"Топлофикация Плевен" не говори за вероятността "Булгаргаз" да им спре газа

3165
"Топлофикация Плевен" не говори за вероятността "Булгаргаз" да им спре газа
Снимка: БГНЕС

Ръководството на плевенската "Топлофикация" ЕАД не е много разговорливо по темата за вероятността "Булгаргаз" да им спре доставките на синьо гориво, ако дружеството не изплати задълженията си за юли, август и септември.

Както стана ясно по-рано тази седмица след изказване на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов, компанията може да спре подаването на газ до топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, ако не бъдат направени необходимите плащания за покриване на дълговете на дружествата. Топлофикационните дружества в трите града дължат общо 15 милиона лева на "Булгаргаз" и не са си плащали от юли. Изпратени са напомнителни писма. Имат срок до 19 октомври да си погасят задълженията.

Няма драма с топлото в Бургас, твърдят от местната Топлофикация

Жителите на Бургас, които ползват услугите на „Топлофикация – Бургас“ ЕАД могат да са спокойни за предстоящата зима....

Actualno.com попита изпълнителния директор "Топлофикация Плевен" инж. Йордан Василев колко са дълговете към "Булгаргаз", водят ли се разговори за тяхното разсрочване и как ще реагира дружеството, ако наистина се стигне до спиране на доставките на газ. Чрез своята секретарка инж. Василев отговори, че няма право да дава такава информация.

Проверка на Actualno.com в сайта на КЕВР показа, че за 2017 година условно-постоянните разходи на "Топлофикация Плевен" са в размер на 15 741 000 лева, а до 30 юни, тази година, вече са се увеличили до 16 631 000 лева. А прогнозата за обема на разходи за закупена енергия е 697 000 лева, като акцизът на природния газ е малко над 1 млн. лева.

Източници на Actualno.com обаче коментираха, че дружеството се готви по обичайния начин за новия отоплителен сезон. Сред служителите му не коментира възможността да спрат доставките на газ.

"Възможно е да има натрупани задължения. Летният сезон е финансово слаб за топлофикациите, защото абонатите консумират само топла вода. Това е и времето, когато се правят планови ремонти на системите. В случай на спиране на газа, топлоцентралата ще премине на мазут. Обичайно поддържаните запаси от това гориво са за 3-4 дена, през които трябва да организират доставки на още мазут. До този вариант се стига само при апокалиптична ситуация - случи се преди 7-8 години", казва източникът ни.   

Парното в София и Пловдив поскъпва най-много, във Варна - най-малко

Парното в София и Пловдив ще поскъпне най-много. Това се разбра от днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВ...

Подготовката на "Топлофикация Плевен" за новия отоплителен сезон наистина върви по обичайния начин. На официалния сайт на дружеството е качена информация, че "във връзка с подготовката на предстоящия отоплителен сезон от 8 октомври 2018 год. започна запълването с вода на вътрешните отоплителни инсталации в сградите. Преди запълването, термостатичните вентили на отоплителните тела трябва да бъдат напълно отворени. Поради понижаване на среднодневните температури, при писмено изразено желание от потребителите, отоплението на отделни сгради може да бъде пуснато предсрочно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Информационен ден за проектите по „Интегрирано градско развитие“ проведе община Плевен

Посланик Мертен посети община Плевен

Кампания срещу телефонните измами започна екипът на „Асистентска подкрепа“ сред своите потребители в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен