Юнкер: Председателството ще бъде успешно, не всички българи са корумпирани

3899
Юнкер: Председателството ще бъде успешно, не всички българи са корумпирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Познавам България и българите от края на 90-те години. Имам добро предчувствие за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено.

Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в ефира на БНТ.

Павлова: Протестите не ни притесняват

Протестите не ни притесняват, стига да са в законоустановения ред, да не са целенасочено избрани като дата, да не се търси провокация с...

За мен българите са един голям народ. Уверен съм, че това председателство ще бъде успешно. Навсякъде ще се говори за България.

Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. Убеден съм, че правителството ще направи всичко, за да се справи с нея. Аз изобщо не съм съгласен да се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани, каза Юнкер.

По думите му България е проевропейски настроена. Повечето от допитванията на част от българите изразяват много положително отношение към Европа. България по един естествен начин строи мостове между Западните Балкани. Убеден съм, че политиката за мигрантите и бежанците ще играе първостепенна роля.

Българското правителство гледа на всички теми много сериозно. Важен момент ще бъдат Западните Балкани. Трябва ясно да показваме, че европейската политическа перспектива за Западните Балкани съществува, категоричен бе председателят на ЕК.

Според него следващо разширяване на Европейския съюз може да се случи поетапно след 2025 г.

Павлова: Няма да повдигаме въпроса за санкциите срещу Русия

Министърът за Европредседателството Лиляна Павлова опроверга оповестено вчера (1 януари) нейно интервю за агенция ТАСС, според което Бъ...

Аз съм твърдо убеден, че България и Румъния трябва да получат достъп до Шенгенското пространство, най-вече България, защото тя е изпълнила всички технически условия. Аз съм много заинтересован това да се случи. Смятам, че до края на мандата на тази Комисия до 2019 г., че Механизмът за контрол трябва да бъде премахнат, отбеляза Жан-Клод Юнкер.

България показва много положителни резултати. От София идват много положителни сигнали.

Всички ние имаме интерес да продължим разговорите с Турция, защото тя с големи стъпки се отдалечава от ЕС. Бих приветствал среща на върха по време на българското председателство между Турция и ЕС, посочи в заключение Юнкер.

"Напълно сме готови. Постигнахме много и започваме председателството с високо вдигната летва. Председателството е един шанс за нас да се покажем като достоен партньор".

Това заяви в предаването "Панорама" министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя посочи, че България подава ръка на Западните Балкани. "Единни ще сме по-силни", категорична бе Павлова.

Павлова: България е напълно готова за председателството

България е напълно готова за председателството - и политически, и организационно. Това каза пред журналисти министърът за Българското ...

Много са въпросите, по които ще работим. Първият и много важен приоритет е дебатът за бъдещето на Европа, пречупен през това какъв ще е следващият бюджет. Ние трябва да дадем посока на този дебат. Това е бъдещата кохезионна политика. Ние трябва да направим по-ефективна външна граница с повече сигурност. Темата миграция ни е вторият приоритет. Между нас вътре не трябва да градим стени, но да защитаваме границите, каза още Павлова.

Ние дадохме важна заявка, че българското председателство ще бъде балканско председателство. Ние трябва да покажем, че Европа не е завършена като проект, ако ги няма Балканите. Но без фалшиви очаквания. Темата за Западните Балкани влезе високо в дневния ред на лидерите на ЕС. Тази тема е отчетена не само като значима, но и като необратима. Ние трябва да направим план за всяка страна с много честен анализ, категорична бе Павлова.

Може да сме заклеймени като най-бедни, най-лоши и най-черни, но председателството е шанс да променим това клише за България. България има изключително добри показатели. Ниска безработица, удвоен брутен вътрешен продукт, повишен кредитен рейтинг. Няма държава, в която да няма корупция. Тя е усещане. Тя касае всеки един граждани, който предлага или приема. Касае всяка една институция, отбеляза министър Павлова.

"Трябва да отдадем дължимото за председателството на служебния кабинет и Деница Златева. По много от въпросите, свързани с председателството, управляващи и опозиция работят конструрктивно", заяви Кристиан Вигенин от БСП.

По думите му, когато се поставят проблеми, които се реално съществуващи, това е шанс за управлението да ги решава.

Вигенин: България трябва да има комплексен подход към съседите си

Подходът към съседите трябва да е комплексен. Това коментира депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин пред bTV. Българ...

Едва ли БСП може да бъде обвинена, че стои зад публикациите в западната преса. Ние искаме проблемите да се решават. Ще трябва да обсъждаме отново и Антикорупционния закон след ветото на президента.

За нас има пряка връзка между бедността и корупцията. Затова призовавам управляващите да не отхвърлят ветото на президента и то да бъде подкрепено, за да седнем действително и да направим един закон срещу този бич - корупцията, стана ясно още от думите на Вигенин.

Той коментира и Истанбулската конвенция, като каза, че има формулировки, които не са приемливи за една голяма част от българското общество. Като пример той посочи формулировката на думата "пол". По думите му тя създава предпоставки за нееднозначни тълкувания.

Лиляна Павлова на свой ред каза, че по темата е важна волята на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика