Юнкер нарече "клишета" критиките към България

2145
Юнкер нарече "клишета" критиките към България
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече „клишета“ писания в европейски медии, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС.

"Фактите изглеждат другояче... Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3,9%, трудовият пазар се развива положително, а България великолепно държи бюджета си под контрол. Държавният дълг е под 30% - много ниско равнище, включително и в сравнение с държави, които вече са въвели еврото", казва Юнкер в интервю за "Дойче Веле". 

Караянчева: Критиките от чуждите медии са инсинуации

Не мисля, че тръгваме лошо, жалко за убития гражданин. Такива събития се случват във всяка една европейска държава. Европа работи за сп...

Той посочва, че много добре познава България, тъй като преди години като премиер на Люксембург и по време на люксембургското председателство на ЕС е подписал приемането ѝ в ЕС. "Оттогава насам България постигна огромен напредък, включително и в икономиката. Освен това България е една от най-проевропейските страни, т.е. налице е силна воля за действие, за да се намерят общи решения. Поради всичко това моите очаквания са много положителни - не само за европредседателството, но и за необходимите действия за борба срещу корупцията", посочва Юнкер, цитиран от Националното радио.

Според него България е великолепно подготвена за Председателството на ЕС и може да спомогне за значителен прогрес на Европа.

"Страната изцяло и без уговорки стои зад европейския дневен ред и поставя в центъра на вниманието именно онези теми, които са от особено значение за европейците: най-вече миграцията, дигиталния пазар, европейския отбранителен съюз и европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани", казва Юнкер.

Шефът на Еврокомисията отбелязва, че България е създало специално министерство за европредседателството: "Ръководителката на това министерство Лиляна Павлова, както и премиерът Бойко Борисов са отлично подготвени. С участието и на еврокомисарката Мария Габриел, която върши особено добра работа в моята Комисия, България може да спомогне за значителен прогрес на Европа, убеден съм в това", казва още той.

Според него буквата "Б" символизира не само България, но и Бъдещето.

Полицаите също ще протестират в деня на откриването на европредседателството

И полицейските служители подготвят протест в деня, в който официално ще бъде открито българското председателство на Съвета на ЕС &ndash...

"Като председател на Европейския съвет, България ще води важния дебат за бъдещето на Европа. А през 2018-а ние ще извършим промени, които ще бъдат важни основи за бъдещето: като се започне със задълбочаването на нашия икономически и валутен съюз, мине се през бъдещото изграждане на нашата система за даване на политическо убежище и се стигне до бъдещия бюджет на ЕС. Като един почтен посредник, България ще играе важна роля във всичко това, намирайки консенсус между държавите-членки", посочва шефът на Еврокомисията.

Западните Балкани - правилен приоритет

Според Юнкер България правилно е избрала за един от приоритетите на своето европредседателство Западните Балкани, защото страните в този регион заслужават перспектива за членство в ЕС, макар че това няма да се случи в рамките на мандата му.

"Отсега трябва да положим основите, а самите страни трябва да се захванат с необходимите реформи, така че това да може да стане в скоро време. Благодарение на българското правителство вече бяха направени важни крачки в тази посока: срещата на ЕС на високо равнище за Западните Балкани, насрочена от министър-председателя Борисов за 17 май в София, е важен крайъгълен камък в това отношение", казва председателят на ЕК.

Запитан дали по време на своето европредседателство България може да поеме извънредна роля в комуникацията между ЕС и Турция, Юнкер казва: България може да играе важна роля за едно ново задълбочаване на отношенията. Ние във всички случаи имаме интерес да работим с Турция като с близък партньор. От друга страна самата Турция сякаш се отдалечава, тъй че от нея самата зависи да се сближи отново с Европа. Като неин съсед, България може да използва своята особено близка връзка с Турция, за да се оживи диалогът, тя може да действа като посредник и преводач. Винаги е по-добре да говорим едни с други, отколкото едни за други.

Politico: Кой кой е по време на българското председателство?

Статията е публикувана списание Politico. Авторът Райън Хийг е редактор и старши кореспондент на списанието в ЕС, бил е говорител на би...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа