Успя ли руската военна авиация да принуди Ердоган да се посмири в Сирия?

17020
Успя ли руската военна авиация да принуди Ердоган да се посмири в Сирия?
Снимка: Getty Images

Дали турският президент Реджеп Ердоган не се съгласи на примирие в Сирия заради важен епизод и във въздушното противопоставяне в провинция Идлиб? Такава теория си проби път в информационния поток.

Скоро преди преговорите между Ердоган и Путин в Москва, Турция свали три сирийски бойни самолета (два Су-24 и един L-39), като временно прикова авиацията на Дамаск на земята и постави продължението на бойните действия срещу терористите в Идлиб под въпрос. След това обаче на 4 март един сирийски изтребител-бомбардировач Су-22 дръзна да излети и за най-голяма изненада на турските ВВС не бе свален. Очевидно Русия задейства секретно оръжие. Англоезичният китайски портал Sina обясни какво промени ситуацията в района.

Турска медия пак се жалва за Идлиб, от Русия питат защо Европа да плаща цената

До края на първия ден от прекратяването на огъня силите на сирийското правителство били нарушило последното споразумение, подписано в М...

За руското командване ситуацията се усложнила от обстоятелството, че, според китайските експерти, турските пилоти атакували от турското въздушно пространство с далекобойните ракети AIM-120 (боен радиус до 105 км). Освен това насочването по целите се извършвало със забелязаните в района специализирани за целта самолети Boeing 737 AEW&C.

Според китайските експерти, на 4 март сирийският самолет е изпълнил успешно маньовър за отклоняване на вражеската атака на F-16 благодарение на руските самолети за ДРЛОУ (далечно радиолокационно откриване и управление) Ту-214Р, предназначени за радиотехническо и оптико-електронно разузнаване.

"На коварната стратегия на Турция, сирийската армия, с поддръжката на руските ВКС отвърна с тактика за сдържане. Русия значително умножи своите сили за РЕБ (радиоелектронна борба) в региона. Това стана на първо място за сметка на Ту-214Р и Ил-22ПП, които можаха не само да открият приближаващите турски F-16, но и да предупредят изтребителите на Сирия", пише Sina.

Освен това, според китайските експерти руският "Порубшчик" (Ту-214Р) в същото време сринал работата на тактическата мрежа Link 16, което направило Boeing 737 безполезен относно мониторинга на местността и оповестяване на ударните изтребители. Фактически, както отбелязват коментаторите, Русия, без да влиза в открита конфронтация с Анкара, грамотно неутрализира турските ВВС в региона, които вече не могат нито да контролират въздушното пространство, нито да осигуряват поддръжка на сухопътните войски.

Ердоган: Турция няма да анексира сирийски територии

Анкара отстоява териториалната цялост на Сирия и няма намерение да анексира части от нейната територия, заяви турският президент Реджеп...

Според китайското издание, Турция попадна в "задънена улица", след като се лиши от възможността да подкрепя радикалната въоръжена опозиция в Идлиб.

До 3 март включително всички руски медии коментираха предстоящата среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. На 4 март обаче сутринта някои руски издания съобщиха, че срещата няма да се състои. Очевидно руското държавно ръководство се застраховало от евентуален непълен успех в Сирия. Същия ден обаче руският самолет Ту-214Р нагледно показа кой реално контролира въздушното пространство в целия регион. За Ердоган новината навярно е подействала потресаващо. На следващия 5 март се състоя срещата между двамата президенти. Подробностите са известни.

Можеха ли руснаците да демонстрират възможностите на Ту-214Р по-рано? Вероятно отговорът е положителен. Ердоган наистина е силен лидер, но е с не особено стабилна психика - той щеше да има време да се съвземе от шока и да демонстрира самочувствие пред Путин. Сега обаче беше различно.

Още: "Путин-Ердоган: Между сложни компромиси и неясно бъдеще"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com