Тома Белев: Рилските езера си отиват

7086
Тома Белев: Рилските езера си отиват
Снимка: iStock/Guliver

"Рилските езера си отиват. Проблемите започнаха през 2007 година, когато беше започнат един незаконен лифт, без екологична оценка и който вкара хиляди хора горе, средно между 2 и 5 хиляди души дневно." Това заяви председателят на "Зелени Балкани" Тома Белев във връзка с навлизането на хора в едно от седемте рилски езера. 

Белев съобщи, че е прочел в социалните мрежи, че децата са вкарани в езерото с цел снимки: "Те са са статисти, архитектът иска да снима филм, трябват му статисти, ангажирал ги е", допълни още той в интервю за bTV.

"За да остане природа в България" моли Борисов да не обжалва за Пирин

Специално отворено писмо до премиера Бойко Борисов изпрати коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане ...

"Административна отговорност ще се понесе, въпросът е да се направят изводите - има проблеми, трябва да се влезе с активно управление. Парк Пирин за 11 години се превърна в най-натоварената територия, планът за управление не се прилага. Езерата си отиват, ако не се предприемат спешни мерки, но МОСВ отказва да приеме, че там има проблем", каза още Белев.

Той припомни, че има ограничение от 20 души човешко присъствие и че ограничаването на туристическия поток зависи от дирекцията на Националния парк и прилагането на закона за биологично разнообразие, за което е оттоворен министърът на околната среда. 

От своя страна Красимир Андонов, директор на Национален парк "Пирин" призна, че сезонът е изключително натоварен. Той уточни, че е имало разрешение за заснемането на филм, хора в народни носии и три топловъздушни балони. Разрешението е било за 300 души, а самото мероприятие е било допуснато само до езерото Бъбрека.

"Хората не са карани на място с джипове. Навлизането в Близнака е самоинициатива на организаторите, служителите са били на място където е била същинската дейност", обясни още Андонов. 

Спасиха жена с навехнат глезен край Поповото езеро

50-годишна жена с навехнат глезен е била спасена при акцията в района на Поповото езеро в Пирин. Това съобщи за Радио „Фокус&ldqu...

"Аз поемам цялата отговорност, сбъркали сме, извиняваме се от името на всички състави, няма нужда от повече обвинения в тази насока. Имаше невероятна омраза против тези деца... За мен е много по-мръсно в сърцата на всички тези хора, които обвиняват и хулят, отколкото замърсяването тези момчета, които са направили в езерото." Това каза арх. Пламен Мирянов, организатор на инициативата "Нашият дом е България. Той увери, че влизането в езерото не е било планирано. 

"Това беше емоционална постъпка. Тя не е разумна, защото емоцията и разума не вървят ръка за ръка, но не искам да се излива такава омраза. Обясних, че всички боклуци трябва да се прибират в пликове и да се сложат в чантите и така и беше. Не само ще платя тази глоба, искам да изработя табели, които да останат дълго време в езерата, такива табели няма.", каза още Мирянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com