В НС БСП не протестира срещу по-скъпата вода, а защото ГЕРБ не обяснили защо това се налага

2072
В НС БСП не протестира срещу по-скъпата вода, а защото ГЕРБ не обяснили защо това се налага
Снимка: БГНЕС

Никой от властта не е сметнал за нужно нито до момента, нито отсега нататък, да обясни на българските граждани защо се налага увеличаване на цената на водата. Това заяви депутатът от БСП Манол Генов в декларация, прочетена от парламентарната трибуна. От думите на Генов стана ясно, че поскъпване на водата трябва да има, но управляващите били толкова високомерни, че не обяснявали защо.

В декларацията пише следното: "Има нещо, което сме длъжни да признаем на управляващите от ГЕРБ. Това е упоритостта им - така да работят, така да налагат и отлагат политики, че периодично да изкарват протестиращи хора по улици и площади.

Протестът пред КЕВР на БСП: Със закани, че Борисов ще се удави в цената на водата

Докога, г-жо Фандъкова, ще пиеш кръв? Искам сметка от Ментата Стоянова, д-р "Хороис кауза", питам г-жата от Кърджали, която е председат...

Вярно е, че новината за сериозното поскъпване на водата за редица региони из страната не е от вчера. Като решение на хартия, като бюрократична процедура на обсъждане, съгласуване и обявяване, тя е факт не от сега. Ако имаме новина, тя не е добра. Защото това е само първото от поредица неминуеми следващи повишения. И никой от властта не е сметнал за нужно, нито до момента, нито след него, да обясни и да защити пред българските граждани - защо се прави това. Хората все някога и някакси ще разберат, някои може и да го приемат, други - не. Но истината е, че всички потребители ще трябва да приемат безалтернативно как в месечните им разходи, най-необходимият ресурс в ежедневния бит ще става все по-скъп.

Оказва се, че е ничий ангажимент да се разясни достъпно и търпеливо защо се прави и да докаже колко е справедливо, и как държавата е направила всичко необходимо, и в крайна сметка без увеличение на цената не може. Защото тези управляващи от ГЕРБ търкаляха накъде ли не, уж сериозната реформа във ВиК сектора, само не и към реална качествена промяна. От това страдат както самите водни дружества, така и потребителите им".

По думите на Генов, управляващите от 2 години "търкалят реформата във ВиК сектора нанякъде, но не и към реална и качествена промяна".

Припомняме, че днес (15 декември) пред КЕВР се проведе протест срещу поскъпването на водата в 14 големи града, което КЕВР обсъжда на заседание.

Нинова и БСП на протест пред КЕВР срещу вдигането на цената на водата

Симпатизанти и членове на БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова, излизат на протест пред Комисията за енергийно и водно регу...

"С присъщото високомерие, с което вчера потвърдиха орязания достъп до лечение на нуждаещи се пациенти, управляващите ще се отнесат и към протестите срещу поскъпването на водата", категоричен беше Генов.

"Длъжни сме да признаем на управляващите тяхната упоритост така да работят, да налагат и отлагат политики, че периодично да изкарват протестиращи хора по улици и площади. Днес сме свидетели на поредния такъв справедлив протест на хората заради сервираната им предколедно новина как водата, която използват в дома си ще става "по-солена", посочи той.

"Излезте днес при протестиращите, господа управляващи, ние сме там", призова той дясната страна на залата. По думите му ГЕРБ трябва да се ориентират към някое селско читалище, където да чуят дали хората ще повярват на аргументите за вдигането на цената на водата.

"Вярно е, че качествената услуга струва пари, но не трябва да случва по този начин. Не може клиентите да бъдат спонсори и да изплащат милиарди задължения", каза още Генов.

Той попита управляващите намерен ли е отговор за хората, които са принудени да се спасяват сами с изключително непосилните си сметки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика