Тайната крепост на "Ислямска държава": Афганистан

12717
Тайната крепост на "Ислямска държава": Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Дълго време "Ислямска държава" (ИД) привличаше внимание с акциите си в Сирия и Ирак. Няколко години светът наблюдаваше как джихадистката групировка завзема територии в Близкия изток, а през 2017 станахме свидетели на едни от най-тежките сражения в Ирак и Сирия, водени за завземането на градовете Мосул и Ракка, които до онзи момент бяха в ръцете на ИД.

Но докато джихадистите губеха територии в Сирия и Ирак, те подсилваха своите позиции на 3000 километра от там – в отдалечените райони на Източен Афганистан. Именно там, през последните две седмици екипи на елитните американски сили и афганистански командоси извършиха няколко последователни операции, разкриващи колко надълбоко са пуснали корени местните структури на ИД.

ИД пое отговорност за атентатите в Индонезия

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за самоубийствените атентати срещу три църкви в Сурабая, Индонезия, при които загинаха поне 11 ...

Американското командване в Афганистан получава все повече сигнали за установяването на ИД в района. Местният клон на "Ислямска държава" е създаден през 2014 година в провинция Нангархар. Той се нарича Уалият Хорасан или "Провинция Хорасан" и бойците му нанасят все повече атаки във вътрешността на Афганистан. Списъкът с нападения само за последната година е внушаващ - от май миналата година, когато джихадистите поеха отговорност за нападение над дипломатическия сектор в Кабул до скорошните атентати, в които загинаха и дузина журналисти, атаките са над 20. Атентатът от май 2017 нанесе и щети по българското посолство в Кабул, което впоследствие беше принудено да затвори.

Само за една година, жертвите на атентати, извършени от афганистанския клон на ИД, са стотици, а ранените са хиляди.

Според анализатора Кайл Ортън от "Хенри Джаксън", който се занимава с изследване на радикални и екстремистки групи, американските и афганистански специални части няколко пъти провеждат операции срещу ИД от миналата година насам, най-вече в провинция Нангархар, където се намират главните им крепости. "Все пак, ИД успява да нанася атаки в Кабул и други райони на Афганистан – както видяхме, без проблем", добавя Ортън, докато разговаряме по темата.

Заради провежданите анти-ИД операции, джихадистите изпращат свои бойци в различни райони на страната. Така например, флагът на Уалият Хорасан беше забелязан в провинция Кунар. На 26 декември миналата година, джихадистите пуснаха снимки от лагера "Абу Омар ал Шишан", който се намира в същата провинция. От тогава насам те публикуват нови материали, отново от същата провинция, а последните изображения са от началото на май. Това говори, че джихадистите разширяват бавно, но сигурно своя обсег, въпреки усилията на американските и афганистански специални части.

"Ислямска държава" много вероятно ще засили атаките срещу чуждестранни дипломати и представители на пресата", споделя друг водещ анализатор на Афганистан и региона, афганистанският журналист Билял Саруари. Той от години наблюдава развитието на талибаните, а днес и на Ислямска държава. Според Саруари ИД ще опита да атакува повече чуждестранни мисии, за да накара европейските сили да преосмислят присъствието си в Афганистан и евентуално да се изтеглят. "Талибаните избягват последно време да нападат чужди мисии и журналисти, тъй като оставят вратичка за вероятни преговори с правителството в Кабул", допълва Саруари.

Тръмп: Заловихме петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали в Twitter, че са заловили петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава", след като са ...

Най-новата цел на американското командване е свързана с овладяването на стратегическата долина Мохманд, разположена в провинция Нангархар, Източен Афганистан. Районът граничи с Пакистан, откъдето радикалните групи, в това число талибаните и Ислямска държава, получават достъп до ресурси и нови бойци.

От април специалните американски части, т.нар. Зелени барети, се готвят за битка с ИД точно в района на долината Мохманд. "Този райони е изключително важен, защото дава достъп до град Джалалабад и Магистрала 7 – "Ислямска държава" го знае, и американците го знаят", коментира журналистът Майкъл Филипс, който на 15 май публикува специален репортаж в The Wall Street Journal от долината Мохманд.

Има защо афганистанските власти и техните съюзници от САЩ и международната коалиция да обръщат внимание на Източен Афганистан. От 2014 насам ИД създава внимателно своята мрежа, която впоследствие беше наречена от лидерството на групировката "Провинция Хорасан". Година по-късно, джихадистите завзеха райони и в Северен Афганистан, а атентатите в Кабул, насочени предимно срещу граждански и обществени обекти, привлече голямо международно внимание. Талибаните, които са традиционната бунтовническа сила в Афганистан и които контролират 45% от Афганистан, виждат съперничество в лицето на Ислямска държава, но и заплаха за тяхното влияние. Смята се, че ИД разполага с около 2000 бойци в Източен Афганистан, повечето от които са бивши бойци на Ал Кайда, талибаните или местни узбеки, свързани с нелегалното ислямистко движение в Узбекистан, Ислямско движение на Узбекистан.

Заради все по-голямото присъствие на "Ислямска държава", САЩ засилиха въздушните удари в Източен Афганистан. Само от началото на май са извършени най-малко пет въздушни кампании насочени срещу планинските райони около град Джалалабад, който често става арена на сблъсъци между афганистанските сили и ИД.

Сега афганистански командоси и специални части на САЩ започват офанзива в долината Мохманд, разположена дълбоко в планините до границата с Пакистан. Районът е познат на анализаторите, тъй като е смятан за основен щаб на "Ислямска държава" и според данните, именно от това място лидерството на групировката планира атаки не само в Афганистан, но и в региона. Проблемът на американското командване е, че районът е непознат за американските части, а афганистанската армия никога не е навлизала толкова навътре във вражеската територия. За първи път ще бъде направен такъв опит в рамките на предстоящата – вероятно този месец - офанзива.

Според Ирак лидерът на "Ислямска държава" е ранен и се крие в Сирия

Водачът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е жив и вероятно се укрива на територията на Сирия край гра...

Долината и заобикалящите я планини са изпълнени с пещери и селца, които са минирани. За последния месец няколко афганистански войници и един американец бяха ранени тежко при взрив на мини, заложени от "Ислямска държава". Често джихадистите използват магарета и други животни, типични за местността, за да пренасят експлозиви или пък ги скриват в околните пещери, далеч от скенерите на американските дронове, кръжащи над района.

Ислямска държава имаше възможност да се установи в Афганистан, а това – единодушни са анализаторите - е опасност за сигурността за целия регион, тъй като означава, че джихадистите разполагат с територия, в която могат да планират нови атаки и офанзиви.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари