Турция с атаки към европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях

3077
Турция с атаки към европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях
Снимка: Gettyimages.com

Предсрочните избори в Турция заплашват да поставят Анкара пред сблъсък с някои части на Европа с големи турски малцинства, пише eлектронното издание на радио Voice of America, цитирано от агенция "Фокус".

Германия, Австрия и Холандия забраниха всякакви предизборни кампании или агитации на своя територия от турски политически партии до насрочените за 24 юни избори. Въпреки това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дава знаци, че може да пренебрегне забраните. „Нашите подготовки навън са най-вероятно завършени вече“, заяви Ердоган. „Няма да кажа в коя страна, но ще направя обръщение пред турски граждани в спортен салон с капацитета да приеме около 10 000 до 11 000 (души). Най-вероятно ще се съберем някъде в Европа и ще направя своето обръщение“

Германия беше особено гласовита по отношение на кампанията за изборите.

Ердоган призова Кълъчдароглу да се кандидатира за президент на Турция

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова лидера на основната опозиционна сила в страната - Републиканската народна парти...

„Нашата позиция в това отношение е твърда. Провеждането на предизборна кампания за друга държава в Германия не е позволено три месеца преди изборите“, заяви външният министър на Германия Хайко Маас, покрай срещата на външните министри на държавите от Г-7 в Торонто. „Това се отнася до всеки, независимо откъде идва“.

Речите „не са желани“

Австрийското и холандското правителство налагат подобни забрани. „Речи на турски политици, които са част от предизборната кампания, са нежелани в Австрия и няма да продължават да са позволени“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц пред медиите.

„От една страна, те блокират упражнението на повечето фундаментални демократични права, а от друга страна, спорят, че има негативно развитие на демокрацията в Турция“, отвърна турският министър по европейските работи Йомер Челик.

Забраната за водене на предизборна кампания ще бъде сериозен удар за управляващата Партия на справедливостта и развитието и преизбирането на нейния лидер, Реджеп Ердоган. Анализаторите отбелязват, че турските гласоподаватели в Европа имат силно желание да подкрепят Ердоган и неговата партия. Според тях подобна подкрепа може да се окаже решаваща в юнските избори.

Новите предизвикателства: Прегрялата икономика на Турция и предсрочните избори

Турската икономика, която е най-бързо растящата сред държавите от Г-20, но белязана от несигурност в дългосрочен план, е в основата на ...

Ердоган „може и да не спечели“

„Ясно е, че всички проучвания на общественото мнение показват, че Ердоган може и да не спечели“, заяви политологът Ченгиз Актар. „Няма да бъде лесно. Той ще има нужда от всичката подкрепа, която може да получи. Ще бъде много рисковано за европейските съседи на Турция.“ Някои наблюдатели предполагат, че последните наложени забрани за агитации и предизборни кампании може да играят в полза на Ердоган.

„Много е трудно да се повярва, че те (Германия, Австрия и Холандия - бел. ред.) са толкова очевидни към факта, че колкото по-трудна правят кампанията за Партията на справедливостта и развитието, толкова повече ще се засили подкрепата за нея и Ердоган, което ще му осигури победа в изборите“, пише още колумнистът Барчин Йънанч във вестник "Hurriyet".

Припомняме, че на 20 април парламентът на Турция прие законопроект, който предвижда предсрочни избори в страната на 24 юни. Предложението получи подкрепата на 386 депутати от управляващите и опозиционните партии. Редовните избори трябваше да се проведат през ноември 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com