Срещата на върха в София: В чакалнята на ЕС гнездят лоши сили

5046
Срещата на върха в София: В чакалнята на ЕС гнездят лоши сили
Снимка: eu2018bg.bg

Европейският съюз се стреми да се превърне в геополитически играч. Но стъпките му в тази насока не са доброволни – Общността е принудена да се реши на конкретни действия заради външни сили – САЩ, Русия и Китай. Сега има регион, в който ЕС може да се докаже като основна власт: Западните Балкани. Тук Брюксел има шанс да бъде фактор, какъвто трите световни сили не биха могли да наложат. Или поне това предполагат данните на Европейската комисия, коментират от редакцията на германския национален ежедневник Die Zeit, цитирани от агенция "Фокус".

Общо 73% от търговията на страните от Западните Балкани е с ЕС, 5% с Китай и 4,8% с Русия. 72,5% от всички преки инвестиции в Западните Балкани идват от ЕС, 0,1% от Китай и 4,6% от Русия. И точно затова в рамките на срещата на върха в София европейските лидери призоваха за подновяване на перспективите за присъединяване към Общността на шестте държави от Западните Балкани. „Това е единствената перспектива за този регион", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията, последвала срещата в българската столица. Все още обаче има съмнения за влиянието на ЕС на Балканите и във възможността Брюксел да насочи процесите в региона в своя полза.

Какво иска и предлага ЕС, за да приеме Западните Балкани - главно ангажираност

ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това е основният акцент от финалната деклa...

ЕС проведе последната си среща на върха за Западните Балкани преди 15 години в Солун. В заключителния документ от 2003 г. се казва: „ЕС потвърждава своята пълна подкрепа за европейската ориентация на Западните Балкани: бъдещето на балканските държави е в Европейския съюз!". Оттогава насам обаче се е случило твърде малко в посока на присъединяването на страните от региона към клуба на Брюксел. Западните Балкани се превърнаха във вечната, голяма чакалня на Европа. И там, където има застой, гнездят злите сили.

В малката Черна гора Мило Дуканович доминира политическия живот почти 30 години. Журналистите, които разследват връзките между управляващата партия и организираната престъпност, живеят в опасност и това бе припомнено съвсем наскоро със стрелбата срещу Оливера Лакич, работеща за водещото издание Vijesti. При все това в Брюксел създават впечатление, че Джуканович е добре дошъл в Европа.

Черна гора е само един от примерите. Македония - Гърция, Сърбия - Косово: конфликтите са навсякъде. На Балканите има много какво да се направи за ЕС. Ще бъде ли ЕС по-добър в бъдеще, отколкото през последните години? Дали ще направи повече? Наложително е и то преди вниманието на Брюксел да бъде отвлечено в друга посока – като например италианската криза. Тогава Балканите ще трябва да чакат, чакат и пак да чакат – докато злите сили продължават да пълзят в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари