Турция - ЕС: Удари ли часът за план "Б"?

4522
Турция - ЕС: Удари ли часът за план "Б"?
Снимка: Getty Images/Guliver

След години трудни преговори Турция и Европейският съюз навлизат във фаза на фокусиране на отношенията върху засилено сътрудничество в определени области, а не към пълноправно присъединяване на Анкара към съюза.

Отношенията между Турция и Европейския съюз достигнаха бездънни дълбини. Процесът на присъединяване навлезе в зимен сън и президентът Реджеп Ердоган предизвика шок като обвини страните членки, сред които Германия, че прибягват до „нацистки практики“.

Турският държавен глава все пак започна новата година с различно настроение, предприемайки в началото на януари много коментирано посещение в Париж, последвано от визита на неговия министър на външните работи в Германия.

Откликвайки, европейските водачи отправиха призив за реализъм - френският президент Еманюел Макрон заяви пред своя турски гост на 5 януари, че е време „да се изостави лицемерието“, че преговорите Анкара-ЕС може да постигнат напредък.

И двете страни разбират, че процесът на присъединяване е мъртъв, че няма скоро да напредне, обяснява Асли Айдинтасбаш, експерт в Европейския съвет по международните отношения.

Занапред става дума за ново споразумение и за трансакционни отношения със страните членки на Европейския съюз, отбелязва тя, уточнявайки, че това предполага повече двустранни визити и сериозно повишаване на значението на търговията.

И Анкара вижда нещата така и не си прави илюзии относно съживяването на процеса на присъединяване.

Провалилият се преврат от 15 юли 2016 в Турция беляза обрат в отношенията между Анкара и ЕС. Президентът Ердоган обвини европейците, че не са солидарни със страната му, докато Брюксел изрази тревога от мащабите на всеобхватните репресии.

Все повече турци подкрепят членството в ЕС

Увеличава се броят на турците, подкрепящи присъединяването на страната им към ЕС. Това сочат резултатите от анкета, проведена от Фон...

Освен това Ердоган често повтаря, че Турция е „уморена“ да чака в предверието на ЕС.

Анкара, която още от 50-те години даде израз на желанието си да се присъедини към Европейската икономическа общност (станала ЕС през 1993), официално започна преговори с Брюксел за членство през октомври 2005.

Ала много бързо пазарлъците зациклиха, от 35-те тематични преговорни глави на преговорите през 2016 бяха отворени 16.

Трябва да се откажем от лицемерието да смятаме, че е възможен естествен напредък към отваряне на нови глави, заяви Макрон в началото на януари.

Според Марк Пиерини, изследовател в института Карнеги Европа и бивш посланик на ЕС в Турция, „заради направения собствен избор“ /по-специално по въпроса за правовата държава/ Анкара вече не отговаря на критериите, необходими за напредък на преговорите.

Ердоган: Продължителното чакане за членство в ЕС е изтощаващо

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган, продължаващото вече 54-годишно чакане за турско членство в Европейския съюз е изтощаващо...

По същество свидетели сме на влошаване на отношенията, от два политически съюзника на два партньора, които сътрудничат по определен брой проблеми като антитерористичната борба, търговията и бежанците, отбелязва той.

Изявленията на френския президент показват „промяна на парадигмата“ в отношенията между Анкара и Брюксел, обобщени от „ сътрудничество по общи цели“, смята журналистът от вестник Hurriyet Седат Ергин.

Наблюдателите редовно цитират въвеждане на по-гъвкави правила за визите и постигане на споразумение за митнически съюз като алтернатива на приемането на Турция в ЕС.

Ала турският министър по европейските въпроси Омер Челик заяви, че Турция не би могла да приеме „привилегировано партньорство“ - което той сравни със „статут втора класа“.

Дебатът се води в момент, когато Турция преживява деликатна дипломатическа фаза. Отношенията й с нейния традиционен съюзник САЩ са силно обтегнати, а прагматичното сътрудничество с Русия не позволява да се забрави старото съперничество между Анкара и Москва.

В Париж Ердоган търси рестартиране на отношенията с Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пътува днес (5 януари) до Париж за разговори с френския държавен глава Еманюел Макрон, целящи п...

Освен това Турция е пряко засегната от прераздаването на картите в Близкия изток, след като на сцената излезе новият престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман.

Въпреки напрежението през миналата година, ЕС все пак е първият търговски партньор на Анкара, докато Турция е за Европа четвъртия пазар за износа.

Срещата в началото на януари между ръководителите на дипломацията на Германия Зигмар Габриел и на Турция Мевлют Чавушоглу позволи размразяване на отношенията между двете страни, макар върху тях да продължава да тегне съдбата на германски граждани, хвърлени в затвора в Турция.

Турция омеква спрямо Европа, констатира Айдинтасбаш. Ръководителите в Анкара полагат усилия за избягват острия тон, който преобладаваше миналата година.

Коментар на агенция France Presse, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари