СОС даде 140 млн. лв. за транспорт на фирма без лиценз за превозвач

5114
СОС даде 140 млн. лв. за транспорт на фирма без лиценз за превозвач
Снимка: БГНЕС

141 млн. лв. ще даде Столичната община на частен превозвач, за да обслужва 16 линии на градския транспорт за 8 години. Това реши Столичният общински съвет (СОС) в последния работен ден преди лятната си ваканция. 

Предложението беше прието с помощта на общинските съветници на ГЕРБ и "Патриоти за София" с 30 гласа "за", 11 "против" и 5 "въздържал се.

По-късно днес от пресцентъра на БСП се свързаха с редакцията и поискаха да направим уточнение, че четирима техни съветници не са участвали в гласуването, а двама са гласували "против".

Негов вносител беше Карлос Контрера от групата "Патриоти за София", като корекциите по първоначалното предложение на ГЕРБ, БСП и РБ са почти пренебрежими и с нищо не подобряват условията на концесията. Според неправителствени организации сделката е скандална и неизгодна.

По-голямата част от линиите обслужват крайградските зони. Общинският съветник Контрера предлага линиите да бъдат дадени на „МТК Груп", като в замяна фирмата се откаже от над 14 милиона лева, за които съди общината.

София е на път да подпише спорен и скъп транспортен договор

141 милиона лева ще даде Столичната община на частен превозвач, за да обслужва 16 линии на градския транспорт за 8 години. Това реши тр...

Фирмата е победител в конкурс от 2008 г. Тогава обаче излязоха записи, в които стана ясно, че тогавашният заместник-кмет по транспорта Велизар Стоилов нерегламентирано се е договарял с участниците в обществената поръчка - "МТК груп", "Карат-С" и "Юнион трейд". Бойко Борисов, който по това време беше кмет на София, отстрани Стоилов от поста и отказа да подпише договор със спечелилите конкурса фирми, сред които и "МТК груп".

Частната компания оспорва решението в съда, който отсъжда в нейна полза още през 2012 г. Въпреки това Столичната община, вече под ръководството на Йорданка Фандъкова, отказва да подпише договора с "МТК груп".

Според решение на съда от 23 март 2016 г. фирмата трябва незабавно да започне да обслужва спечелените линии -18,20, 21/22,23, 24, 24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86,117,118,119. В противен случай компанията иска обезщетение от близо 15 млн. лв.

След като общинските съветници решиха да сключат договор с частния превозвач, сега той ще трябва да осигури 60 автобуса за 16-те линии, става ясно от проекта на договора.

Общината ще му плаща по 3 лв. на км. Макар "МТК Гроуп" да нямат лиценз за превозваческа дейност, собственикът ѝ Росен Илиев е управител на друга фирма - "МТК Транс", която има лиценз до 2018 г., показва регистърът на агенция "Автомобилна администрация".

"Спаси София": Общински съветници подаряват 141 млн. лв. на концесионер ден преди ваканцията си

В сряда, 27 юли, членовете на Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет ще се съберат, за да гласуват отдаването на...

Според Търговския регистър "МТК Транс" се явява правоприемник на "Карат С". "Карат С" изпълнява договора си с общината и има лиценз също до 2018 г.

По време на дебатите общинският съветник от АБВ Тодор Танев се обърна към Контрера с въпроса дали някъде в договора е записано, че частната фирма ще закупи 60 автобуси на преференциална цена. "Ако не - защо Столична община да не може да си позволи същата лизингова схема и сама си закупи тези автобуси", запита още той.

Самият вносител на доклада обясни, че частният превозвач ще поеме превозването и няма да получи тези пари накуп, а месечно.

По думите му за да започне изпълнението на договора фирмата ще трябва да извлече капитали, за да придобие въпросните 60 автобуса. "Твърдението, че Столична община може да отдели тези средства, са меко казано спорни. Ако вие можете да кажете откъде да ги вземем, с удоволствие бих дискутирал", отговори Контрера на Танев.

След него думата взе Борис Цветков от БСП. Той попита защо толкова се бърза с подписването на този договор, при положение, че общината все още не е осъдена. "Закъде бързаме, делото е спряно", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София