Управляващите внесоха искане за оставка на Жаблянов като зам.-председател на НС

1090
Управляващите внесоха искане за оставка на Жаблянов като зам.-председател на НС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха искане за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

Сред мотивите са "недопустимото му твърдение, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие", неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

ГЕРБ събира подписи за оставката на Жаблянов

ГЕРБ започват да събират подписи за оставката на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента. Искането за оставка е за...

Очаква се оставката да бъде гласувана в утре (21 февруари) сутринта. 

Цветанов каза още, че е имало съвместно заседание на ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти", на което е постигнат консенсус да бъдат отговорни при изразяване на лично мнение, за да не се създава впечатление, че между тях има противоречия. В парламента бе и вицепремиерът Валери Симеонов.

От думите на Цветанов се разбра, че предстои заседание на политическия съвет на коалицията, на което ще бъдат обсъдени две теми, по които не е постигнат консенсус. Той не пожела да отговори на въпрос на "Дневник" кои са темите.

В НС бе и здравният министър Кирил Ананиев, който участва първо в заседанието на групата на ГЕРБ, а после проведе разговори и с "Обединените патриоти". Той не пожела да говори пред медиите. Цветанов обясни, че следващата седмица ГЕРБ ще изслуша и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев. Според него не е в компетенциите на парламентарната група да сваля политическото си доверие от него, а има надзорен съвет на касата, който да разследва проблема.

Червен депутат: Ако ГЕРБ свали Валери Жаблянов, не трябва да предлагаме друг

В БСП не наказваме за различно мнение. Така депутатът от БСП и бивш журналист от "Дума" Александър Симов отговори защо червените не пои...

От обясненията на Цветанов се разбра, че един финансов въпрос се използва за политически цели от "духовния баща" на Плочев - депутата от "БСП за България" Славчо Велков. Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че Плочев е представил на Ананиев писмо, в което се искат 18 млн. лева за българи, лекувани в чужбина извън лимитите, а след това е внесъл в парламента искане за актуализация на бюджета на НЗОК с над 140 млн. лева.

Попитан дали групата на ГЕРБ подкрепя здравния министър в искането му за оставка на Плочев, Цветанов каза, че "в политиката има изисквания политическите решения да не са пред закона", и даде да се разбере, че оставката може да се иска от надзорния съвет на здравната каса.

Попитан за коментар на думите на депутата от БСП Елена Йончева, че ще го съди за клевета заради изказването му пред bTV, че е участвала в източването на КТБ, Цветанов заяви, че към него не трябва да има очаквания да отговаря на "този заядлив тон" по същия начин, както и да си хаби енергията за тези неща.

"БСП и Радев за мене са едно цяло", каза още Цветанов и обясни как от началото на 2016 г. е знаел, че това е проект да се отклоним от европейския път и да се върнем към нещо друго. Той добави, че е недопустимо президентът да обявява, че домакинът на предстоящата среща на европейски лидери с Ердоган във Варна само ще сервира шербет.

Атанасова: ГЕРБ ще започне дебат и ще гласува за оставката на Жаблянов

ГЕРБ не само ще инициира подписка с искане за оставката на депутата от БСП и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, но ще запо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика