Тръмп рискува лечението на хиляди болни от СПИН по света

6677
Тръмп рискува лечението на хиляди болни от СПИН по света
Снимка: Getty images/Guliver

Напредъкът в борбата срещу епидемията от СПИН може да бъде блокиран от недостиг на финансиране, което се очаква да нарасне при предложените от Доналд Тръмп съкращения на средствата за глобални проекти в областта на здравеопазването, предупредиха експерти и активисти преди важна конференция по въпросите на ХИВ.

Ако бъде приет от Конгреса, бюджетът "Тръмп" за 2018 г. може да лиши около 830 000 души, най-вече в Африка, от животоспасяващи лекарства срещу СПИН, изчисляват от базираната в Калифорния неправителствена организация Kaiser Family Foundation (KFF), цитирани от AFP.

"Ще видим как хиляди животи биват изгубени", каза Линда-Гейл Бекер, председател на Международното дружество по СПИН (IAS), което ще бъде домакин на няколкостотин хиляди експерти в Париж, за да направят преглед на напредъка в науката за ХИВ. "Ако се стигне до тези съкращения, можем да видим истински обрат в постигнатия напредък", заяви тя.

Бюджетът на Тръмп може да доведе до допускането на близо 200 000 нови инфекции с ХИВ, според KFF. Той може и да остави 25 милиона двойки в най-проблемните региони без достъп до контрацептиви, които не само предотвратяват бременността, но и спират разпространението на вируса.

Египет ще гони чужденците със СПИН от страната

Египет възнамерява да експулсира от страната всички чужденци със СПИН, твърди в днешното си издание в. Ал-Яум ас Сабиа, цитирайки отгов...

Съединените щати отдавна са най-големият участник в глобалната борба срещу ХИВ инфекцията, изразено с числа - с около 2/3 от финансирането от отделните правителства. Миналата година страната е допринесла с 4,9 милиарда долара за глобалните проекти за ХИВ - 7,5 пъти повече от сумата, предоставена от втория по големина дарител Великобритания. Предложеният от Тръмп бюджет, представен през май, ще намали тази сума с около 1 милиард щатски долара, пише още БГНЕС.

Другите трябва да направят повече

Президентът на САЩ предложи план, който според неговите думи "намалява финансирането за няколко глобални здравни програми, включително за ХИВ/СПИН, с очакването, че други страни могат и трябва да увеличат ангажимента си".

Проектът на плана за разходи предлага "да се запазят настоящите ангажименти и всички настоящи нива на пациентите за лечение с инфекция" в рамките на президентския план за спешна помощ за борба със СПИН (PEPFAR), създаден от Джорд Буш през 2003 г. Програмата осигурява антиретровирусно лечение (ART) на над 12 милиона души.

Целта на PEPFAR, каза директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) Антъни Фучи, "е да привлече повече новоинфектирани към терапията" - което означава повече пари.

88% от заразените с ХИВ в България се заразяват по сексуален път

През 2016 година са открити нови 193 българи с ХИВ-инфекция, като изследваните са над 263 900 лица. Това каза консултантът към Нац...

Американският президент също предложи 17% намаление на финансирането на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, който осигурява лечение на около 10 милиона души.

"Бъдещата перспектива за финансирането остава несигурна, предвид неотдавна предложените съкращения от страна на САЩ", се казва в доклада на KFF.

Откакто епидемията избухна през 80-те години на миналия век, 76,1 милиона души са били заразени с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН. Около 35 милиона души са починали. Миналата година СПИН уби 1 милион души, а други 1,8 милиона бяха инфектирани, според ООН. И докато инфекциите и смъртните случаи са намалели, броят на хората, живеещи с ХИВ, продължава да расте.

Миналата година 19,5 милиона от 36,7 милиона души, които се нуждаеха от лечение, имаха достъп до такова. ООН има за цел до 2020 г. ООН 90% от заразените с ХИВ да бъдат подложени на лечение, но за да постигне тази цел, годишните разходи трябва да достигнат 26,2 милиарда долара.

През 2016 г. публичните и частните финансиращи организации успяха да съберат 19,1 милиарда долара за програми за изследване, превенция и лечение на СПИН в страните с ниски и средни доходи.

Експерт: СПИН все още е тема табу

Говорейки за болестта СПИН, трябва да се замислим колко лесно се слагат знаци и етикети, въпреки че днес хората са по-толерантни отколк...

"Ние максимализираме използването на всеки наличен долар, но все още сме на стойност 7 млрд. долара", директорът на Програмата на ООН за СПИН (UNAIDS) Мишел Сидибе тази седмица.

Пропастта се увеличава 

"Това е труден момент за всички нас", заяви френският експерт по ХИВ Жан-Франсоа Делфрес, който ще председателства заседанието в Париж.

Само малко от половината от здравните разходи, свързани със СПИН, са идвали от вътрешни източници през 2016 г., но много от най-бедните държави силно зависят от чуждестранната помощ. В световен мащаб, финансирането от правителствата за ХИВ се понижи през 2016 г. до най-ниското ниво от 2010 г. насам - от 7,5 млрд. до 7 млрд. долара.

"Видяхме сме две последователни години на спад", каза Джен Кейтс, директор на Фондацията по въпросите на ХИВ. "Това поражда загриженост за способността на глобалната общност успешно да се справи с епидемията", посочи още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com