Теменужка Петкова: Правителството няма отношение към това на кого ЧЕЗ ще продаде активите си

3212
Теменужка Петкова: Правителството няма отношение към това на кого ЧЕЗ ще продаде активите си
Снимка: БГНЕС

"Следим информацията, която излиза в публичното пространство във връзка със сделката с ЧЕЗ, но правителството няма отношение към това на кого ще продаде своите активи чешката компания ЧЕЗ, които тя притежава в България." Това каза Теменужка Петкова – министър на енергетиката, в интервю за bTV.

По думите ѝ "има регулаторни органи в България, които ще преценят дали този купувач, или който и да е друг, е приемлив с оглед на нашето законодателство."

Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица-изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това к...

Министър Петкова обясни, че Комисията за финансов надзор вече прави такава проверка, предстои същото да направи и Комисията за защита на конкуренцията. Във връзка с това, че в КЕВР липсват критерии и правила за проверка на такава сделка, Теменужка Петкова обясни, че в Министерството е получено писмо от председателя на Комисията, с което той уведомява, че свиква работна група, в която ще участват всички компетентни органи. И в рамките на тази работна група ще бъдат изработени и критериите, които със закон са възложени на КЕВР.

Относно пожара в ТЕЦ "Марица Изток" 2 Пекова заяви, че е реагирано много адекватно:

"Пожарът е нещастен инцидент и няма да се отрази на енергийната сигурност на страната. Ние ясно сме заявили, че ще разчитаме на този вид енергетика. В нашите планове е заложено използване до 2030 година с хоризонт до 2050 година. ТЕЦ "Марица Изток" 2 не се е отказал доброволно от студения резерв. Имаше смущения в електроенергийната система на страната. Беше възложено на ТЕЦ "Марица Изток" 2 да доставя ток за битовите потребители, защото това е най-важното, и нямаше как да се поддържа студения резерв. Не е вярно, че всичко е било в интерес на ТЕЦ "Варна". Всичко това беше в интерес на енергийната сигурност на страната. В момента ТЕЦ "Варна" работи и осигурява студения резерв в страната. Той отговаря на абсолютно всички технически изисквания", допълни още Петкова.

"Предстои да разберем дали проектът АЕЦ "Белене" ще е неизбежен. Това ще стане на 19 август, когато изтича крайният срок за подаване на оферти. Тогава ще разберем колко инвеститори са заинтересувани от проекта и ще проведем преговори. Държавата не бяга от този проект. Ясно сме заявили, че ще участваме с апортни пратки, но ще държим АЕЦ "Белене" да бъде изграден на изцяло пазарен принцип. Има всички предпоставки за реализацията на този проект и се надявам това да се случи", коментира енергийният министър.

Петкова: Газовата връзка Гърция-България е в решителната си фаза

Заложили сме като основен приоритет в сектор „Енергетика“ на нашата управленска програма диверсификацията на източниците и ...

"Цените на тока се определят от КЕВР. Увеличението на цената на тока ще бъде в рамките на годишната инфлация. "Булгаргаз" са поискали намаление на цената на природния газ. Това се дължи на добрите сделки, които дружеството е сключило. Утре в парламента ще се гледа Закона за енергетиката, който също ще допринисе за добарата работа в сферата на енергетиката", каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика