Туск на български: Няма по-достойни от вас да поемат председателството

6973
Туск на български: Няма по-достойни от вас да поемат председателството
Снимка: eu2018bg.bg

Българските и европейските лидери произнесоха емоционална поредица от речи, с които започна церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Особено се открои изключителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който го произнесе изцяло на български език и в което имаше и забавни, и много трогателни моменти.

"Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, най-старата държава в света, които никога не сте губили бойно знаме в битка, сте на висотата да опазите европейската перспектива за региона на Балканите", заяви Туск пред аплодиращата го зала на Народния театър в София.

Първа гостите приветства министърът, отговарящ за българското председателство - Лиляна Павлова. Тя зададе общия дух на българските речи, в които се открои ясното послание за единство.

"За нас присъединяването към ЕС преди 11 години беше една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС. Ние, българите, вярваме в доброто и сме готови да работим за него. България има много какво да даде на Европа - от традициите до технологиите. Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така вярваме, че ще просперира ЕС, а не ако се делим на малки и големи, бедни и богати, Изток и Запад.

Вярваме в посланието на българското председателство - "Съединението прави силата".

Втори взе думата президентът Румен Радев, който също призова за единство в Европа.



"От 11 години сме член на ЕС, но от 13 века България е източната порта на континента. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна.

Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство. Поемаме ЕС в труден момент. За да пребъде Европа, ни трябва ново самочувствие и надмогване на егоизма. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие, нашите гости, ще се чувствате у дома си. Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма. Добре дошли!"

Реч произнесе и председателят на НС Цвета Караянчева, която подчерта бъдещото междупарламентарно сътрудничество през следващите 6 месеца.

"България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС и ще е основен двигател на диалога в ЕС. Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в ЕС. Ще обменим добри практики между всички национални парламенти в ЕС и ЕП. Българското парламентарно измерение ще следва мотото за единство и солидарност. Ще насърчим междупарламентарното сътрудничество. Искрено вярвам в успеха на първото българско председателство".

Пръв от чуждестранните гости се изказа председателят на ЕП Антонио Таяни, който благодари за добрата работа на българските институции.



"Обединението прави силата. Действително заедно трябва да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен, по-гъвкъв за нашите граждани. Миналият ноември останах впечатлен от българските студенти. Те искат повече заетост, работни места и за да създадем това, следва да привлечем повече инвестиции, технологии, туризъм. Българските студенти ни помолиха и да разрешим кризата с миграцията.

Българското председателство е начин да се премине към конкретни действия. Искам да благодаря на българските институции за защитата на общата граница на ЕС и за чудесното сътрудничество на българската полиция и армия с европейските им колеги.

Друг момент е отношението на ЕС и Западните Балкани. ЕП е готов да помогне на вашето председателство по всички възможни начини. Наистина, "Съединението прави силата"".

Безспорно най-впечатляваща беше речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която той произнесе изцяло на български език.

Спортното министерство открива председателството с антидопингов семинар

Първото събитие в България, което Министерството на младежта и спорта (ММС) ще организира като част от програмата си за Българското пре...

"Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти!

Тези думи на Иван Вазов задават духа на днешното празненство. Като поляк разбирам колко много кураж и решимост ви е струвало да постигнете тези успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творци на този исторически обрат.

Всички искаме бъдещето на Балканите да наподобява по-малко сценарий на драматични филми - стабилност, благоденствие - това заслужават хората от региона. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство са Западните Балкани.

Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, най-старата държава в света, които никога не сте губили бойно знаме в битка, сте на висотата да опазите европейската перспектива за региона на Балканите. Вие винаги сте били решителни. Затова вярвам, че председателството ви ще е толкова резултатно, колкото преди четвърт век - Стоичков. С министър-председател, който може да сплаши не един тракийски войн, ще се справите".

Реч произнесе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също започна с поздрав на български език.

Юнкер нарече "клишета" критиките към България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече „клишета“ писания в европейски медии, че България е най-бедната...



"Добър вечер"

Преди 11 години България стана член на ЕС. Гордея се, че съм една малка частица от присъединяването на България. Поздравявам България и българското общество за това, което сториха.

В Люксебмург чух за пръв път българската песен, която сега плава из Космоса. Не знаем дали някой из Космоса слуша тези гласове, но те заслужават да бъдат там.

България е страна, към която изпитвам особена слабост, много обичам шопската салата и луканката. Вашето председателство съвпада с ключов момент. Не бих могъл да си представя по-добър човек от моя приятел Бойко, да поеме председателството за тези 6 месеца. Вашето място е в Европа, вашето място е в еврото, Комисията е на страната на България. "Съединението прави силата", желая ви всичко най-хубаво".

Последен произнесе кратка реч българският премиер Бойко Борисов, който подчерта, че е изключително трогнат от жеста на Доналд Туск.

Електромобили ще обслужват делегатите на европредседателството

Електрическите автомобили Renault Zoe, които ще превозват делегатите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъдат по...



"Моля за благословията на патриарха, без Господа нищо не можем да направим.

Мисля, че след словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч е неуместна, защото самият той се шегуваше, че всеки ден е учил по едно изречение, за да се изкаже на български. Изобщо не му повярвах, но ние като българи трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил толкова усилия, за да покаже уважението на европейските институции.

Имаме 6 месеца да положим усилия не само за България. Трябва да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо за него.

В тези 6 месеца има много събития, които да започнат, да се развият и да завършат. Кохезионната политика, проблемите в региона, кризата в Крим, конфликтът между Словения и Хърватия, спорът между Комисията и Полша, Западните Балкани, земеделската политика, киберсигурността, общата отбрана, миграционната политика. Всичко това е в тези 6 месеца.

Такава реч като на Доналд Туск не съм слушал, не искам да се отдалечаваме от нея, да ни е успешно председателството, добре дошли на всички".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика