Теменужка Петкова: Нов проект за АЕЦ "Белене" няма

2952
Теменужка Петкова: Нов проект за АЕЦ "Белене" няма
Снимка: БГНЕС

Нов проект за "Белене" няма. Това заяви категорично енергийният министър Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия, където представи процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Actualno.com.

Проектът, за който е разработена процедурата, е този, който беше нотифициран от ЕС на 7 декември 2007 г., подчерта Петкова. Тя е категорична - проектът, който е нотифициран 2007 г. е проектът, който "сега ще търсим възможност да реализираме". Не би трябвало според нея проектът да се счита за нов, тъй като няма промяна в техническата част. Европейските правила изискват нова нотификация и при промяна на инвестиционния проект, каквато в случая с "Белене" ще има, отбеляза министър Петкова и заяви, че това стриктно ще бъде спазено. „Ние засега не можем да нотифицираме ЕК, защото не знаем как ще приключи процедурата“, добави тя и съобщи, че Министерството има готовност да даде старт на процедурата още в началото на 2019 година.

Светослав Малинов: Становището на ЕК означава, че АЕЦ "Белене" е нов проект

"Становището на ЕК означава, че АЕЦ „Белене” е нов проект и от тук нататък новият инвеститор, който още не го знаем, влиза ...

Проектът АЕЦ "Белене" ще се реализира изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции, без предоставяне на корпоративна гаранция и без дългосрочни договори от страна на българската държава за изкупуване на електроенергия.

За да се гарантира устойчивост на проекта, е предвидена възможност за участие на акционери с миноритарен дял, също за включване в проекта на големи индустриални консуматори, които биха желали само да закупуват електроенергия при определени условия, които ще договорят със стратегическия инвеститор, стана ясно още от думите на Петкова.

Според условията ще бъде предпочетен инвеститор, който ще даде цена под 9 млрд. евро и ще реализира проекта до 8 години, което според министър Петкова е напълно реалистично, тъй като проектът е напреднал, разполага са площадка с инфраструктура и оборудване. Ще бъдат оценявани високо инвестиционни предложения, които дават възможност за участие на български компании в проекта като им се даде да извършват дейности, които дейности надхвърлят 30%, посочи още Петкова.

"Ще оценим високо предложение, което даде възможност нашата централа АЕЦ "Козлодуй" да бъде оператор на новата централа. Това ще бъде много важно от гледна точка на сигурността", добави Петкова и поясни, че няма да бъдат обединявани двете централи в обща, тъй като ЕК не позволи подобна стъпка на унгарците. Едно от притесненията на ЕК е, че може една от централите да направи цена, с която да подпомага новата централа. Засега вижданията са бъдещият инвеститор да сключи договор с АЕЦ "Козлодуй" за оператор на АЕЦ "Белене".

Румен Овчаров: Нова процедура по АЕЦ "Белене" ще отблъсне инвеститорите

"Проектът за АЕЦ „Белене” не трябва да започва отново, но нова процедура по икономическата страна на начинанието може да от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика