Топлофикация опита да протака делото за исканата от омбудсмана информация

2956
Топлофикация опита да протака делото за исканата от омбудсмана информация
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Непосочен адрес от страна на Мая Манолова в искането ѝ за  предоставяне на информация от "Топлофикация София" беше използван от топлофикационното дружество като основание пред съда отново да ѝ бъде отказана информация. Това е пореден опит да се протака делото, коментира омбудсманът. "Адресът е посочен в кореспонденцията, която сме водили с изпълнителния директор на "Топлофикация София" и доказателство, че им е известен е отказът, който получихме от Топлофикация", подчерта Манолова. 

"Когато става въпрос за отказ - адресът е ясен, когато става въпрос за положителен отговор – адресът става не ясен. С подобни казуси се сблъскват стотици столичани", коментира тя. Според нея топлофикационното дружество прилага елементарни уловки, за да не се каже истината за това колко пари е събрало от столичани през 2015 г. за юрисконсулски възнаграждения. Манолова е категорична, че това не са дължими суми за топлоенергия, а са "допълнителни паразитни разноски, които столичани са плащали на юристите на "Топлофикация София". 

Манолова обвини и Теменужка Петкова, и депутатите за "своеволията" на "Топлофикация"

Цената на парното е исторически най-високата в момента – за "Топлофикация София". Имало е и други периоди, в които цената на прир...

"Очевидно тази информация е неудобна за дружеството и затова така старателно се крие", убедена е Манолова.

В крайна сметка съдът реши да изиска от адвоката на "Топлофикация София" в сряда (20 февруари) да представи на съда допълнителни съображения защо смятат, че не са длъжни да информират гражданите за исканите от омбудсмана факти. 

"Те могат да продължават да злоупотребяват с права още много дълго време. Въпросът е къде е Столичният общински съвет, защото това дружество и управлението му е грижа и на Столичния общински съвет и на Столична община и въпросът е защо мълчат, защо са безразлични към нежеланието на поредно ръководство на дружеството да предоставя дължима информация", коментира съдебното решение омбудсманът.

Манолова изрази надежда този пореден рунд с "Топлофикация" да е в полза на гражданите. Тя уточни, че е поискала информация от дружеството по теми, които са важни за столичани, свързани с това как се харчат техните пари като клиенти на дружеството.

"Топлофикация София" смени ръководството - човек, свързван с Ковачки, застава начело

"Топлофикация"-София е с ново ръководство и нова структура на управление, предаде БГНЕС. Изпълнителен директор на дружеството вече е К...

"Този спор освен чисто юридически има и своята морална страна - дали следва ръководството на едно общинско дружество да дава информация на гражданите за това как управлява дружеството. За съжаление констатирам, че ръководствата на Топлофикация се сменят, но начинът на управление си остава непроменен – аругантно отношение към столичани. Нямам друго определение за поредния отказ да се предостави обществена информация за похарчените 10 – 15 млн. лв. за юрисконсулски възнаграждения", заяви Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com