Теменужка Петкова не вижда основание за ръст на цената на тока

1784
Теменужка Петкова не вижда основание за ръст на цената на тока
Снимка: БГНЕС

Електроенергийната система на страната е стабилна, българските граждани нямат основание да се притесняват. Заради начина, по-който се развива българската енергетика, смятам, че не са налице основания за повишение на цената на електрическата енергия.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

Теменужка Петкова: Парламентът трябва да вземе решението за АЕЦ "Белене"

Решението за изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се вземе от Народното събрание. Това заяви по БНР министърът на енерг...

Министърът припомни, че българският бизнес ползва държавна помощ и плаща по-малко разходи за електрическа енергия, като уточни, че до 30 юни 2018 г. бизнесът ще получава държавната помощ.

В България има регулиран пазар и свободен пазар. Битовите и небитовите потребители са на регулирания пазар. Всички останали абонати, част от индустрията, са на свободния пазар. Години наред цената на свободния пазар беше по-ниска от колкото ние плащахме като битови потребители. Трябва да свикнем с това, че електрическата енергия е стока, като всяка друга, чиято цена се определя от пазара, отбеляза Петкова.

Това, което държавата може да направи, е чрез нейните контролни институции да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картел на свободния пазар и да направи проверки чрез Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно още от думите на министър Петкова.

Трудно ми е да се произнеса по въпроса дали има картелно споразумение на свободния пазар на електрическа енергия. С промените от 1 януари 2018 г. КЕВР ще има правомощия да упражнява контролни функции на пазара на електрическа енергия на едро.

КЕВР ще бъде в правото си, където установи недобри практики по отношение на търговията с електрическа енергия, да предприеме съответните действия. Разбира се, не пречи тези търговци да бъдат публично оповестени, коментира Теменужка Петкова.

България засега няма да закрива ТЕЦ-ове

Целта ни е да не предстоят закривания на ТЕЦ-ове. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на Нова те...

Интерконекторът България-Гърция

В ход са две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България, каза енергийният министър по повод проектите за диверсификация на природен газ на Балканите.

Много се надявам в края на българското европредседателство да бъде положена първата копка за изграждането на интерконектора, отбеляза Петкова

Припомняме, че интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор.

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

Експерти: Хлябът няма да поскъпне след ръста в цената на тока за бизнеса

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти в ефира на БНТ Атанас Тасев и Константин...

Министърът на енергетиката поясни, че проблемът с пенсионирането на българските миньори ще бъде решен. По думите й дефицит на електрическа енергия у нас няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика