин

Коя е българската банка и кое е лицето-доверител, открило сметка и подсметки, през които са преминавали пари на Държавната петролна ком...

Предишната седмица обаче се появи друг скандал, свързан с "Инвестбанк", но той не стана особено популярен в България. Скандалът е обвързан с ареста на израелския гражданин Гал Барак, станал след съвместна операция на българските, австрийските и германските правоохранителни сили. Новината беше съобщена от изданието Fintelegram, което се занимава главно с финансови и инвестиционни теми.

Кой е Гал Барак? Прякорът му е Вълка от София (по аналогия с Вълка от Уолстрийт), като Барак е сочен за ключово звено в схема от компании по цял свят, занимаващи се с бинарни опции и предимно криптовалути – в Израел, Европа Русия, Кавказ и Северна Америка, които обаче мамели инвеститори и нанесли щети за над 200 млн. долара на 100 000 души.

Fintelegram твърди, че Барак е използвал "Инвестбанк" като една от финансовите институции, за да осъществява операциите си, а София – като основен център, от които да осъществява операциите си. Мнението и позицията на Fintelegram са, че в случая с Барак не са сработили процедурите за борба с пране на пари в "Инвестбанк" и при холандската картова мрежа Payvision, които действат съгласно законодателството на ЕС. В тази връзка Actualno.com изпрати официално въпроси до "Инвестбанк" - дали Барак е бил клиент на българската банка и тече ли разследване от отговорни български правоохранителни органи спрямо банката във връзка с израелския гражданин и прилаганите процедури срещу пране на пари в "Инвестбанк".

Освен това, в материал на Fintelegram се посочват българските връзки на Барак – Ружа Игнатова и Марина Андреева. Игнатова се сблъска с правосъдието в Германия и в САЩ заради криптовалутата OneCoin, чиято основателка е. Заради съмнения за Ponzi схема (пирамида), в Германия бяха блокирани 3 млн. евро, но през есента на миналата година бяха отблокирани, а в края на януари тази година в САЩ тръгна дело срещу американския адвокат Марк Скот – за пране на 400 млн. долара, който в показанията си казва, че OneCoin е привлякла с измама 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. За Андреева пък се предполага, че е финансов директор във форекс брокера xTraderFX, за който FinTech твърди, че е част от мрежата на израелския гражданин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com