Според Нено Димов старите коли трябва да се ограничават заради човешкото здраве, но не и "Марица Изток"

3710
Според Нено Димов старите коли трябва да се ограничават заради човешкото здраве, но не и "Марица Изток"
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че данъците на старите коли трябва да се вдигнат, защото е време да започнем да се учим да мислим екологично.

"Не трябва да противопоставяме финансовото състояние на хората със здравето на хората, трябва да си даваме сметка, че наличието на екологията е нещо, за което трябва да се мисли. Данъкът не е много по-тежък, те по принцип данъците са много ниски в момента, не се увеличават съществено, а с много малко", аргументира се Димов при Емил Кошлуков по БНТ. 

Радев сезира КС заради по-високите данъци за имоти в курорти, но не и за старите коли

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на...

Същевременно обаче екоминистърът зае доста по-различна позиция, когато стана въпрос за ТЕЦ "Марица Изток 2". Той обяви, че индустриалното замърсяване било доста по-малко от транспортното (7-8% срещу 40%), а освен това хората не можели да живеят само с чиста околна среда - трябвало да има баланс между икономика и екология, иначе пак хората страдали, по-точно работата им. И хвърли отново съмнение върху климатичните промени, като даде пример с Доналд Тръмп, който се отказа от Парижкото споразумение за климата, както и с новия бразилски президент Жаир Болсонаро, който си спечели прякора "южноамериканския Доналд Тръмп" и който искал да вади Бразилия от Парижкото споразумение. Според Димов тези два примера показват, че светът почва да се замисля и осъзнава относно климатичните промени.

Припомняме, че Димов отдавна застъпва позицията, че "глобалното затопляне е огромен бизнес със страха", но когато стана екоминистър заяви, че като министър на околната среда и водите ще изпълнявам ангажиментите, които България е приела относно климатичните промени в рамките на ЕС и международната общност. Преди две седмици обаче, в стенограмата от редовното заседание на Министерския съвет стана ясно, че Димов вече не иска само да се съобразява, а да кове активно позиции - срещу по-високите екологични стандарти на ЕС и амбициите да се намаляват още повече въглеродните емисии, като тогава обяви, че България трябва да се противопостави на тези европейски амбиции.

Министърът добави, че ще се въвеждат изисквания за качеството на твърдите горива и ще се оказва контрол за това дървата да се секат през пролетта - идея, към която Кошлуков се усъмни, понеже няма как хората да бъдат контролирани за подобно нещо. Екоминистърът уточни, че това ще касае предимно големите градове "Всеки вносител на твърди горива трябва да има сертификат от европейска лаборатория, държавната агенция ще проверява по сертификати и ще прави анализи. Тези въглища би трябвало да се конфискуват в полза на държавата и да се ползват в ТЕЦ-овете, където имат пречиствателни устройства", допълни Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика