Столична община възобнови оспорвания конкурс за площад "Света Неделя"

7560
Столична община възобнови оспорвания конкурс за площад "Света Неделя"
Снимка: Тодор Маргаритов

Столична община възобнови оспорвания и спрян конкурс за площад „Света Неделя“, става ясно от нейно обявление. Както бяха поискали от Камарата на архитектите, критериите за участие са облекчени. Те следва да са изпълнили дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, чиято прогнозна стойност е 750 000 лева без ДДС.

Минималните изисквания към кандидатите са през последните 10 години да имат изпълнена минимум една услуга, която да е идентична или сходна с предмета и обема на обществената поръчка.Очакваният минимален брой участници е 11 (при 7 в предишното обявление).

"Спаси София" към Фандъкова: Оправете плочите на площад "Света Неделя"

Гражданската организация "Спаси София" призова чрез публикация в своята Facebook страница кметът Йорданка Фандъкова да възложи незабаве...

От тях се изисква да разработят концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Света Неделя“ в гр. София. В проектната зона се включва пространството на площада и непосредствено прилежащите му пространства в контактната зона.

Наградният фонд е 250 000 лева. Паричната награда за класирания на първо място проект 70 000 лева, на второ - 60 000 лева, на трето - 50 000 лева, на четвърто - 40 000 лева, и на пето място - 30 000 лева.

В състава на журито, което ще оценява проектите, влизат отново Борислав Игнатов, Григор Дойчинов, Йони Бабоци, Малина Едрева и Мария Механджиева. Но има и нови членове: Борис Подрека, Венета Ханджийска, Галина Тачиева, Дейвид Басулто, Йорданка Кандулкова, Марлена Хапах, Мартин Аартц, Паоло Дезидери, Сергей Кузнецов и Сотирис Цолус.

Столична община послуша архитектите и прекрати конкурса за площад "Св. Неделя"

Камарата на архитектите използва всички механизми, за да спре конкурса за площад "Св.Неделя" и с вчерашна дата това е факт. Архитектит...

Крайната дата за прием на проектите е 8-ми май, а на 30-ти юли ще бъдат изпратени поканите за участие.

Конкурсът бе обявен на 12 септември миналата година. До октомври Камарата на архитектите използва всички механизми, за да спре конкурса за площад "Св.Неделя". Архитектите първо изпратиха писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което я призоваха да прекрати процедурата преди да е изтекъл законовият срок за обжалване. После пуснаха жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която образува производство по нея.

Ден преди крайния срок за подаване на проектни предложения обаче Столична община прекрати конкурса въз основа на исканията, отправени от Камарата на архитектите. Поради тази причина малко по-късно (на 8 ноември) КЗК остави жалбата й без разглеждане поради отпадане на правния интерес на жалбоподателя.

Становището на Камарата на архитектите тогава беше, че възложителят е определил твърде високи критерии, което би довело до ограничаване кръга на участниците и ще даде превес на участието на международни архитектурни бюра. Нейното искане бе конкурсът да се проведе при други условия, които ще гарантират участие на максимален брой български архитекти.

Фандъкова счита, че да връщаш някой да ремонтира пак било естествено

Връщането за доработване е съвсем естествен процес, това е контролът – да има надзорник, който да следи и да връща фирмата да поп...

От участниците тогава се изискваше минимален общ оборот в размер на прогнозната стойност на обществената поръчка или сумата от 750 000 лева, а също така минимален оборот в сферата на обществената поръчка в размер на половината от прогнозната ѝ стойност или сумата от 375 000 лева. През последните години той трябваше да е изпълнил минимум една услуга, която да е идентична или сходна тази и да има не по-малко от 5 души персонал. В първия вариант на конкурса условия бяха по-сериозни - 1,5 млн. лева годишен оборот и поне 15 души персонал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София