Томислав Дончев: Средното образование също може да стане задължително

4175
Томислав Дончев: Средното образование също може да стане задължително
Снимка: БГНЕС

"Основното образование е ниска цел и средното образование също трябва да стане задължително. Аргументите са много. Буквално след няколко години един необразован човек или човек с начално образование няма да има никакъв шанс на трудовия пазар и в живота. Неграмотният няма да може да бъде пълноправен член на обществото."

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира своето предложение основното образование да стане задължително. "Конституцията трябва да се промени за тази цел. Тук е основният въпрос - как точно трябва да се случи това, за да няма нарушаване на законите. Само е промяна на Конституцията ми е ясно, че няма да стане. Държавата трябва да продължи да изпълнява поетите ангажименти и мерките, които предприема. Всеки ден групите обикалят домовете и обясняват защо трябва да се ходи на училище. В повечето случаи децата искат да ходят на училище, но семействата им меко казано не ги подкрепят. В случая трябва да се прилага и моркова, и тоягата.

Томислав Дончев: Важна е ролята на България като разпределител на газ

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че от много месеци за хъб „Балкан” се водят разговори с ЕК. „Добре е и е важно...

Аз съм наясно, че само с глоби няма да се променят нещата. Трябва да се налагат санкции и на тези, които нямат основно образование. Образованието в България е безплатно. За всички тези, които твърдят, че нямат пари, за да пуснат децата си на училище, също са взето мерки. Опитваме се да променим образованието. Заплатите на учителите растат, променяме учебните програми, за да са по-близко до живота. Според мен българското училище не подготвя достатъчно добре децата за реалния живот. Тук трябва също още да се работи. Всички тези идеи подлежат на много сериозна обществена дискусия и в нея трябва да участва цялото общество. Образованието трябва да бъде поставено като приоритетна цел номер 1. Това е задължително, за да може да бъдат решени всички проблеми на всички нива", категоричен бе Дончев. 

"С административната реформа ще има и съкращения на служители в администрацията. Днес съм изпратил писмо до всички колеги в кабинета да ми направят предложения за тези съкращения. Те познават своите администрации много по-добре от мен. Давам шанс всеки да отрази спецификата на администрацията си. В някоя администрация може да има 10% съкращения, в друга 5%, в трета 4%. Ако не получа съответните предложения, ще действам както намеря за добре. В момента администрацията е 130 000 души с 10 000 незаети места. Хората не трябва да се притесняват. Комплексът от мерки включва съкращаването на тези 10 000 незаети места, защото администрацията и сега работи без тях. Ще се прекрати практиката за назначаване на пенсионирани служители. Аз съм убеден, че при сегашното състояние на пазара на труда всеки един съкратен служител от администрацията ще си намери веднага работа", убеден бе Томислав Дончев.

За финал той заяви, че новите предложения относно пакета за мобилност "не са добро европейско решение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование