Турция вече премина Рубикон: Какви са сценариите около С-400?

6666
Турция вече премина Рубикон: Какви са сценариите около С-400?
Снимка: Russian Ministry of Defense

САЩ ще натиска Турция по всички възможни начини във връзка с покупката на С-400, а Анкара ще се съпротивлява. Турското проправителствено издание Daily Sabah се опитва да оцени какво може да направи Америка и какви са възможните отговори на Турция.

Най-обсъжданият сценарий: Въвеждането на военно ембарго срещу Турция. Това може да се случи на различни нива. Започвайки от възможна отмяна на доставките на изтребителите F-35 и завършвайки с включването в черeн списък на турски компании като "Аселсан". Няма как да се знае колко далеч ще стигне Вашингтон, но неизбежно ще предприеме поне някои мерки, които ще причинят вреди на Анкара.

Турция може да влезе в разговор по този въпрос. Спирането на доставките на F-35 ще навреди и на нея, но ще нанесе щети и на самия проект. Нуждата на Анкара от бойни самолети е налице. Срокът на експлоатация на F-16 е още не повече от 10 години. Разбира се, за тези 10 години могат да се намерят средства, но също така е нужно решаването на проблемите в краткосрочна перспектива, особено предвид това, че условията около Турция могат да направят ситуацията тежка.

Колко сериозно може да поразят C-400 отношенията между Турция и САЩ?

Любителите на дипломатическата история осъзнават важността на датите - те отбелязват крайъгълни камъни, повратни точки, моменти на проб...

Според вестника дори Турция да не купи С-400, действията на Вашингтон не могат да бъдат предсказани. Анкара трябва да търси начини за осигуряване на устойчивостта на своите отбранителни системи в краткосрочен план.

Америка може да се обърне и към комплексно ембарго, което да обхване не само F-35, но засега това не е много вероятна перспектива. Разбира се, САЩ могат да направят и това, ако поискат, но тази мярка ще има такива последствия, като стесняване на американския пазар за оръжия, предоставяне на Русия и Китай пълен достъп до турския пазар и подготовка на почвата за подобни случаи в бъдеще. Затова подобни действия на Вашингтон може и да причинят вреди на Турция, но в резултат Америка ще я изгуби напълно.

Третият сценарий е въпросът за изключване на Турция от НАТО. Това е нереалистичен сценарий, поне засега, твърди вестникът.

Както е известно, Алиансът не предвижда механизъм за изключване на членове, а САЩ сами по себе си не могат да изключат Турция. Практически това би означавало край на НАТО, а ако Америка разруши Пакта, няма да има какво да се направи, смята авторът.

Тръмп и Турция помрачават 70-ата годишнина на НАТО

НАТО отбелязва 70-ата годишнина от основаването си, без да знае дали ще стигне до 75. Това пише американската агенция Bloomberg, цитира...

И четвъртият, още по-песимистичен сценарий, който никой още не е изразил, е вероятността от конфликт между САЩ и Турция. Това също не е много реалистично. В крайна сметка, ако Америка, която избягва директна намеса дори в такива региони като Сирия и Венецуела, е решила да атакува Турция, тогава не си струва да говорим за всичко това, пише Daily Sabah.

Остава най-реалистичният сценарий. Вашингтон иска да заплаши Анкара с икономическата палка. Именно за този сценарий трябва да се готви Турция, като не е нужно да си експерт, за да разбереш, че това ще причини щети на страната, или поне, като минимум, ще я постави в трудно положение.

Вестникът обаче подчертава, че „Турция вече премина Рубикон“. Ако се отвърне от този път, за нея ще има не само икономически, но и стратегически последствия. Отказът от стратегическите нужди заради икономическия натиск ще има непоправими последствия, предупреждава авторът.

Икономиката ще се оправи, но стратегическите загуби ще са непоправими. Затова е важно Турция да се готви за икономически натиск и да продължава да обсъжда темата на масата за преговори. Когато получи С-400, Анкара ще има много по-широко пространство за действия, заключва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари