Случаят "Хашоги" разбуни света: Международни реакции след саудитското признание

4461
Случаят "Хашоги" разбуни света: Международни реакции след саудитското признание
Снимка: Getty Images/Guliver

След признанието на Саудитска Арабия, светът вече не е същият. Международното недоволство все повече ескалира и е на прага на жестоки ограничения и мерки, провокирани от извършената несправедливост, прикриване и отявлена безнаказаност по случая с журналиста Джамал Хашоги, пишат световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Вчера Рияд призна официално, че Хашоги, журналистът критикуващ, политиката на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман, е загинал при сбиване в консулството на 2 октомври. В последните седмици Саудитска Арабия твърдеше, че журналистът е напуснал сградата невредим. В случая с убийството 18 поданици на кралството бяха арестувани, а разследването продължава. Саудитският монарх подписа указ за уволнение на високопоставени офицери от разузнаването, включително заместник-началникът на министерството генерал Ахмед Асири.

Турция е решена на напълно прозрачно разследване по убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Това заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик и посочи, че Анкара провежда свое независимо разследване по случая. Челик допълни, че страната му няма да позволи "покриване" на детайли по случая.

Арести в Саудитска Арабия заради убития журналист Хашоги

Арести на 18 души са осъществени в Саудитска Арабия, заради убийството на  журналиста Джамал Хашоги, предаде AFP. Саудитска Арабия...

„Смъртта на Хашоги трябва да бъде разследвана докрай и прозрачно“, заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, като определи оповестените детайли около убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул като изключително притестнителни.

Според Могерини шокиращо в случая е и нарушаването на Виенската конвенция за консулски отношения от 1963 година.

В Германия председателят на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген призова страната да спре доставката на оръжие на Саудитска Арабия. Според депутата от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел в рамките на ЕС и НАТО трябва да бъдат взети мерки като експулсиране на саудитски дипломати, ако Рияд не предприеме всеобхванти действия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на Хашоги. "Правителството на Германия трябва също да настоява от предстоящата инвестиционна конференция в Саудитска Арабия да бъдат далеч не само нашите политици, но и представителите на бизнеса на високо равнище, които трябва да откажат да участват в нея", каза Рьотген. "В светлината на последните събития Германия трябва да изясни, че ще предприемем мерки на всички равнища, от сделки с оръжие, дипломатически стъпки до икономически отношения като цяло", добави той. Според Рьотген случаят "Хашоги" се превръща в изпитание по отношение на доверието във външната политика на Германия.

По-рано в съвместно изявление Меркел и външният министър Хайко Маас посочиха, че досегашните разкрития, дадени от Рияд, са неадекватни.  "Първо, ние осъждаме този акт по най-решителен начин", каза Меркел. "Що се отнася до износа на оръжия, той не може да продължи при настоящите обстоятелства", добави германският канцлер.

Служителите в саудитското консулство се изправиха пред властите в Истанбул

Служителите на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали показания пред турската прокуратура като част от разследването на из...

Саудитска Арабия е вторият по големина пазар за германски оръжия след Алжир. По данни на агенция ДПА към 30 септември германското правителство е разрешило износа на оръжия за Рияд на стойност 416,4 милиона евро.

В същото време френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Париж ще настоява за "пълно и старателно разследване" на случая. В свое изявление той посочва, че информацията на Рияд за смъртта на Джамал Кашоги не отговаря на всички повдигнати въпроси.

Американският президент Доналд Тръмп също заяви, че към този момент не е доволен от саудитските обяснения. Той обаче допълни, че това е само нужната първа стъпка в изясняване на случая. Тръмп повтори думите си, че страната му няма да се откаже от сделките с Рияд на стойност 450 милиона долара, 110 от които са за доставка на американско оръжие. Държавният глава на САЩ заяви, че това ще коства работните места на милиони американци и вместо него са възможни други межуднародни санкции срещу петролното кралство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари