"Турски поток" - гигантският газов мост на дъното на морето

7004
"Турски поток" - гигантският газов мост на дъното на морето
Снимка: iStock/Guliver

Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който ежегодно ще бъдат доставяни 31,5 млрд. куб. м природен газ в Турция. Газопроводът не само ще повиши стратегическото ѝ значение, но и ще стане символ на помирението между Анкара и Москва. Това пише Митхат Юрдакул в анализ за вестник Milliyet, цитиран от агенция "Фокус".

На тържествената церемония в Истанбул присъстваха държавните глави на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Основите на проекта бяха положени от същите тези двама лидери преди четири години. „Турски поток“ е първото споразумение между Москва и Анкара след кризата със свалянето на руския бомбардировач Су-24 край границата със Сирия. Затова е и символ на нормализацията на отношенията между двете държави.

Путин вижда в "Турски поток" важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност

Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор ...

Всичко започна с отмяната на проекта „Южен поток“ по политически причини. Тогава стартираха руско-турските преговори и през декември 2014 г. плановете за изграждането на новия газопровод бяха обявени изненадващо след преговори между Путин и Ердоган.

САЩ и Европейският съюз се противопоставиха на проекта. Вашингтон го определи като „напълно политически“, а страните от Общността се дистанцираха от него. А Русия с подкрепата на Турция стартира изпълнението му.

Докато двете страни се опитваха да преодолеят някои затруднения като влиянието на изборите в Турция върху проекта и настояванията за отстъпки в цените на природния газ, в двустранните отношения настъпи криза. Инцидентът от 24 ноември 2015 г. със свалянето на руския бомбардировач доведе до преустановяване на дейностите по „Турски поток“, както впрочем и на всички други съвместни проекти. В този период започнаха обсъжданията за алтернативни източници на природен газ, в частност Азербайджан.

Кризата обаче бе преодоляна бързо. И при първата визита на Путин в Турция след нея основна тема на разговорите му с Ердоган стана възобновяването на проекта за строителството на газопровода. Сближаването между двете страни доведе до ускоряването на дейностите по изграждането на „Турски поток“. Бързо бяха издаден всички необходими разрешения за строежа на газопровода на турска земя, след което започна полагането на тръбите.

Анкара разчита на първи доставки по „Турски поток“ през 2019 г.

Анкара разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода „Турски поток“ ще бъдат реализирани още през следващата...

Към април тази година завърши строителството на участъка от първото разклонение, а към август бе построен 80% от газопровода. За няколко месеца морският участък на „Турски поток“ бе финализиран. И така до церемонията в Истанбул, на която днес (19 ноември) присъстваха президентите на Русия и Турция, които определиха проекта като важен фактор в общоевропейската енергийна сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com