"Стотици смъртни актове": Сирийският режим съобщава на хиляди сирийци за смъртта на техни роднини

10176
"Стотици смъртни актове": Сирийският режим съобщава на хиляди сирийци за смъртта на техни роднини
Снимка: Getty images/Guliver

През последните седмици, хиляди семейства в Сирия получиха уведомления, че техни роднини, водени за безследно изчезнали, са починали в затворите на сирийското правителство. До скоро режимът на Асад мълчеше относно обвиненията за извършване на мъчения в арестите и отвличането на активисти и участници в демонстрации. Отскоро, обаче, властите в Дамаск променят политиката си относно политическите затворници, издавайки безпрецедентен брой смъртни актове като по този начин десетки хиляди сирийци разбраха съдбата на техните близки. Според наличната информация, за безследно изчезнали се водят 82 000 души, а близо 200 000 е общият брой на арестуваните сирийци от началото на бунта в страната през 2011 година.

От края на пролетта тази година правителствените регистри са издали няколко стотици смъртни актове. Немалка част от документите показват, че лицата, за които са издадени, са загинали в затвора още в началото на бунта, но семействата им са уведомени едва сега.

Предстои четиристранна среща на върха за Сирия

От руското външно министерство съобщиха, че „се планира в близко бъдеще“ провеждането на четиристранна среща на върха за Си...

Въпреки че официално няма обяснение защо чак сега има публикуване на толкова голям брой смъртни актове, експерти посочват, че това може да е знак за нарастващата сигурност у режима на Асад, че печели войната. Военните победи и интервенцията на Русия дават уверението, че бунтовниците са пред своя край и техните поддръжници – предимно цивилното население в бунтовническите райони – могат най-накрая да бъдат известени за съдбата на своите близки. За властите в Дамаск е ясно, че действията им няма да имат последствия, като се има предвид бездействието и апатията на международната общност.

От години режимът на Асад е обвиняван в прилагане на мъчения срещу политически затворници и извършване на масови арести. През последните три години благодарение на официални лица, дезертирали от режима, излязоха редица данни, показващи, че няколко хиляди души са убити при мъчения в затвора в Седная, ползващ се със зловеща слава много преди бунта през 2011 година. Сателитни снимки показват, че отскоро затворът е разширен с допълнителни сгради, за които се смята, че представляват пещи за изгаряне на телата на убитите затворници. Според експерти по сигурност, по този начин властите в Дамаск прикриват доказателства за извършените убийства.

Военните победи изкарват на преден план политиката на режима за близкото бъдеще.

През юли шефовете на главните служби за сигурност в Сирия организираха няколко срещи за координация на бъдещи действия. Ръководителят на Военновъздушното разузнаване - генерал Джамил Хасан, който е и от близките съветници на президента Асад – цитиран от местни медии заяви, че в момента се издирват близо 3 милиона души. Сред тях са както журналисти, активисти и политически дейци, така и бизнесмени и бежанци, намерили убежище в съседните Ливан, Турция и Йордания. След като силите на Асад завзеха бунтовническите крепости в Южна Сирия и провинция Дамаск, съпротивата срещу подобна политика става все по-слаба заради страха от репресии.

Издаването на стотиците смъртни актове съвпада с подготовката за мащабна офанзива срещу бунтовническите укрепления в Северозападна Сирия.

Армията на Асад удари конвой на "Ислямска държава"

Военновъздушните сили на Сирия са извършили нападение срещу автомобилна колона джихадисти от терористичната организация "Ислямска държа...

Сирийската армия, подкрепена от руските военновъздушни сили и про-иранските шиитски милиции направи сериозен пробив срещу бунтовниците през последната година. Само до преди три години съдбата на режима на Асад беше несигурна, заради успехите на опозиционните сили, но интервенцията на Русия наклони везните в полза на Башар Асад. Джихадистките групи, които инфилтрираха част от бунтовническите групи допълнително усложниха ситуацията на опозицията и след като беше изтласкана от южните райони, днес нейните сили контролират райони в Северна и Северозападна Сирия в постоянно съперничество с радикални формации, оспорващи авторитета на бунтовниците. Гаранция и гръб на бунтовниците дава Турция, която през последните две години построи редица наблюдателни бази в района и засега именно те блокират атаките на Асад. Идлиб влиза и в споразумението за зоните за деескалация между Русия, Йордания и Турция, но според наблюдатели на конфликта в Сирия, това споразумение няма да бъде уважено от правителствените сили.

От началото на бунта през 2011 над 104 000 души са арестувани според официалните данни.

Според активистите, общият им брой е близо 200 000. Свидетелства на бивши затворници показват, че прилагането на мъчения, принудителен глад и други форми на натиск, е широко разпространена практика в центровете за задържане. Ако съдим по събитията досега, офанзивата в Идлиб ще доведе със сигурност до ръст на арестуваните и смъртните случаи на задържани.

През последния месец издаването на смъртни актове стана още по-често. Само в град ал Тал, общият брой на загинали в затвора лица достигна 1500 от общо население от около 40 000. Същата ситуация се наблюдава в провинциите Дамаск, Хомс, Хама и Латакия.

Регистрите показват, че почти няма данни за това как се е стигнало до смъртта на затворниците. Върху някои документи е записано, че задържаният е получил сърдечен удар. За повечето затворници се вижда, че са починали в периода между 2013 и 2015 като средно две години е отнело на доктори да подпишат смътния акт или медицинския доклад. Няма връщане на тела, нито извършване на погребения – роднините получават единствено уведомление за съдбата на техните близки.

Сирия осъди американските санкции срещу съюзника си Иран

Сирия осъди повторното налагане на санкции от страна на САЩ върху своя дългогодишен съюзник Иран, описвайки хода като "незаконен" и вод...

Важна информация показват смъртните актове от провинция Хама. Те са подписани по среднощ от съда в Дамаск, което според адвокати е сигнал, че посочените затворници са били екзекутирани.

Според дипломатически източници, под натиска на ООН, Турция и Русия, режимът на Асад е бил принуден да започне да изяснява въпроса с политическите затворници и поради това е започнало издаването на смъртни актове. Офанзивата към Идлиб, която се подготвя в момента, ще забави този процес. При евентуална победа на правителствените сили цивилните очакват репресии и нова вълна от арести, тъй като Идлиб се смята за една от най-главните бунтовнически крепости още от началото на бунта.

Именно в Идлиб бяха изселени стотици хиляди жители на Дамаск, Хомс, Алепо и Дараа, след като режимът успя да завземе тамошните бунтовнически позиции. Днес в Идлиб има около 2,6 милиона души – преди войната провинцията е с население от 1,4 милиона, а самият град – 165 000 души. ООН предупреждава, че боевете в района ще причинят хуманитарна катастрофа и нова бежанска вълна от 700 000 до 2 милиона души. Мнозина от цивилните се страхуват именно от вероятността от арест, ако правителствените сили успеят да завземат Идлиб.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com