Увеличението на акциза на бездимните цигари мина на първо четене

2416
Увеличението на акциза на бездимните цигари мина на първо четене
Снимка: iStock/Guliver

Народното събрание при на първо четене увеличението на акциза на т.нар. бездимни цигари. Решението беше взето със 101 гласа "за" и 63 "против".

Окончателният размер на увеличението ще се гласува на второ четене при промените в закона на акцизите, а очакванията са размерът на акциза за една кутия от новия тютюнев продукт да достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари.

В сега действащите разпоредби акцизната ставка е в размер на 152 лева за килограм, което прави акциз в размер на 0,93 лв. за кутия.

Миналата седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн.

Припомняме, че преди две седмици премиерът нареди текстът, който предизвика обществено недоволство и разнобой в коалицията, да бъде изтеглен.

На другия ден депутатите обявиха, че ще го преработят, но няма да го изтеглят. Така проектът беше гледан в първоначалния си вид на първо четене в бюджетна комисия. Стоянова уточни, че акцизът ще бъде намален с предложения между двете четения на закона. Новият размер на акциза е договорен на среща на коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" преди дни.

Депутатите разглеждат спорните промени при акцизите на бездимни цигари

Парламентът ще разгледа на първо четене измененията в Закона за акцизите и данъчните складове, предвиждащи промяна в приложимата став...

Дебатът

По време на дебатите социалистът Румен Гечев припомни, че премиерът Борисов нареди промените да се изтеглят промените в Закона за акциза да се изтеглят. "Да видя ГЕРБ как ще гласуват сега", обърна се той към дясната страна на залата.

"Гечев посочи, че новият тип цигари са по-малко вредни от обикновените. Проф. Гечев даде пример с Германия, където затварят производствата на дизелови двигатели. "Защо? Защото дизеловите двигатели са вредни за хората?" каза той 

Йордан Цонев от ДПС обяви, че Движението няма да подкрепи предложените промени. Причината - променя се акциз в средата на годината. "И двете страни в дебата използваха аргументи, които са меко казано спорни, да не кажа неверни. Фискалният аргумент е верен донякъде. В средата на годината няма как да се направи равносметка как вървят приходите", каза Цонев.

По думите му неверен е аргументът, че бездимните цигари са по-малко вредни, защото не са правени изследвания.

Изглежда ще има по-нисък акциз за бездимните цигари

Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза на конвенционалните цигари - това реши Бюджетната комисия в парламента. В абс...

"Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия и моля всички колеги, които се изказват занапред да се ограничават от тази функция", каза от своя страна вносителят Менда Стоянова.

"Основната теза на БСП е, че тези изделия са по-малко вредни и затова трябва да ги стимулираме. Няма да се спирам на здравния аспект на проблема, защото Световната здравна организация ясно и категорично казва, че те са вредни и трябва да се облагат", добави още тя.

"Ще се спра на бюджетния аспект - има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева", пресметна Стоянова.

"През ноември миналата година приехме ниска ставка. Но никой не е предвиждал такова главоломно нарастване на относителния дял на тези цигари", коментира тя.

По думите ѝ спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50%. "С чудесната рекламна кампания, която спретнахме по телевизии и радиа, може би ще бъде и надхвърлен", заяви иронично тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика